|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Re: Относно микроконтролер
Ми не знам.. разделете на модули както някой по горе каза и действайте модул по модул. Относно контролер... не мога да ти кажа, доста по умни и опитни хора от мен по-горе се изказаха, по добре се вслушай в техните предложения 
|
| Пон Апр 09, 2012 10:39 pm |
|
 |
|
stunito0o0
Ранг: Минаващ
|
Това RaspBerry Pi ми изглежда добро.Някой знае ли къде на намеря такова. 
|
| Пон Апр 09, 2012 10:46 pm |
|
 |
|
klez
|
|
| Пон Апр 09, 2012 10:51 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Прочетох част от темата,намерих откъде да го купя ( Б модела) ,но така и не разбрах дали си струва или не 
|
| Пон Апр 09, 2012 11:51 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Купувай без да се замисляш. Тъкмо ще го изтестваш и ще споделиш впечатления.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Апр 10, 2012 12:08 am |
|
 |
|
klez
|
Ако го купиш сигурно ще си първия успял..... 
|
| Вто Апр 10, 2012 12:34 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Стига с тия контролери бе човек. В главите ви явно е някаква супер каша  . Не бъркайте "програмирането" на някакво готово роботче с готови SDK-та и API-а с това да се хвърлиш с главата надолу в един ARM/Cortex процесор или който и да е друг. Тия неща нямат готови API-та за управление на сервото и четене на разни датчици и сензори. Т.е. ще трябва сами да си напишете всичко и това е няколко нива над "правенето" на браузер, дето и него не сте го написали от нулата. Пак ти казвам - карайте я полека и по малко, а не да се бухнете веднага в голямата бетонна стена, защото като си разцепите главите и това ще ви откаже много бързо и за много дълго. Нито една дисциплина не се учи като се почва направо от "висшия и пилотаж", а напротив - почва се първо с много прости и сухи тренировки на земята  . Също така itx платка с още допълнителни платки, мотори и много батерии трудно ще отлепите от земята, така че и тоя подход зарежете  .
|
| Вто Апр 10, 2012 3:47 am |
|
 |
|
klez
|
Наистина ако ще го правите да е количка по земята да обикаля сложете ако искате и нормално ATX дъно. Но ако ще го карате да лети.... всички тея готови Boards имат 100 неща дето не ви трябват и не са оптимизирани с цел тегло. Хващате един контролер за ушите и почвате... подкарвате си го със серво машинка (Уверявам ви че не е въпрос само на една функция servo(125); примерно.... доста по играчка е после си го подкарвате с някой друг сензор който ще ползвате подкарвате си го със някой Shield от тея дет гледахте и така... Иначе ще получите нещо което е зверски неоптимизирано, няма да разбирате 90% от нещата му как точно работят и най вероятно няма и да работят както точно на вас ви се иска и сте го очаквали, и е твъъърде вероятно да се откажете. Както каза Димитър, това че сте програмирали на C/C++ дето има стотици готови модули... няма нищо общо с контролерите. Аз съм още в началото и аз  дет се вика таман си подкарах първия графичен дисплей и някой друг сензор... и ви уверявам че хич не е лесно и че съвсем не сте готови за подобен проект. И все пак за да не ви отчайвам толкова, един познат наскоро си взе някакъв квадрокоптер с товароносимост 1кг... Но пък предполагам сте наясно че тези играчки времето им за полет е 5-10 минути  макар че има варианти на Microdrones Които им дават по 1час полет но не вярвам да ви се отделят $30 000 за квадрокоптера Та направете си и сметката какво можете да 'картографирате' за 5-10 минути полет. И разбира се не си правете тънката сметка че като сложите 2 пъти повече батерии ще лети 2 пъти повече  П.С. А и не знам какво има да му програмирате на един квадрокоптер с камера... хората ги ползват от години вече тея неща дето вие се чудите сега как да ги правите  има готови модули и т.н. Ще ви излезе по евтино, по бързо и със сигурност ще работи. Хубаво е че искате сами да го направите ама така като гледам нямате ни най малка представа нито от RC модели, нито от микроконтролери нито от нищо от нещата които са ви необходими. http://www.youtube.com/watch?v=bsrzBwylodUhttp://www.youtube.com/watch?v=DJYopIlQza0http://www.youtube.com/watch?v=N7yfvXIyLg4http://www.youtube.com/watch?v=8UDP8Jb9mik
|
| Вто Апр 10, 2012 11:52 am |
|
 |
|
stunito0o0
|
Вярно е ,че нямаме голяма представа от микроконтролери , но аз лично се занимавам с RC моделизъм . ПС. До колкото разбрах всички тези платки са много тежки и излишни затова ще ни трябва някой контролер като този RaspBerry Pi, но понеже на сайта пише "очаква доставка" може ли да препоръчате някой подобен за да може да си определим всички нужни части и да започнем да си разделяме работата на модули ПС2. За пореден път казвам че това картографиране НЯМА да се прави за сега.Искаме контролера да има възможност, за да може ако един ден решим да картографираме да не се налага да го сменяме 
|
| Вто Апр 10, 2012 12:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Като начало най-добре да започнете с едно задание. Писането на задание е досадна работа, но и изключително важна.
Ако има ясно задание ще е много по-лесно да ви помогне човек. Не забравяйте че вие си мислите едно, отстрани ние си мислим друго. Просто става развален телефон... Седнете и драснете една страничка - искаме да правим еди какво си устройство, то ще има такава и такава функция. Наблегнете на функциите (функционално задание). И не слагайте коня пред каруцата. Примерно първо се уточняват колкото се може по-детайлно функциите които ще изпълнява даден контролер. И чак тогава се избира тип/производител/модел... Сега ще изберете чип, а после ще се мъчите да му наливате функции. Подчертавам думичката *мъчите*.
Пример за задание:
1. Функции: - устройството трябва да може да лети - устройството трябва да може да се управлява - устройството трябва (в бъдеще) да се самоуправлява и т.н. После сядате и обмисляте какво изисква всяка функция, с какви блокчета ще се имплементира, те с какви параметри долу-горе трябва да са, какви интерфейси ще имат и т.н. Така ще стигнете до съвсем реални изисквания. Примерно трябва ви контролер, който да е на платка която тежи не повече от еди колко си, да не консумира повече от еди колко си, да изпълнява еди какви си операции за еди какво си време. Все пак най-важната функция е да фърчи, ако не фърчи няма какво да се управлява Но за да фърчи трябва да нямате проблем с тегло, консумация (батерии) и т.н.
Тук вече сигурно съм ви отегчил и ще кажете, че имате някаква "идея" вече и остава "само" да изберете контролера. Но проблемът е, че ние не виждаме каква точно ви е идеята.. Аз примерно си представям нещо сглобено от играчки. Има един магазин zigifly в София, в който поне според сайта им продават двигателчета и перки за по 10-на лева. Това са от техните модели, само че един модел тежи средно 20-30 грама (това е всичко - батерия, електроника, перки, двигатели - всичко). Ако се направи квадракоптер да речем че ще има малко по-голяма мощност, но забравете за тежки евал бордове. Тая механика може да се подкара с някакъв среден клас контролер. Повечето ви конкуренти ползват Cortex M3. Но не всеки кортекс М3 би ви свършил работа, щото някои хич ги няма в консумацията. Иначе като цяло това нещо може да управлява 4 двигателя, няколко сензора и евентуално мрежов интерфейс. Има и други архитектури, не е задължително АРМ. Но няма да стане добре с АТМЕГА или други по-слаби. Идеята е да едночипово решение и да е достатъчно мощно, за да прави всичко, при достатъчно ниска консумация. На такъв контролер обаче няма да може да сложите изкуствен интелект... Няма и смисъл да се слага по-мощен, защото управлението на двигателите е доста критично от към времена. И един голям процесор ще го утрепете само с превключвания на таскове... По-добре ако остане подемна сила да сложите втори (голям) контролер, който да се грижи за камери, карти и прочие...
|
| Вто Апр 10, 2012 2:03 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ми да беше казал какво разбираш под "картографиране", та да ти помогне някой... Дай и сумарната тяга на двигателите, че да може да се търси оптимума по тегло...
|
| Вто Апр 10, 2012 2:10 pm |
|
 |
|
klez
|
Миро не мисля че в техния случай комсумацията на контролера е критична... Освен ако разбира се не решат да слагат наистина Mini ITX дъно.
При средна комсумация на електродвигателите поне по 10-15 ампера на бройка... демек 40-60 ампера за цялото устройство не мисля че е критично дали контролера ще харчи 50 милиампера или 200 милиампера
|
| Вто Апр 10, 2012 2:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
както казах играем си на развален телефон... ти къде видя спецификация за такива двигатели? Според мен по-правилно е да се спрат на мини версия. Предимствата са - много по-ниска цена (порядък), много по-достъпни части (перки, двигатели), много по-проста схемотехника (пак порядък)...
|
| Вто Апр 10, 2012 3:01 pm |
|
 |
|
klez
|
Миро занимавал съм се известно време с RC и това е порядъка на тока на двигателите които биха им свършили работа. това е за грубо 150 ватови двигатели с 3S1Р батерии. Все пак искат камера да слагат и т.н. и т.н. По-маломощни двигатели зор ще го вдигнат, но си прав, не знам какво точно иска да прави момчето:) той и той не знае
|
| Вто Апр 10, 2012 3:15 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
miro_atc Ето синтезирано какво искаме да прави нашият квадрикоптер: 1.Да може да лети. 2.Да може да се управлява през Wi-Fi(не съм сигурен, но мисля че някъде четох ,че има устройства, които усилват Wi-Fi сигнала многократно). 3.Да може да предава снимки и/или видео през мрежа. Какви мотори,ESC-та,програмна карта за ЕSC, батерии и зарядни сме избрали(може да има и по-подходящи не казвам че непременно тези ще се ползват) мотори --> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.htmlSpecs:RPM/v: 4500kv,Max Watts: 220w,Max Votage: 2S,Resistance (MΩ): 370,Idle Current: 2.9A,Required ESC: 25A,Weight: 30g,Shaft: 3.0mm,Connectors: 3.5mm Bullet ЕSC-та --> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... s_ESC.htmlSpecification:Output: Continuous 25A, burst 35A up to 10 seconds.,Input Voltage: 2-4 cells lithium battery or 5-12 cells NIMH battery. ,BEC: Linear 2A @ 5V,Control Signal Transmission: Optically coupled system. Max Speed: 2 Pole: 210,000rpm,6 Pole: 70,000rpm,12 Pole: 35,000rpm Size: 50mm (L) * 26mm (W) * 12mm (H). Weight: 25g. Програмна карта --> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Card.htmlProgramming Options:Brake (OFF/ON).,Cut-off Type (Soft-cut/Cut-off).,Cut-off Voltage (Low / Middle / High ).,Start Mode (Normal / Soft / Very Soft ).,Timing Mode (Low / Middle / High).,Cell (Auto, 2S, 3s, 4S). батерии 3 от тези--> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.htmlSpec.Capacity: 2000mAh,Voltage: 2S1P / 2S Cell / 7.4V,Discharge: 15C Constant / 25C Burst,Weight: 106g (including wire, plug & case),Dimensions: 127x19x21mm,Balance Plug: JST-XH,Discharge Plug: Mini-Tamiya (Mini Molex) зарядни--> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Input.htmlSpec.Input: 110v or 240v A/C (50/60Hz),Output: 650mA per cell,CE, FCC Certified. Надявам се сега да е станало по ясно на всички.Относно контролер не сме решили надяваме се вие да предложите подходящ.  ПС.Най-вероятно ще се наложи в процес на работа да се сменят някои части с други , но засега тези сме избрали. ПС2.Ако може да кажете тези мотори колко могат да повдигнат за да знаем ,колко трябва да е максималното тегло на частите 
|
| Вто Апр 10, 2012 3:17 pm |
|
|