| Автор |
Съобщение |
|
vivendi
Ранг: Минаващ
|
 Bluetooth модул - RS232
Здравейте,
Не съм много навътре в тази материя, затова Ви пиша тук за да разбера нещо повече от хора които са се занимавали с това.Общо взето запитването ми е следното:
Имам един интерфейс който работи с РС232 порт, но искам да го направя с безжична комуникация (PC <-> Интерфейс). Искам да Ви запитам възможно ли е това да се реализира с bluetooth модул, и какъв да бъде той ако можете да ме ориентирате. Също така искам да Ви запитам, след като си купя Bluetooth модул трябва ли да му слагам процесор който да върти дадена програма?
Благодаря Ви предварително,
Данчо Георгиев
|
| Съб Апр 26, 2008 10:51 am |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Пълно е с такива модули, но няма китайски, което означава, че са сравнително скъпи.
Трябва ти двойка -RS232-Bluetooth --------- Bluetooth-RS232. Те са си с процесор вътре, който си прави протокола по Bluetooth, и получаваш все едно безжичен удължител на серийния кабел.
|
| Съб Апр 26, 2008 11:17 am |
|
 |
|
vivendi
Ранг: Минаващ
|
А можеш ли да ми дадеш някакви линкове да ги разгледам и да видя и цените?
|
| Съб Апр 26, 2008 11:28 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Само за пример:
http://www.sena.com/products/industrial ... th/esd.php
Има много такива - просто се научете да задавате точни въпроси в Гоогле, и ще получавате точни отговори.
Ето ти и цените
http://www.buysena.com/
|
| Съб Апр 26, 2008 11:37 am |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
Blue Smurf модем към проца и УСБ блутоот на компа и работата спи. Ако няма проц ... проблем иначе аз имам едни модули дето се конфигурират по УАРТ и пак е Блутоот сериал
но определено тези модули са скъпи и на сена и на блугига
|
| Чет Окт 29, 2009 8:58 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
http://www.modulestek.com
Аз купувах от тях MB-C04 за по $6 парчето. За единични бройки е по-скъпо но едва ли е над $7-8
|
| Пет Окт 30, 2009 9:10 am |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
а на човека няма ли да му е по лесно да си купи едни безжични приемо предаватели на 433 Mhz  ако не държи връзката да му е 2-посочна, това поне е еФтинко
|
| Пет Окт 30, 2009 10:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това е може би най-чистото решение което съм срещал, защото всичко е в корпус (т.е. лепи се лесно на печка) и наистина е доста малко като размер. Освен това си е марково...
http://search.digikey.com/scripts/DkSea ... X9838SB-ND
Недостатък естествено е цената... и корпуса който е непригоден за любителски изпълнения.
kiid дай малко повече инфо за тоя модул. Незнам откъде ги намираш тия китайци, ама цените наистина са ниски ако са верни. Гледам е с външна антена - ти каква ползваш, ядове някакви по съгласуването имаше ли? Като разстояние покрива - горе долу в нормите ли е? Проблеми с пускането има ли?
Сега гледам че SPP профила е абсолютно "автоматизиран". Т.е. не подържа никакви външни команди. Как му се настройва baud-rate? Всъщност на по големички скорости пробвал ли си го?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2009 11:20 am |
|
 |
|
Edesign
|
китайски модули има колкото искаш и то на супер цени
например BTM-222 цена от около 30 лв без ДДС за единични бройки и си готов дори може и хвърчащ монтаж.
Доставчици в Европа бол напиши името в гугъл
|
| Пет Окт 30, 2009 11:29 am |
|
 |
|
Цецо
|
Батка, за диапазона около 30 кинта има съвсем маркови, не ти трябва китайски. Но тоя дето пусна kiid си е направо с убийствена цена. Ама е китайски.
Аз от доста време се чудя що китайците не влизат в тая ниша. Пазара е сериозен. Явно са уврели, ама какво са сътворили...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2009 11:45 am |
|
 |
|
Edesign
|
абе 7-8 $ като сложиш транспорт мито бая повече от 30 лв.
Е ако правиш 1000 бройки добре ама за 50 -100 .... например BTM112 за 100 бр. е 20 лв
|
| Пет Окт 30, 2009 12:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
така е. Я дай някакъв отработен канал по който си поръчвал в БГ.
А и някакви впечатления - с каква антена го пускаш, какви скорости си вдигал....
|
| Пет Окт 30, 2009 12:48 pm |
|
 |
|
Edesign
|
www.tme.eu
за антена съм работил с парче кабел, а печатна изкопирах от USB стик блутут но и с двете резултата беше еднакъв - на мен ми трябваше да работи на етаж в административна сграда ориентировъчни размери - 40 х 20 метра.
За скорост не съм пробвал повече от 9600 на мен толкова ми трябваше - проектът тряваше да се изготви естествено за "вчера" и нямах много време да си играя.
Дори не съм си играл с конфигурации. Просто всеки блутут на PC го вижда като сериал адаптер само с една услуга и се влиза с парола 1234.
|
| Пет Окт 30, 2009 1:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мда, то на 9600 всичките работят. То там и антената няма голямо значение, щото и да преповтаря фреймовете по 100 пъти пак ще стигне. Те и на 115200 повечето работят добре. Ама като идеш на половин мегабит и се вижда на кой сметалката вътре е направена грамотно и дали крайното стъпало е спрегнато като хората....
Ама ще взема да купя да ги пробвам.
|
| Пет Окт 30, 2009 2:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
kiid дай малко повече инфо за тоя модул. Незнам откъде ги намираш тия китайци, ама цените наистина са ниски ако са верни. Гледам е с външна антена - ти каква ползваш, ядове някакви по съгласуването имаше ли? Като разстояние покрива - горе долу в нормите ли е? Проблеми с пускането има ли?
Сега гледам че SPP профила е абсолютно "автоматизиран". Т.е. не подържа никакви външни команди. Как му се настройва baud-rate? Всъщност на по големички скорости пробвал ли си го?
|
| Вто Ное 03, 2009 12:50 pm |
|
|