| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Проблем с ATMEGA
Абе как не ги понасям тия Атмели, не е истина...
Та джаджата е един франкенщаин от софтуер и хардуер... Правен от някой, който го е правил с идеята, че само той ще го развива... разбирате ме какво имам предвид. На мен се падна гадостта да се боря сега с това, трябва да се направят някой промени в софтуера и хардуера, автора не оказва особенно съдействие.
Както и да е. Процесора е ATMEGA1280. Връчиха ми един JTAG ICE MKII, AVR Studio 4 и Imagecraft компилатор и ми казаха да се оправям.
Естествено веднага ударих на камък с това говедо, не мога да се закача към него с JTAG-a. Не може да прочете сигнатурата. С меги не съм работил никога, мернах чаршафа, ама не видях някаква сламка.
Има ли някаква особенност по закачването по JTAG? Може ли да се блокира/разрешава някак (с фюз или с пин)? Какво може да ми пречи да го вържа?
Самото устройство си търкаля софта през това време, т.е. процесора не е умрял.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2012 12:49 am |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
 Re: Проблем с ATMEGA
Задължителна ли е връзката по Jtag? Искаш да дебъгваш нещо? Единствено съм ползвал за програмиране през PDI и е нямало грижи.
|
| Сря Окт 24, 2012 1:03 am |
|
 |
|
michev
|
По спомен JTAG-a може да се забранява и тогава ти остава само PDI интерфейса.
|
| Сря Окт 24, 2012 1:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
Гадост. Тоя PDI интерфейс къде се намира физически? Платката е мармалад, нямам достъп почти до нищо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 24, 2012 11:02 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми явно са го заключили и са оставили ключа в чекмеджето...
нямаш много варианти. по принцип може да се отключи чипа с паралелен програматор (стр. 339 от чаршафа), но се губи съдържанието (май). за целта трябва да свалиш чипа, да напоиш една купчина жици и да запалиш свещ. колофон с повече тамян, чесън до поялника, сребърен припой, гъбичката за човката намокрена със сребърна вода, червена и синя жичка, усукани на кръст също трябва да помогнат. с две думи - заеби.
с фюс-битовете могат да се забраняват/разрешават почти всички начини за дупчене и зареждане. и те са достъпни от всеки разрешен интерфейс за дупчене. единствено не може да се забрани паралелното програмиране. тоя чип май няма SWD жица, та варианта за дебъг е само JTAG. освен ако по някакъв начин оня е минал без дебъг и само е програмирал през SPI...
най-добре намери празен чип и почвай да дерзаеш от нула. на пратката би трябвало да имаш изведен JTAG поне? ако е така сменяш чиповете и си в играта.
другото смущаващо е ... защо е тази комбинация на студио с имиджкрафт компилатор? какво е наложило да се бяга от gcc-то на студиото? може да мине повече време докато нагласиш софтуерния компонент, отколкото хардуерния...
|
| Сря Окт 24, 2012 11:50 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
PDI PDO РЕСЕТ са ти PDI интерфейса
Може би не е забранено серииното програмиране. Там ти трябват SCK,MOSI,MISO,RESET
Дедо,GCC за AVR си е дръвце,явно затова са си търсили друг вариант хората.
|
| Сря Окт 24, 2012 12:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да оказа се, че тая мега си имала бит JTAG enable, който не бил вдигнат. През PDI - то се вързах и го разреших и сега мога да чета и пиша чипа и по двата интерфейса. Не е заключен. С две думи това е устройство на една компания, с която искаме да си партнираме в бъдеще. Те си го произвеждат това, ама главния му архитект нещо им се е разсърдил и ги е зарязал. И сега те искат да прибавят функционалност и искат ние да го направим. Като цяло си плащат добре за това, ама нервите и времето дето ще загубя да се ровя в чаршафите е толкова, че с удоволствие бих отказал парите. Но пък в бъдеще може да почне да капе нещо от тях по други линии и немога да си затръшна вратата.... А въпросния дизайнер мисля, че не си е правил труда да ми пречи (чипа не беше заключен за четене). По скоро не му се занимава и едва ли ще ми окаже някаква сериозна подръжка. Лошото е, че хардуера, който е при мен е девелопмент желязото и вътре всичко е мармалад от жици, хвърчащи GSM модули, СИМ и Флеш карти, Блутут модули гарнирани с топъл силикон. Затова и отначало не можах да намеря PDI конектора. Имало такъв. Е на схемата е означен като 6 пинов, той е всъщност 10 пинов... ама кой ти придиря за такива смешки.... Сорсовете са писани от грамотен човек, но с мисълта, че той е единствения им ползвател.  Както и да е, имам сорсове, имам схема имам и желязо. Ще видим кон боб яде ли  Следващия въпрос е как се интегрира ImageCraft 6 към AVRStudio 4. И двете са антики, но ще ги задържа така, нямам намерение да вкарвам още неизвестни в уравнението. Ако някой знае, да казва, ще черпя реален алкохол. Ако не ще го изпия и хващам лопатата.
|
| Сря Окт 24, 2012 12:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не се интегрира. Изхода от компилатора се дава на студиото за да се прави дебъг в него. Компилираш и даваш от студиото да дебъгва само.
|
| Сря Окт 24, 2012 1:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това значи ли, че НЕ мога да дебъгвам на ниво сорс? Щото аз пробвах да заредя COFF файла в студиото и ме пусна да се лутам в асемблера. Който нямам никакво намерение да уча 
|
| Сря Окт 24, 2012 1:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Не,трябва да може на ниво сорс. С coff-a на ИАР става.
|
| Сря Окт 24, 2012 1:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ок ще копам. Мерси. Едит: 720 реда декларации на глобални променливи. Човека определено е хардуерист 
|
| Сря Окт 24, 2012 1:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че той чипа няма толкова РАМ бре...
|
| Сря Окт 24, 2012 5:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не съм ги разглеждал задълбочено дали са само РАМ, може и константи да има  Просто тръгнах да търся main() и като се почна едно прелистване.... викам си какво стана, къде съм....
|
| Сря Окт 24, 2012 6:32 pm |
|
 |
|
relsys
|
Значи... това чудо просто не работи.... февруари бяхме купили едно от Фарнел през Комет, върнахме го, дадоха ни друго... в крайна сметка и те не можаха да го подкарат, и ние 4-5 човека се борихме.....
|
| Сря Окт 24, 2012 10:02 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Имайте предвид, че не всички меги имат JTAG.
|
| Сря Окт 24, 2012 10:57 pm |
|
|