Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Най-целесъобразен PIC за ... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Най-целесъобразен PIC за ...
Предлагам тук да коментираме (направиме списък) кои PIC-ове е най-добре да се ползва за дадена цел.

-----
Кой PIC от 16-та серия (заради програматора ми трябва да е в DIP18) е най-удачен, сигурен и лесен (т.е няма бъгове около) USART модула.

Аз имам PIC16F628A и проблема е , че не мога да разбера от коя ERRATA да се ръководя, от тази с последна дата или от тази , в която точно се споменава само този модел :?

Цитат:
PIC16F627/628 Rev. A Silicon and Datasheet Errata 1-Apr-2003 293KB
PIC16F627A/628A/648A Rev. A Silicon/Data Sheet Errata 26-Apr-2005 109KB
PIC16F628 Rev. A Silicon Errata 22-Oct-2002 294KB
PIC16F62X Rev. A Silicon/Data Sheet Errata 23-May-2005 238KB

След като отработих моментите със серийната комуникация (RS232 по-точно) и си осигурих нужните Inputs е време най-сетне да си направя проекта :) . Обаче искам да не си създавам излишни проблеми като си избера проблемен пик спрямо USART. Тъй като аз ще ползвам USART, няколко I/Os за преместващи регистри + няколко I/O-та за сигнализация - светодиодчета и звук може би.

т.е като цяло нищо специално , освен една периферия USART.

проблема е, че в някои от горните ERRATA се описва проблем с USART-a , вярно има WORKAROUND и поне аз засега (въпреки малкото ми опит :) ) не съм попадл на него (най-вече , защото не ми се е налагало в малките ми тестове на RS232 да забранявам ТХ-а / изпращането 8O ).

--
ЧЕстно да ви кажа мисля си , че май се престаравам с избора, защото има workaround, та се чудя ?!.
затова и пиша и ви питам ;)

А иначе си мисля ще е хубаво една такава тема с мнения кой PIC е най-добре да се ползва за дадена цел на базата на това , че има възможности Х + че около дадените периферии,които се ползват за дадената цел няма или има малки и незначителни проблеми и/или бъгове ;) :)

Пет Ное 04, 2005 5:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Време ти е май да минеш/минете вече на 18-ки.....

Пет Ное 04, 2005 5:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не бих искал да се отклонявам от темата , затова и ще ти отговоря.

Защо да ползвам нещо с много , ама много повече възможности от колкото ми трябват.
Дори да взема PIC18х няма да имам 200-те входа , който ми трябват, пак ще ползвам shiftregS и пак ще си ползвам USART 1 модул :)

ето ти я сметката: USART = 2 + SHIFTREGS = 4 -> 6 I/O-та. Направо ще имам да си забия едно LCD с 4битов интерфейс :D айде :P

------
пп: обмислям да си ползвам 16F84A със софтуерен USART на 57600/115200 :partyman: :weedman: колко му , въпреки това си мисля за налседственост и лесно пренасяне на програмата, ако ми се наложи :)
Като цяло това, което мисля да правя да е нещо като система за следене на контактори ли как да го кажа.
Т.е в крайна сметка с периферията (едните shift reg) ще се превърне в много просто микроконтролерЧЕ вече следящо контактори/бутони/релета и подаващо информация състоянието им чрез USART било то по RS232 , IRDA, USB :D

Пет Ное 04, 2005 5:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheWizard написа:
Време ти е май да минеш/минете вече на 18-ки.....

Съвет, първо се разбери с 16-ките...недостатък е да не знаеш индиректната адресация :)

Пет Ное 04, 2005 6:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
PIC16F627A съм го тормозил много,писал съм нa C и не съм чел erratata му изобщо,всичко върви и не съм имал главобол. Ако бях имал да бях прочел errata-ta.
Абе веднъж само имах някакви съмнения че задеистването на Timer0 непозволено се бъркаше в статус регистъра но минах на друг тимер и всичко заспа,но може и грешката да е била в мен.
Може да го ползваш смело и безотговорно. Явно няма значими бъгове. Такива неща не мога да кажа за никой друг дето съм работил от пиковете.
Но все пак е PIC и се работи мудно и неудобно с него. :evil:

Пет Ное 04, 2005 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де е другия ми въпрос, който е малко offtopic, коя ерата да гледам.
Защото се различават с няколо подточки вътре :?
и доста нелогично.
не пише ерата версия Х във вътре самата.
А само в download секцията има някакви дати ?

коя да гледам ?

edit: относно непряката адресация

Четох относно нея, когато почнах да се занимавам с PIC (и се обърках ) не го рабзрах. Сега отново прочетох обяснението и схванах идеята*, тъй като стана на въпрос , че е важно.
И ми е даден едни пример , че може да се ползва за цикъл , обхождане на последователни регистри.
Обаче не мога да се сетя случей защо бих предпочел една непряка адресация , освен при последователно изреждане - обхождане на регистри. ?

* - не че идеята е сложна ;) :)

Последна промяна the_real_maniac на Пет Ное 04, 2005 8:34 pm, променена общо 4 пъти

Пет Ное 04, 2005 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Еррата, която те интересува зависи от Силикон ревизията на процесора. Тъй като се опитват да остранят бъговете пускат за един и същ процесор няколко версии, в някои от които има остранени фрапиращи бъгове. Това не означава, че изземват бъгавите версии от магазините, напротив продължават да се продават. Тази ревизия може да я намериш като прочетеш процесора, с който разполагаш и видиш какви са му ID битовете. Това е в общи линии процедурата.

Пет Ное 04, 2005 6:21 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]