|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Bluetooth???
Някой ползва ли тая технология за разработки. Имам предвид вграждане в ембедед системи.
Имам проект който е на сериен канал и трябва да се качи върху Bluetooth. Ама технологията ми е много мътна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 30, 2005 12:16 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Значи ползвал съм един bluetooth стек, генериран от MakeApp на IAR май беше  ...
Ако искаш може да се разровя да видя дали пазя още този софт за генериране стекове...
После с един USB Bluetooth на ПЦ-то дебъгвах
Не е много сложно, но си иска време .. и емулатор. 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Дек 30, 2005 12:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами на мен идеята ми беше да ползвам готов OEM модул.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 30, 2005 3:14 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Не му ли трябва стек ??  ??
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Дек 30, 2005 3:26 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
A може ли да ми кажеш защо ще ползваш bluetooth - тоя протокол/комуникация е толкова ... (едно хубаво нещо не се сещам за нея  ).
Не говоря за класовете, но единият производител има една идея за това как да се прилагат удостоверяване на у-во , друг друго накря трябва да въвеждаш паролите всеки път , а като разстояние и скорост не е кой знае какво.
горното си е мое мнение на базата на опита , който имам въобще с bluetooth , иначе ако от мен зависи такова аз няма да ползва за комуникация м/у уваата ми.
|
| Пет Дек 30, 2005 3:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами модулите в електрон-инвест са си с АРМ процесор, който си идва програмиран за емулация на COM порт. Лошото е че идват с много оскъдна информация.
|
| Пет Дек 30, 2005 4:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами ти какво ще ми препоръчаш като безжична комуникация. Досега беше с IRDA ама не е удобно. Трябва пряка видимост.
Трябва ми:
1. Не много висока скорост: 115 кбода
2. Ниска консумация (безжичния модул не трябва да лапа средно повече от 50мА).
3. Да е стандартен интерфесй - т.е да се закача лесно от непрофесоионалист на всеки компютър, без да го отваря.
4. Да е относително евтино и бързо решение.
|
| Пет Дек 30, 2005 4:09 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
www.Chipcon.com достъпни в Comet, покриват ти изискванията, а по високия клас на 2.4GHz са с вграден протокол ZigBee, даже из Application Notes намерих и пренасяне на аудио поток  Пустото време все не стига да пробвам как става работата с тях 
|
| Пет Дек 30, 2005 4:18 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Честно да ти кажа и аз се сетих за ZigBee-то проблема е , което може би е и плюс от някои гледни точки , че вътре са и Microchip
А и най-вече нямам никаква информация или камоли личен опит как се държи
Но като идея е на малки разстояния голяма скорост, безжично и е предвидено точно за embed системи
И за това говореха на семинара в София, но общо взето от всичко горното изречение е всичко важно, което казаха
edit: още един минус на bluetooth-а, сложна имплентация.
(не мога на 100% да съм сигурен , но ще си обремениш главата с много неща и параметри ще набиеш в програмите преди да пуснеш работеща връзка
Алтернатива: Zigbee трябва да се яви точно това , даже чух че искали да го дадат като алтернатива на 802.11 , но това едва ли ще стане
пп: не знам какви Bluetooth модули си гледал , но тези които има в комет почват от 60$
някъде другаде продават ли
(интерсна тема ще се заформи , защото и аз си мисля за едно приложение с безжична комуникация на малки разстояния , скоростта ще е повече от 115к , но мисля темата ще се развие и ще бъде за справочник за напред, т.е да обсъдим възможните безжични решения. 
Последна промяна the_real_maniac на Пет Дек 30, 2005 5:20 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пет Дек 30, 2005 5:12 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
И така да е, кефи ме какво пише на главната страница...за Texas Instruments говорим 
|
| Пет Дек 30, 2005 5:15 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Да , звучи респетиращо TI
и аз го забелязах.
Ейй къде ми е мисълта на мене бе  Защо не ползваш радиовълни зa пренос на инфорамцията (със съответният приемник , предавател  ).
|
| Пет Дек 30, 2005 5:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами на мен ми трябва максимално комерсиализирано приложение. Щото на потребителя като му кажеш че има Bluetooth/USB/IRDA съвместим хардуер го преглъща шумно. Ама като му кажа че му продавам Зигбии съвместим хардуер - ще се опули и ще избяга с крясъци.
Иначе тия буболечки са ми интересни и на мен, ама още е топъл стандарта, ще го чакам да се охлади.
Blutooth модулите в електрон инвест почват от около 70 лв. Не е евтино, а и както казах - информацията не е кът - просто я няма.
|
| Пет Дек 30, 2005 5:54 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Абе и аз говоря глупости малко от време на време то и Bluetooth-a ползваше някоя си честота на радио?вълни , но идеята ми беше да ползваш нещо ИС или МЦУ подобно на rfPIC-овете.
Надявам се сега ме разбра.
@Цецо: това не е ли вариант  и ако не , защо ? 
|
| Пет Дек 30, 2005 7:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами защото трябва да имам два модула - един в устройството и един който влиза в компютъра. Тоя към устройството е ясен, дали е син зъб или зигбии, все тая. Тоя към компютъра почти сигурно трябва да влезе по USB. Това значи още една камара чипове+платка и кутия (механична работа). Комерсиално го погледни. Син зъб адаптри има готови, бучкаш тапата в УСБ-то и ползваш. Съсредоточавам се само върху устройството. Иначе трябва да правя две устройства.
|
| Пет Дек 30, 2005 9:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе какво да ти кажа, това е такова дърво че няма на къде, като хардуер никога не съм го ползвал, т.е не съм имплементирал, позлвал съм устройства, резултата няколко хендсфрее и два телефона се запознаха отблизо със стената, едното хенсфрее леко го стъпках, не искам нищо на блу тут да видя, дамо ли да го слагам в устройства, еле пък ембедед.
|
| Нед Яну 01, 2006 2:58 am |
|
|