Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Звързване на ултразвукова капсула TR40-16 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Звързване на ултразвукова капсула TR40-16
Необходимо е да свържа ултразвукова Tx/Rx капсула TR40-16. Тъй като в общия корпус са предавател и приемник, идеята е да се използва като датчик, т.е. - само едно устройство, което да излъчи сигнала и след това да чака връщането му. Тъй като измерванията ще се правят на интервали от 1 секунда и не е поставен строг критерий за точност, няма проблем с бързосействието.

Въпросът ми е, как трябва да се свърже капсулата към микроконтролер(допълнителни елементи във веригата - кондензатори, резистори, индуктивности, транзистори и т.н.)?

Пет Юли 11, 2014 9:55 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Звързване на ултразвукова капсула TR40-16
http://www.cypress.com/?docID=49870

Тоа дали ще ти свърши работа?

Пет Юли 11, 2014 10:31 am
Профил

Благодаря! Фигура 6 ли е моята? Продължавам да търся схеми, за да избера най-олекотената. Захранването ми е с батерия и имам ограничение откъм консумация и размери.

Пет Юли 11, 2014 11:23 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

абе ....и така става, а може и така ...

Прикачени файлове:
us.jpg
us.jpg [ 47.69 KiB | Прегледано 6267 пъти ]
Пет Юли 11, 2014 12:31 pm
Профил

Това по спомен е правено за не голяма точност 2-3%, и разстояния 2-5 м. Идеята на втория ОУ и цифровия потенциометър е да се променя усилването като функция от времето, т.е. лъчиш, имаш усилване х10, след 2 мс става х15, след 4 х20 и т.н. ... точно какви усилвания съм мислил нямам спомен, проекта е стар. Инвертора умишлено е три стейт, за да не товари пиезито. Пиезо излъчвателя обаче има една неприятна страна, след като спреш импулсите той продължава да звъни порядъчно дълго време. Ако искаш да мериш на малки разстояния трбява да се оттървеш от това звънене. Вариант е като го оставиш с включени изходи на инверторите за известно време, така те ще го натоварят. Друго което се практикува е един странзистор с който да окъсяваш пиезото. Можеш и софтуерно да с епробваш да се бориш, но нещатат стават доста тънки.
Метода по който ми работят тия устройства е TOF + фазова корекция, като изпозлвам корелация за да определям къде точно ми е реалното ехо и какво в фазовото отместване.

п.с. за не голяма точност има не лоши чипове които си правят всичко сами.

Пет Юли 11, 2014 12:38 pm
Профил

Идеята е импулсите да ги генерира микроконтролерът(PIC, AVR). Няма големи изисквания за точност. Т.е. целта е да се свърже микроконтролер с пиезо капсула и първо да генерира импулса, а после да слуша за връщане. Опресняването ще е на 1 секунда и разстоянието е малко: от 30 cm do 3 m, с точност до 10%. Не знам как е при това пиезо, защото е и излъчвател, и приемник. Не вярвам да се самовъзбужда с неконтролирано остатъчно звънене.

Пет Юли 11, 2014 3:21 pm
Профил WWW

Остатъчното звънене се вижда лесно.
Аз като правих такъв сонар стигнах до извода че на приемника му трябва АРУ

Ти такова ли искаш:

Изображение

Пет Юли 11, 2014 6:07 pm
Профил

Мнение Re: Свързване на ултразвукова капсула TR40-16
Май и в двата случая платката ще стане много по-голяма от първоначално планираната...
Надявах се да попадна на вариант с един-два елемента около процесора.

Все пак, за предпочитане е вариант с интегрална схема на 3V, която да съществува в SMD вариант. Това на Тони е възможно да свърши работа. Очаквам още някой вариант. Аз май нищо не откривам.
...
Моля някой от модераторите да поправи заглавието, че е със сгрешена буква...

Пет Юли 11, 2014 9:56 pm
Профил WWW

С един два трудно. В мойта схема работи реално с двуполярни импулси, с еднополярни не е мн добре, не че не може. Импулсите при мен са от процесора, инвертора работи като усилвател а плюса му е че е тристейт. Трафче също решава проблема но заема място. Забележи че инвертора се храни от Vcc, там е 10 v, може и на по малко разбира се. Сега се замислям дали не би могло да се ползват някакви малки капсулирани трафчета, като тези на лана, което хем да не заема място, хем да не иска много напрежения.
АРУ в чистия му вид не знам до колко е приложимо. Имам друг продукт при който точността е 2мм при дистанция 2 м. Там нямам променливо усилване но обхвата е доста тесен 0.6 до 2 м, въпреки че и на 4-5 си мери, стига да не препълни буфера, в смисъл ехото се регистрира съвсем ясно.
То всъщност въпроса по скоро е какво отразява.

Съб Юли 12, 2014 2:23 pm
Профил

Особено важно е да работи на 3V. Очевидно ще трябва да се търсят още потенциални решения...

Съб Юли 12, 2014 7:31 pm
Профил WWW

Това че входното е 3 не значи че всичко трябва да е на 3. Но ако не искаш да имаш dc/dc то тогава не ти остав нищо друго освен решение с траф, пиезото от 3 в няма да се трогне, т.е ще излъчва доста слабо.

Съб Юли 12, 2014 10:11 pm
Профил

Това е автономен модул и е изцяло за батерия - не е предвидено друго захранване. Трафът е проблем откъм размер. Три метра е максималното търсено разстояние. Не знам дали няма да е достатъчно и слабо излъчване. Накрая ще свържа две капсули в стандартна схема(модул за Ардуино), за да видя как изобщо се държат на 3V. Вече мисля вариант да използвам точно такава схема и да сложа 4016 за превключване предаване/приемане. Поне за тест.

Нед Юли 13, 2014 12:25 am
Профил WWW

То това нищо не променя, дали ще е една или ще са две няма разлика. Зависи от какво очакваш ехо, какъв е предмета. Ехо от метал може и да хванеш на 3 метра с малка мощност на излючване, но ехо от поглъщаш материал забрави, примерно човек. Точно такива изпозлвам и в двете изделия. Сега да не те излъжа, но мисля че при +/- 5 В захранване ехото беше доста слабичко, като имаш в предвид че тези опити ги праивх в началото когато освен всичко друго и усилвателя ми беше селективен с доста голямо усилване.
Ако нямаш място за траф ще трябва DC/DC а него как ще изпълниш, има много варианти, това че е на батерийно не му пречи. Но все пак е хубаво да се дадът някави физически очертания на определенията батерийно и ограничено място. Колко батерийно, да изкарва с две батерии по 1.5 В 5 години, и да се събере в 2х2х1 см или ....

Нед Юли 13, 2014 2:42 am
Профил

Години не трябва да изкарва. Но поне ден-два, би трябвало. За други проекти съм установил, че батериите, които иска клиентът - 2032, са с най-добра издържливост. За друг проект правихме изпитания и те се оказаха с около 50% по-издържливи от останалите с подобни размери. Включително бяхме опитали с 12V батерии от няколко размера и типа. DC/DC е вариант. Май ще се опитва снемане на схема от готов сензор.

Нед Юли 13, 2014 10:47 am
Профил WWW

Възможно е дс/дс с кондензатори само, да се клати от процесора ще спести елементи, то много ток не харчи пиезото. Може и на 3 но ме съмнява. Но така и не казваш какво е малко та.... Иначе два три дни до тук си лесен.

Нед Юли 13, 2014 2:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща