Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it?
bateAz написа:
А бе има си. Ако решиш да го слагаш на нещо, дето се храни от слънчев елемент, само MSP е добро решение. Не че другите не го могат, но не толкова добре.

От ТИ на това наблягат - нашите контролери хабят най-малко ток и работят на грозде.
http://www.youtube.com/watch?v=ZxGZIiyyxrM
Но дали наистина е така?
Във всяка тяхна реклама във всяко тяхно изречение има фразата MSP430 Ultra-Low Power. И знаете приказката: повтори една лъжа 1000 пъти и хората ще почнат да я възприемат, като истина. Всеки, който го попитам: какво толкова е хубаво на MSP430? Винаги след кратко колебание ми отговарят - Ultra-Low Power?
Та наистина, какви са предимствата на ТИ MSP430.
1. ТИ в момента имат пари.
2. MSP430 е 16 битова и е била върха на сладоледа през 90". В общия случай е по-добра от PIC16 и AVR.
3. MSP430 микроконтролерите са произведени по ниско-консумиращ процес.
4. Контролера много лесно може да бъде бързо приспан и събуден. Гъвкави sleep modes.
До тук с добрите новини.
1. Cortex се прави от няколко конкуриращи се производителя, това е по-добрия вариянт от колкото, ако процесора се прави само от една компания.
2. Cortex е 32 битова и е върха на сладоледа сега. В общия случай е по-добра от MSP430.
3. Cortex се произвежда по още по-ниско консумираща технология и се очертава в бъдеще да стане още по-ниско консумираща.
4. Всеки контролер може да бъде приспан и събуден и точно докато спят се реализира икономията на енергия. Когато спят консумират приблизително еднакво клоичество енергия, което понякога е от порядъка на саморазряда на батериите. Тоест дали приспан контролера с един комплект батерии ще изкара 24 или 22 месеца няма никакво практическо значение.
5. Когато все пак трябва да се свърши някаква работа, всичките енергоспестяващи функции отиват по дяволите в момента, когато се вкючи мотор или се светне светодиод.

Та след всичката тази триада, ще попитате какъв е въпроса?
Въпроса ми е защо някой ще ползва MSP430, когато има Cortex.
Наистина MSP430 LaunchPad е идеалния инстумент за начално обучение и предимствата му стигат до тук.
Според мен за нов дизайн човек трябва да се насочи към Cortex. Вие какво мислите по този въпрос?

Пон Фев 27, 2012 3:21 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it?
Ами то си е като с всяко добре изпитано старо нещо. Щото за MSP430 се знае че работи. Няма хъката - мъката, слагаш го и то тръгва. Доста шумоустойчиво животно, АЦП-то му много добро, периферията... да кажем прилична като за тоя клас, прилично документирано (странно като за краварите). По тая логика, все още се правят неща с HC11 :) Просто щото работят.

Но иначе наистина си е старо ядро, вече не е върха на сладоледа като консумация, цената му е направо отказваща, доставките често са кошмарни за организиране...16 бита е малко ни риба, ни рак...

Куртекса си е просто по-ново ядро. С всичките му предимства и недостатъци.

Пон Фев 27, 2012 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

ike написа:
...1. Cortex се прави от няколко конкуриращи се производителя, това е по-добрия вариянт от колкото, ако процесора се прави само от една компания....

Ако имаш в предвид микроконтролер с Cortex ядро, то къде е предимството, че ядрото е усвоено от няколко компании, след като периферията е тотално различна ? Съгласен съм, че можеш да имаш някакъв код, който върти някакъв алгоритъм и не пипа периферията, тогава 1:1 го използваш, но по същия начин 1:1 ще го използвам и на MIPS, и на DSP, стига да е писан на "C". Пък и не ми се вярва някога Cortex ядро да надмине с по-ниска консумация MSP-то, защото MSP-то е проектирано из основи за ниска консумация, а Cortex е проектиран за производителност Няма все още ядро, нито във фаза дизайн, нито пуснато на пазара, което да може да надмине MSP по ниска консумация. От години Microchip се опитват да направят нещо, но засега успяват да го докарат да имат консумация в sleep режим толкова, когато MSP когато работи и смята, пък и както Цецо отбелязва едно ядро е 8-битово, другото 16-битово.

Пон Фев 27, 2012 6:56 pm
Профил WWW

¶ написа:
Ако имаш в предвид микроконтролер с Cortex ядро, то къде е предимството, че ядрото е усвоено от няколко компании, след като периферията е тотално различна ?

Затова ползваш RTOS с HAL и нямаш проблем ;-)
Може и без ОС, ако си правиш еднотипни базови функции и с условна компилация подменяш според таргета. Не е толкова сложно, особено след като смениш 2-3 фамилии ;-)

Цитат:
Пък и не ми се вярва някога Cortex ядро да надмине с по-ниска консумация MSP-то, защото MSP-то е проектирано из основи за ниска консумация, а Cortex е проектиран за производителност

Cortex също е проектиран за ниска консумация...

Цитат:
Няма все още ядро, нито във фаза дизайн, нито пуснато на пазара, което да може да надмине MSP по ниска консумация.

Щом казваш :-)

Пон Фев 27, 2012 7:47 pm
Профил
Аватар

¶ написа:
. От години Microchip се опитват да направят нещо, но засега успяват да го докарат да имат консумация в sleep режим толкова, когато MSP когато работи и смята

Хм, незнам...

http://www.microchip.com/pagehandler/en ... c-mcu.html

Куртекса също е на път да захапе своя дял в нискоенергийните....

Пон Фев 27, 2012 8:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Най нискоконсумиращите кортекси които съм срещал са тези

http://www.energymicro.com/products/efm ... ler-family

Но и те за приложения в които не трябват много сметки имат сериозно повече консумация от MSP430 от новите серии.

Силабс имат контролерчета които по консумация могат да се мерят с МSP430
http://www.silabs.com/products/mcu/lowp ... fault.aspx

играл съм си с тия
http://www.silabs.com/products/mcu/lowp ... x-93x.aspx но има и уловка ако ще се ползва собствения voltage reference - има доста голяма консумация.

Пон Фев 27, 2012 8:10 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Най нискоконсумиращите кортекси които съм срещал са тези

http://www.energymicro.com/products/efm ... ler-family

Но и те за приложения в които не трябват много сметки имат сериозно повече консумация от MSP430 от новите серии.
...

Дават на ядрото 160uA/MHz, някъде в тоя порядък беше и MCF52211 дето наскоро го ползвах
(но не го мъчих за консумация, не беше нужно). 430 не съм ползвал ама по спомен като
съм умувал дали и какво си е далече по-надолу в консумацията, въобще е друг клас.

Айк,
ако ще се мери с нещо ARM MCU то не е с 430, виж, със същия клас coldfire ако сравниш
ще са по-близко. Разбира се coldfire ще е по-ефикасен защото не е load/store
машина (ако и да е RISC) и кодът му може да бъде много по-сбит.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 27, 2012 9:45 pm
Профил WWW
Аватар

Цецо написа:
Хм, незнам...

http://www.microchip.com/pagehandler/en ... c-mcu.html

Куртекса също е на път да захапе своя дял в нискоенергийните....

Ето сравнение от страна на TI ( щото Microchip-ското е тенденциозно ): www.ti.com/lit/wp/slay015/slay015.pdf

miro_atc написа:
Затова ползваш RTOS с HAL и нямаш проблем ;-)

Анджък, няма проблем и да е друго ядрото при RTOS с HAL, нали ?

miro_atc написа:
Cortex също е проектиран за ниска консумация...

Ниска спрямо какво ? 6502 ?

Цитат:
Няма все още ядро, нито във фаза дизайн, нито пуснато на пазара, което да може да надмине MSP по ниска консумация.

miro_atc написа:
Щом казваш :-)

Щом знаеш покажи ми някой дето може да захрани процесора си с грозде, ама не да ми спи, ами да работи :D Ако не можеш попадаш в графата на онова циганче, дето ... сещаш се какво имам в предвид :D

Ако някой предлага на пазара по-ниско консумиращ процесор, то Fluke отдавна да бяха изхвърлили MSP430, ма на, пустите им глупаци от Fluke във всички уреди с батерийно захранване все MSP430 тургат :D

Пон Фев 27, 2012 11:29 pm
Профил WWW
Аватар

Само погледнете цените на МСП430 в дигикей и няма да питате повече.

1. MSP430F2619 (дето толкова го лансират)

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1718561

10$ за 100броя.... нямат срам.

2. и сравним Куртекс като памет:

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2238260

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2640839

Тамън 2 пъти по ниска цена, за 2 пъти по производително ядро и 2 пъти по наситена периферия.

Да не говорим, че в разгара на кризата краварите имаха лид тайм над 50 седмици.

За това на въпроса - има ли смисъл да се влага МСП430 в нов дизаин, за мен отговора е НЕ, освен ако не дойде клиент и не ми каже - "не ми пука за цената, не ми пука как ще ги доставяме....". Ама такива не идват често :? .

Вто Фев 28, 2012 12:10 am
Профил ICQ
Аватар

Бе може и инерция само да е наистина, погледнах ги пак и са всъщност
и те някъде между 100 и 200 uA/MHz - в активен режим. За ония АРМ-ове дето
Никола ги постна пишат, че докарвали 160uA/MHz "изпълнявайки реален код",
което по-скоро прилича на измама ама не знам какво всъщност значи (тоя
"реален код" истински активен режим ли е или изпълнението на "стоп"
инструкция :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Фев 28, 2012 2:39 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

И аз последните години се кълнях в MSP-то, но вече не съм толкова убеден. Последният проект направо ми изстиска силичките, защото трябваше да докарам
консумацията на MSP-то до тази на PIC18LF648 ... е за съжаление Microchip победиха, тъй като при едни и същи условия ( слагам на страна, че едното е 16, а другото 8 битов процесор, ацп-то и куп останали неща, които не се ползват ...) на 1MHz, при 3V coin батерия, MSP-то харчи 340uA, a PIC-a 180-200uA ( в sleep mode са горе долу еднакви) ... да не говорим, че делене при MSP-то на две 16-битови числа става за 750us ... четох малко алгоритми, та го докарах до 200us ... но копелетата не слага вече хардуерен умножител навсякъде ... което е също минус ... да не говорим, че ако проекта е голям става пълна каша, ако се работи със Code Composer Studio ... което е пълен shit последно време ... трябваше да си купя четириглав змей, за да може да се компилира бързо ... абе нещата не са хич розави ... чакам само да излезне нещо читаво от EnergyMicro и ще минавам на него май ...

Относно SiLabs - добра документация, но какво са се влюбили всички в това 8051, нацвъкали са го навсякъде ... средата е дървена ... не всичко се подържа от Кейл ...

П.С. В този ред на мисли, това изглежда доста прилично http://www.ti.com/ww/en/mcu/wolverine/w ... epaper.pdf ...

Вто Фев 28, 2012 11:22 am
Профил
Аватар

Каубойците пускат нови MSP-та, дето били още по-малко консумиращи - Wolverine. Ta не ги отписвайте още :) :
http://www.ti.com/ww/en/mcu/wolverine/? ... =wolverine

ПП. FiTTiLA, чак сега видях, че си го пуснал и ти - сори :) .

Последна промяна Dimitar на Вто Фев 28, 2012 4:54 pm, променена общо 1 път

Вто Фев 28, 2012 4:52 pm
Профил
Аватар

Нали изкараха едни нови MSP430 с FRAM. В случаите когато трябва да се изтиска минимална консумация поне по документация изглеждат най доброто. Още не съм тествал такъв да видя как е действителността.

http://www.ti.com/product/msp430fr5720 например

Вто Фев 28, 2012 4:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

AVR32 и тях ги водят за нискоконсумиращи. Колко точно - не знам, не съм обръщал внимание на консумацията. Никола може и да знае по-конкретно

Вто Фев 28, 2012 5:03 pm
Профил ICQ

Добре, а тази "битка" за ниска консумация какви негативи води или ще доведе след себе си? Моля, споделете опит по отношение на устойчива работа при смущения и т.н.

Вто Фев 28, 2012 5:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща