|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:21 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Bluetooth modules and dongles
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Bluetooth modules and dongles
Може би ще се наложи да ползваме синьо зъбче. Потенциалните приложения са както слейв (да ни командват с талафони и таблети), така и мастер (безжични клавиатурки и т.н). Та затова проучвам какво има налично на пазара като решения, възможности и т.н. Който има опит да допълва, аз нямам и някъде може да се подлъжа... Та вариантите дето проучвам са: * USB донгълчета май-това е най-евтиното, почват от 1$ и повечето поддържат dual mode (BT + BLE) Не всички стават, разбира се, но по-масовите в ебей ползват CSR8510A10 и той като гледам има някакви шансове да се подкара * модули на базата на CSR417 (HC-04, HC-06, HC-05...) Относително евтино 3-4$, ама старички и само bluetooth 2.0 + EDR * модули на базата на CC2540/1 или nRF518xx сравнително нови, чиповете поне са маркови, но поддържат само BLE * модули HM12, HM13 (Huamao technology) не знам на каква база са, но уж са dual mode, само че и цената е дуал * модули с някаква сертификация от светлозелен доствчик, бях гледал някъде за 7-10$...Иначе повечето маркови дето са > 15$ идват малко скъпичко.... Други опции? От горните дето изброих съм на кантат дали да е УСБ или УАРТ. Първото ще иска малко повече код... обаче пък може да оставим клиента сам да си ги купува на негова отговорност и да не се занимаваме със сертификати. Иначе УАРТ-те като им гледам АТ-командите ще са пък по-лесни сякаш за подкравне и това не е без значение изобщо....
|
| Вто Окт 27, 2015 12:34 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Bluetooth modules and dongles
Дребни бележки: - USB е ок понеже може да се изведе надалеч от основната платка с евтин усб кабел - при модул ти трябва RF кабел и антена (сега, колко е професионално отнякъде да стърчи usb донгъл е друга тема) - донгълите с CSR са добри, би трябвало да има и достатъчно документация за HCI режима покрай open source стековете - трябва да уточниш дали ти трябва само low energy, или dual mode - това основно зависи от таргет групата ти - дали искаш iOS клиенти; другото е скоростта която гониш, на BTLE трудно се вдига reliable трансфер над 30кбит/с - ако има LE трябва да знаеш дали искаш да си само peripheral, или искаш и да си централа - в последните андроиди (маи от 5.1, може да е от 5.0) телефона може да го играе вече и периферия, iOS-а май го може отдавна (4/4s?) - TI имат dual mode чипове, има и модули - CC2540 е старо, 8051; имат сега cortex-m (2560?) ама и той е LE само - nRF са добри (като SW), имат нов чип, но май нямат dual mode - по-нов играч в тая област са Dialog - имат интересни неща, пак бяха с кортекс - uart с AT е анахронизъм, ако можеш да се боднеш на USB през HCI трябва да е по-добре
Други опции? - вифи? то зависи за какво устройство е (преносимо или не)
|
| Вто Окт 27, 2015 10:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе там е работата, че питатанията са най-различни... но е малко като при вица за тортата с моркови, демек не е ясно дали си струва да инвестираме в нещо конкретно и кое точно. Аз затова правя проучване какво може да се направи. Ако нещо може да се подкара без много усилия ще е супер. Ако пък иска усилия поне да може да се ползва за различни проекти/приложения. Второто май се отнася за CSR-донгълите... със сигурност ще искат повече гърч в софтуера, но пък ако наистина станат и за двата стандарта и за двете посоки... Единственият проблем с тях е, че в повечето случаи USB-то ми е на микро конектор, а в някои даже нямам хост изобщо. Това доста ме спъва... С една дума проучвам какво има... Може и на други да им е полезна темата, тъй че не е зле да се изброят възможните решения, пък после ще видим... Аз се ограничавам единствено от цена, да не е над 10-15$ и все пак да е налично, щото и Атмел примерно обявиха супер модул, ама докато не се появи не ме интересува... Комбинирани с wifi... също може да представлява интерес, особено ако е лесно и на скромна цена? Просто не съм попадал не нещо дето да ми хване окото...
|
| Вто Окт 27, 2015 11:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Правил ли си експерименти за реална скорост? В смисъл стримови данни за дълго време, при положение, че обхвата е на макс и няма други устройства наоколо? Всякакви щуротии чета в нета... Иначе по темата - мойте 5 стинки - аз имам опит само с тия на UART и AT команди. Идеални са за дебилни приложения, в смисъл да пращаш нещо от време на време. Но гониш ли нещо по сериозно, почват подводните камъни в творбите на незнайните програмисти. Пробвал съм няколко различни модула от различни производители и като се опре до уплътняване на канала с повечко стрим данни - почва насирането - буфери се препълват, стека се насмита и т.н. В това отношение модул който е до HCI ниво, би следвало да е по стабилен, ама сам ще трябва да пишеш стек, което пък точно за блутут си е изгърбване. Евтинджоса и масовката в момента са BT4 + WIFI, ама по SDIO. Ама всичкото софтуер си е твоя грижа, вътре са само ниските леъри.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 27, 2015 12:17 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Модулите на базата на CSR417 (HC-04, HC-06, HC-05...) си имат USB което е изведено на пинове. Имат си ИДЕ за разработна на Ц и много примерни проектчета, аз на това съм подкарвал УСБ-то в ЦДЦ режим, гледам има готови примери за ХИД клавиатура, мишка и ХИД донгъл (каквото и да значи това). В тоя контекст могат да се използват вместо МЦУ за проект който изисква УАРТ, УСБ, БТ, няколко пиота, та даже имат 8-бит АДЦ... и ПСМ аудио.
|
| Вто Окт 27, 2015 12:42 pm |
|
 |
|
gicho
|
Даже тия 30кбит/с не мога да стигна, но чета че при идеални условия можело - в смисъл тайминг на връзката (централа която позволява да слезе до минималните май около 5мс, някой не искат да слязат на под 20, други и под 40 не искат). Из форума на нордик имаше доста въпроси, опити и разяснения, но това което ми остана като информация са тия 30кбит/с. Ако се правят далавери да се пуска без потвърждение няколко пакета и да се потвърждава на няколко веднъж май би трябвало да се стигне до 200кбит/с. Като паднат нивата сигурно и това ще е блян. Но то идеята му на това бтле е съвсем друга и такива стриймове не му допадат. Комбо вифи+бт имат броадком, във WICED WIFI има вариант да се закачи допълнителен UART HCI BT модул и да стане комбо, имат примери за бридж-ване между двете.
|
| Вто Окт 27, 2015 3:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
От тия комбинираните wifi+bt има ли модулчета на по-прилична цена, да кажем под 20$ ? Щото на 30-40$ плюс специални поръчки нещо не ме кефи. Иначе SDIO е супер като интерфейс, особено ако поддържат и CRC. Да не говорим че и като скорост е супер. По-страшно е това колко сложен стек ще искат отгоре...
А за скоростта на BT по-скоро трябва да е 30KBytes a не кбитс. Поне така е по стандарт. Той и стария стандарт не е кой знае колко по-бърз...
|
| Вто Окт 27, 2015 7:40 pm |
|
 |
|
gicho
|
Бе то по стандарт трябва да е 200 и нещо килобита, реално е друго и зависи от много неща.
|
| Вто Окт 27, 2015 8:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Окт 27, 2015 10:45 pm |
|
 |
|
gicho
|
RTL8723BU е на USB, модулите трябва да са под 5 долара нови. Тия са популярен производител, мисля че и олимекс ползваха техни: http://www.ccandc.com.tw/products_1.php?gid=19Говорим за HCI модули, стековете за вифи и бт са при теб. Edit: това е някаква документация на медиатешко SDIO комбо: https://github.com/luckasfb/Development_Documents/tree/master/MTK-Mediatek-Alps-Documents/MT6628
|
| Сря Окт 28, 2015 9:19 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|