Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Embedded linux платка с повечко SPI? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Embedded linux платка с повечко SPI?
Имам да правя stand alone програматор за едно готово изделие. Вътре (в изделието) има 3 процесора и 2 SPI флеша. Всичко това трябва да се програмира и то максимално бързо.

Процесорите са PIC, STM32 и R8. Флешовете са големшки, по 4Мбайта. Имиджите по принцип ще са на флеш карта.

Понеже цялата тая работа е малко бутикова (ще се направят между 5 и 10 броя), не ми се прави нещо изоснови. И се оглеждам за някаква готова платка с нещо дето да търкаля сносен и здраво работещ линукс. Като цяло ми трябва следното:

1. Процесор който да има добра линукс дистрибуция (Убунту/Дебиан). Разбираемо не ми трябва як процесор, нито ГПУ-та, нито много RAM.
2. Да е нещо което да е относително сериозно като производител. Samsung, Freescale или Ti са за предпочитане пред Allwiner.
3. Платката да е грамотно направена. Т.е. не нещо китайско от ebay.
4. Най-важното да има максимално количество SPI интерфейси и да има здрава линукс подръжка за тях. Засега "най-много" съм намерил 2 броя върху бигълбоард и то единия е под съмнение... Ще ми се да програмирам по няколко неща наведнъж, за да забързам процеса, че пустите флешове са бавнички.
5. Да има интерфейс към TFT - нищо притенциозно, там 320x200 са ми предостатъчни, просто за примитивен юзерски интерфейс. Ама за въпросното TFT да има Linux драйвери, поне до конзола да го докарват, графики засега не се предвиждат.
6. Цената не е от значение. Е да не е над 100$/euro де.
7. Да е относително компактна конструкция - т.е. ако може да няма 5 USB-та, HDMI и т.н.

Засега май beagle-а най ми пасва. Гледам и Олимекс гласят нещо базирано на същото ядро, ама още не може да се купи.

Съб Дек 13, 2014 1:50 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Embedded linux платка с повечко SPI?
Цецо написа:
4. Най-важното да има максимално количество SPI интерфейси и да има здрава линукс подръжка за тях. Засега "най-много" съм намерил 2 броя върху бигълбоард и то единия е под съмнение... Ще ми се да програмирам по няколко неща наведнъж, за да забързам процеса, че пустите флешове са бавнички.

В Линукс ядрото има вградена поддръжка за bitbang на SPI интерфейс на които и да е GPIO-та. Ако флашовете са ти тясното място, може да ползваш това и при процесор на гигахерц примерно да не е по-бавно от хардуерен модул.

Съб Дек 13, 2014 3:19 pm
Профил

Не знам дали е подходящо за проекта, но можеш да използваш USB-to-SPI конвертори.
FTDI чиповете с MPSSE могат да го правят това, и то доста бързо (30MHz?). Има готови модулчета с тях, само да им навреш мини/микро usb-то от едната страна и да пуснеш иглите към платката.
Има и някакъв майкрочепски чеп, но той е само full speed и може да се окаже тясно място.
Такъв подход би те освободил от търсенето на платка с N броя SPI. Отделно си мисля че повечето съвременни платформи, арм, 86 или други, да доста напред като скорост на USB-тата и свързаност навътре.
А то май по-големите FTDI са с по два MPSSE канала и можеш да си изкараш 2 бързи SPI от един чип?

Edit: предполагам SPI флашовете са quad-SPI? FT4222H - USB 2.0 to Quad SPI / I2C Bridge IC:
http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT4222H.html

Съб Дек 13, 2014 3:34 pm
Профил

Може и да се мултиплексира SPI но иска пипане, пък и все пак си остава един бъс. Иначе почти всяка платка ще ти свърши работа - последно време се нароиха страшно много. За ситарата на Олимекс преди време Цецо ми се оплака, че проблема им е да подкарат мацаниците на индийците които са навързали всичко с външен чипсет който вдига излишно цената (за power management, etc). Относно дебиан/убунту - не, че не стават, ама са проектирани за десктоп, не за ембедед - за предпочитане е yocto, buildroot/openwrt - включваш си сам само каквото ти трябва.

Съб Дек 13, 2014 4:20 pm
Профил
Аватар

Гичо, аз това с FTDI го мислех още от начало, ама това значи да имам Хост компютър, а идеята е да е стендалоун. А и ще стане голямо мазало от кабелаци...

Иначе що да не може да се мултиплексира един SPI бъс от линукс? Бах го и дравера, ако не може да мултиплексира бъса... Кво толкова? Трябва просто да изчака текущата заявка да свърши и после да пусне новата, като преконфигурира SPI-я и вдигне съответния чип селект. Даже и примитивна ОС го прави това, едва ли в линукса никой не е мислил по въпроса. Ако ми кажете, че няма мултислейв подръжка изначало заложена, направо ще го захвърля като идея да ползвам линукс....

Друг е въпроса, че един бъс ми е доникъде. Айде флешовете може би могат да се пишат паралелно през един бъс, щото там бавното е програмирането на страница (всъщност при тях проблема е триенето, там е бавенето). Ама Куртекса ако искам да пиша през това време, няма как да го направя на същия SPI. Пика и той. Поне два SPI ми трябват за да стане като хората...
Просто да уточна, куртекса е с 2Mb флеш и ще се пише през SWD.

С битбанг... абе баси, в 21 век сме! Не, че не може, ама ме е срам бе. Иначе незнаех, че е навряно, чак в ядрото... Баси неволята какви щуротии ражда... :)

Съб Дек 13, 2014 4:36 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Просто да уточна, куртекса е с 2Mb флеш и ще се пише през SWD.

брр... тва няма нищо общо с SPI или каквото и да е ;-)

Принципно ти трябва програматор от сорта на PEEDI, ама той пък от пиклювците поддържа май само PIC32 а и R8 май не поддържа... Не се сещам кой друг ще ги поддържа накуп, но който и да е изобщо няма да се вмести в бюджет от 100 еуро :D

По-скоро мисли на тема ОЦД или джейлинк, st-link... Не помня ОЦД софтуера дали не добавиха съпорт за външни флашове, май имаше, т.е. ако ти е закачен флаша към куртекса може и да стане само с команда на ОЦД-то..

Съб Дек 13, 2014 5:02 pm
Профил
Аватар

Цец,о сори за офтопика ама след като ще правиш само 5-10 бройки защо не си ги програмираш ръчно,ами искаш да правиш програматор?

Съб Дек 13, 2014 5:14 pm
Профил

Цецо написа:
Гичо, аз това с FTDI го мислех още от начало, ама това значи да имам Хост компютър, а идеята е да е стендалоун. А и ще стане голямо мазало от кабелаци...

Не ти трявба хост компютър т.е. не и ПЦ - тези малки платчици също ще свършат работа ... от кабелите трудно ще избягаш и в двата случая - освен ако не си качиш всичко на твоя платка.
Цецо написа:
Иначе що да не може да се мултиплексира един SPI бъс от линукс? Бах го и дравера, ако не може да мултиплексира бъса... Кво толкова? Трябва просто да изчака текущата заявка да свърши и после да пусне новата, като преконфигурира SPI-я и вдигне съответния чип селект. Даже и примитивна ОС го прави това, едва ли в линукса никой не е мислил по въпроса. Ако ми кажете, че няма мултислейв подръжка изначало заложена, направо ще го захвърля като идея да ползвам линукс....

Направено е както трябва, но все пак драйвера трябва да знае как да клати чип селект линиите - може да има дешифратор и в регистрите на контролера да казваш номер на линия или пък да ползваш гпио. Затова се прави BSP в което с конфигурират особенностите за конкретния случай. Понякога тези неща може да се конфигурират и външно - device tree или през IOCTL - но не е гаранция, че поддръжката за процесора който харесаш го има. Затова ти казвам, че иска пипане - не е сложно, но си трябва да знаеш как, какво и т.н.
Цецо написа:
С битбанг... абе баси, в 21 век сме! Не, че не може, ама ме е срам бе. Иначе незнаех, че е навряно, чак в ядрото... Баси неволята какви щуротии ражда...

Не е само неволя - практично е - например в десктоп PC-тата процесора в болшинството от времето спи и чака задклавиатурното устройство да натисне клавиш - същото е и за 1гхц ембедед процесор - има достатъчно ресурс да клати гпио-тата и да емулира SPI ... това ти позволява да закачаш разни памети стига да имаш няколко свободни линии и готово.

Съб Дек 13, 2014 5:46 pm
Профил
Аватар

Хубаво де. Ама никой не предложи конкретна платка с повече от два SPI. Всъщност да разбирам ли, че никой не е подкарвал SPI на такава платка? :)

Това пък да кача FTDI SPI емулатори на ембедед платка ми се види съвсем щуротия. Те драйверите им за бозата като знам на какво ниво са, представям си каква би им била подръжката в някаква си платка, с някаква си дистрибуция, а като навържа и 4-5 чипа и ги затъркалям едновременно, кой знае какви мухи ще се разхвърчат из драйверите. Не мерси, такъв мазохист не съм.

Кабели няма да има ако стане както го мисля. От устройството ще излиза един флет кабел към дивайса за програмиране и толкова. Вътре в кутията трябва да имам само една хедърна платка с малко ливъл шифтери и малко мултиплексори ще трябват явно....

Dimitar написа:
Цец,о сори за офтопика ама след като ще правиш само 5-10 бройки защо не си ги програмираш ръчно,ами искаш да правиш програматор?

Не бе, ще правя 5-10 програматора :)

Последна промяна Цецо на Съб Дек 13, 2014 6:09 pm, променена общо 1 път

Съб Дек 13, 2014 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Като не съм си изпил сутришното кафе още и гледай как чета на диагонал :D .

Съб Дек 13, 2014 6:56 pm
Профил

Драйверите им не са толкова зле, отделно имаш libusb и libftdi.
Можеш с OpenOCD да флашиш някой от тях, май R8 не влиза в списъка.

Иначе истинското решение ще го намериш на сайта на Segger ...
https://www.segger.com/production-programmers.html

Едит: Еретична идея, ма да си кажа: взимаш за 120лв един Windows 8.1 таблет с IvyBridge и му ръгаш USB hub, и после каквото ти душа сака - st-link, openocd някакъв адаптер, J-Link, за R8 каквото там ползваш, и usb-spi адаптери. Става бонбон система ... 8O

Съб Дек 13, 2014 8:13 pm
Профил

Мога да ти дам FTDI2232H платка за проби.
И ARM таблет, ако ми го върнеш :)

Съб Дек 13, 2014 8:55 pm
Профил WWW
Аватар

Не се излагайте бе хора, темата не е на Бонго! Заглавието на темата и първия пост неясни ли са?

Нед Дек 14, 2014 12:38 am
Профил ICQ
Аватар

Дано не повтарям някой, но www.toradex.ch - imx6 и Tegra 20/30, с Iris основа
Имат 4х SPI, TFT и Т.н.

Нед Дек 14, 2014 1:35 am
Профил

От предходното ти мнение за SPI и мултиплексирането изглежда че микроконтролерите ще ги пълниш през SPI? Това объркване ли е, или ще ползваш фабричен SPI bootloader?
За флаш чиповете е ясно, може да свалиш до 1 контролер, ама ще трябва да опъваш по 2 жици от всеки сигнал - не знам как ще закачането и дължината, а и както каза там имаш сигурно повече от минута триене, така че примерно 1-2MHz SPI клок няма да те сбъркат.

А колкото до хост - не ти предлагам да слагаш компютър с windows, хост може да го играе семпла линукс система, дори RPi. За SPI флашовете има bootrom проекта, той си говори на "ти" с FTDI адаптерите и флашундри на 10MHz.

Щях да те насоча към тия италянци:
http://www.acmesystems.it/aria
но и те са
Код:
"SPI: up to 2 SPI buses"
, но имат и:
Код:
USB: up to 3 host ports:
one hi-speed host/device
one hi-speed host
one full-speed

Едит: това на Груби е добро. Аз погледнах други iMX6 платки, но те нямат изведени толкова SPI-и. Тази има ли ги изведени 4-те SPI на конектор на бейзбоарда? И какви са нивата, дали няма да се наложи предпазване/буфериране?

Нед Дек 14, 2014 1:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща