Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Процесори с външна памет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Процесори с външна памет
Понеже, както знаете, съм доста слаб с хардуера, непрекъснато ме мъчат разни въпроси. :) Гледам, че предлагат за стотинки (дори на места подаряват) разни процесорчета тип 486 и Пентиум-1, та ми се ще по някое време (като остана без работа :) ) да си направя някакво експериментче. Понеже при микроконтролерите процесора, паметта и контролера за нея са на един кристал, не се налага да се замислям особено как са устроени нещата. Особено като пиша на Ц. :wink:
При CPU-тата, обаче, всичко е отделно, та молбата ми е как точно CPU-то комуникира с паметта, какво точно представлява контролера на паметта и такива разни.
Между другото, ако старите кучета се дразнят от подобни лаишки въпроси (при програмистите го има този момент), мога да добавя още един форум с въпроси от начинаещи. :)

Пон Сеп 27, 2004 9:38 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
PIC използва Харвардска архитектура, при която програмата и данните се намират в отделна памет и достъпът до тях е по различни магистрали. Отделянето на програмата от данните за разлика от традиционната фон Нойманова архитектура, подобрява ширината на лентата. Това отделяне позволява инструкциите да имат дължина различна от 8-бита. Кодовете на инструкциите са с дължина 14 бита. По 14-битова магистрала на програмната памет се извлича 14-битова инструкция за един цикъл. Двустепенен конвейр наслагва извличането и изпълнението на инструкциите. Следователно всички инструкции се изпълняват за един цикъл (200ns при 20MHz), освен преходите.

Пон Сеп 27, 2004 10:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това го знам. :) Почти всички МК са Харвард. Мен ми е интересно какво е контролера на паметта и как един CPU си "говори" с паметта.

Пон Сеп 27, 2004 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е да де. Според цитата от дейташита, междинен контролер няма. Самият процесор дирижира всичко и си говори с паметта.
Абе мнго задълба. Да питаме някой разработчик на процесори от Intel :P

Пон Сеп 27, 2004 10:35 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Процесори с външна памет
А е то специално за големите процесори си е цяла наука. Едно време при 6800 беше относително лесно. Шина данни, адресна шина R/W, clock и нещата ставаха. Ама при тия говеда сега, то само памети като видиш колко типа има - EDO, SDRAM, RDRAM, DDR, двуканални и пр. А и всичко е динамично (на кондензаторна основа) та трябва и рефреш. Дивотия. Абе то май всичко си иде от чипсета, който по последни данни по брой на транзистори конкурира успешно процесора.

А определно не всички микроконтролери са на харвардска архитектура. Тя по принцип е по-лесна за работа, по изчистена, но има едно голямо НО. Не може да стартираш код от RAM-a. Което автоматично ти сваля пройзоводителността. Повечето съвременни Флашове издухват на 20MHz. Затова и по ячките контролери работят по Нюманския принцип или някаква смесица от двата. На хардварска работят по простите (8 битови RISC). Много са удобни за работа де.

Вто Сеп 28, 2004 9:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи никакви шансове да си сглобя нещо сам? :)
Като заговорихме за мощни МК, някой бачкал ли е с АРМ ядро?

Вто Сеп 28, 2004 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май няма да е много трудно (освен с изработката на платката и всичките кабели дето ще цвърчат от CPU-то :wink: ). Тая работа с DDRAM-a звучи доста объркващо, като за начало е по-интересно с SDRAM. Какво точно по хардуера те интересува ?

Абе не ми обръщайте особено внимание, не съм специалист... 8)

Чет Окт 07, 2004 1:38 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Някой ако иска да научи как бачкат тия джаджи, да веземе да пусни един i8051 или i8031 , дори само да мига един диод на порта, гарантирам му че ще му светне ламбата та чак ще заблести, това е истината а пика си е направо лигавене дори и за начинаещи :lol:

Чет Окт 14, 2004 12:47 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Е 8051 не е чак толкова умрял контролер, сравнително прилично се бачка с него. Виж 31 -то докато му навържеш паметите, може и да сгавиш. Но 51 заедно с HC11 си е класика в жанра. Умиря вече де, в тоя сегмент борбата е жестока - пикове, авери, японците и те бълват.

Апропо ARM7 - TDMI го водят 8051 за след 2000 година. Много пройзводители са купили лицензи за ядрото и го слагат във всичко. Точно както стана с 8051 преди години.

Чет Окт 14, 2004 9:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Генерално решение ( предложено от подполковник )
А бе, Реконструкторе, като ще ти подаряват i486 аз вече си представям и откъде ще го вземат - от някое SH дъно. Ами що не го вземеш направо с дъното, BIOS-а и периферните контролери по него? Щото ша ти заема много място и няма промишлен дизайн? Айде, бе! Че ти по-подредено ли ще го направиш? Съмнявам се ( въпреки, че е възможно ).
Вземи си направи една ISA платка да ти boot-ва от нея ( ако нямаш, мага да потърся, без майтап ). Tам слагаш само един EPROM с валидно начало ( 0x55 0xAA или нещо подобно, трябва да видя. Ама как ще го дебъгваш - не знам. Освен на някоя друга машина с истонска (D)OS.
Гадното на тези процесори е, че трудно се дебъгват - нямат JTAG, ICD или некаква друга подобна простотия. ама като си мераклия ...

Чет Окт 14, 2004 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сложно е. И то не защото не може да е просто, ами защото тези процесори са оптимизирани за работа с паметта - само виж колко мода имат всеки един от безкрайно многото видове цикли на шината на 486 ( за ядрото P6 например - не ми се говори ). Да му направиш интерфейса навън без специализирани чипове : забрави!. Отделно "малко" усложнение е фактът, че тези чипове имат 200++ пина и са в BGA корпус. ( всъщност, за 486 са Flat ).
За да не ставам досаден - не се занимавай в процесори, ползвай контролери.

Чет Окт 14, 2004 12:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ще си позволя да възродя една старичка тема, и по-конкретно имам въпрос свързан с:
bateAz написа:
... За да не ставам досаден - не се занимавай в процесори, ползвай контролери.

А има ли микроконтролери, които да позволяват адресиране на външна памет над 16бита(64килоадреса)... примерно 24бита(16мегаадреса) или дори повече?

Нед Окт 23, 2005 4:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
arcopal написа:
Ще си позволя да възродя една старичка тема, и по-конкретно имам въпрос свързан с:
bateAz написа:
... За да не ставам досаден - не се занимавай в процесори, ползвай контролери.

А има ли микроконтролери, които да позволяват адресиране на външна памет над 16бита(64килоадреса)... примерно 24бита(16мегаадреса) или дори повече?

Колкото искаш има.

Нед Окт 23, 2005 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
бе чудя се, дали мощен процесор не може да тръгне само на кеш? мисля че трябва да може. обаче май при всички случаи ще трябва някаква зареждаща програма във външна памет.

Нед Окт 23, 2005 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
може, така са BlackFin на AD

Нед Окт 23, 2005 7:32 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща