Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
FW: $10 STM32 kit 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Мисля, че на някои хора им хлопа доста дъската ... , пардон, имат развинтено въображение :lol:

Ахъм...
Всеки се възползва от достъпните технологии както намери за добре, няма защо да плащате данък на разни недомислици само за да се гордеете отпосле, че сте минали през безсмислено трудното. Основните неща могат да се научат при желание и на такъв кит. На всеки докъдето му стига вътъка Пирев ;)

Чет Ное 04, 2010 11:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
¶ написа:
Мисля, че на някои хора им хлопа доста дъската ... , пардон, имат развинтено въображение :lol:

Ахъм...
Всеки се възползва от достъпните технологии както намери за добре, няма защо да плащате данък на разни недомислици само за да се гордеете отпосле, че сте минали през безсмислено трудното. Основните неща могат да се научат при желание и на такъв кит. На всеки докъдето му стига вътъка Пирев ;)

Никой не е преминавал през "безсмислено" трудното заради трудността или гордостта. Напротив, има голям смисъл в това да научиш още от самото начало хардуера в детайли. След това нямаш проблеми с горните слоеве. Но ако започнеш от горните слоеве, в повечето случаи си оставаш цял живот драскач на код и нищо повече. Доволен съм, че през техникума и университета
преминах през "безсмислено" трудното, защото сега ми е леснотия :D Ама кой как се уредил плюс вътъка, разбира се.

Пон Ное 08, 2010 6:28 pm
Профил WWW

Мнение 
Не мисля, че познаването на материята "из основи" е безмислен труд ...

Зависи на какво ниво трябва да се работи - на хоби или професионално...

А че най-читавите ембедед програмисти са минали през хардуерните отдели - мисля всички сме съгласни с това :-)

Пон Ное 08, 2010 6:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въпросът беше какво пречат една среда и един кит които ти дават достъп до съвременните архитектури да научиш основите.
Това все едно на времето да синтезираш TTL-ки с транзистори и диоди. Първите руски книжки които ми попаднаха за цифрова електроника бяха точно така - тригери с дискретни елементи и газоразрядни лампи с които беше конструиран термометър с обхват от 0 до 50 градуса по Целзий... побран в едно съндъче...

Вто Ное 09, 2010 1:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не пречат. Но премахват *необходимостта* да се научи какво има отдолу.

А човек е устроен да учи това, което му е необходимо за постигане на текущата конкретна цел.

Разбира се полека-лека изчезва нуждата от знанието на по-ниско ниво, примерно днес
малцина знаят как да добият бронз имайки на разпложение камъни и огън (или квото там още
трябва, аз също не знам как се прави).

За нашите техники е все още твърде рано да се забравят основите, все още често слагам аз
поне и дискретни части, и ми се налага да мисля на ниско ниво. Но вече мнозинството близко
до (не бих използвал "в") занаята просто очакват да преопаковат нещо от една кутия в
друга, най-много да опроводят платка, да цъкнат няколко пъти върху менютата на "средата"
(което ще свърши непосилната задача да изгенерира няколко прости команди) и да
им се плати, това е.

Дали е нужно да се запазва знанието не знам - като гледам може и да не е, няма опашка
пред вратата ми от желаещи да ги обслужа с нещо, дето другите не го могат, ако и все още
да не е чак обрасла пътеката до нея.

Но със сигурност започването на толкова високо ниво няма да отведе започващия там,
където са те отвели тебе купищата тригери и нандове с дискретни части, такива работи ще
си останат за такъв човек това, което е производството на бронз ако съм в гората за мене.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 09, 2010 2:16 am
Профил WWW

Мнение 
Е- разбира се не може да се отрече, че тези китчета много спомагат за зарибяването на начинаечите, позволявайки им относително лесно да направят първите крачки в областта на микроконтролерите.
Колкото по-сложно и непосилно е едно начало, толкова по малко мотивиращо и по-обезсърчаващо е. В тази посока на мисли - китчетата са едно добро начало.

Е, разбира се много пъти сме го говорили с вас, че е трудно да направиш нещо да "щрака и да мига", а многократно по-трудно е да го направиш да щрака и мига "стабилно".

Зависи на какво ниво се правят нещата ...

Вто Ное 09, 2010 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ъф корз, :D казах ви, много насериозно взехте подмятането ми за DIP корпуса... Винаги е добре да знаеш какво става на най-ниско ниво, но от това се губи перспективата, която имаш ако гледаш отвисоко. Най-добре е ако можеш да слизаш надолу и да се връщаш обратно нагоре, но и това не става просто ей така.
За начинаещия е добре да има нещо лесно за което да се захване първоначално. От там нататък зависи до къде му стига вътъка.

Вто Ное 09, 2010 11:20 am
Профил

Мнение 
Най-добре е направо тия китчета да ги слагат в DIP корпус, така всички ще са доволни. :) А ако имат и вградена емулация на PIC16Ф84 ще са върхът :D

Вто Ное 09, 2010 6:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига с тоя DIP корпус бе, такъв не съм залагал от над 20 години и няма нищо общо
с ученето. Интересен е принципът и в крайна сметка май всички говорим едно и също
нещо, просто мислим за различни етапи. В най-първия момент нещо работещо и готово
трябва да види човек, за да му заработи въображението и да поиска да направи нещо
подобно. После ако го намери наготово това, дето иска да прави работата е поприключила
обаче; но обикновено човек иска все нещо, дето не е директно достъпно та има какво
да се прави и учи и така върви светът, предполагам :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 09, 2010 7:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе да не ви казвам, че спора ви е безмислен..... ами направо ви казвам - вие друга работа немате ли си?

Вто Ное 09, 2010 7:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Абе да не ви казвам, че спора ви е безмислен..... ами направо ви казвам - вие друга работа немате ли си?

ти пък?! анатема - искаш да убиеш чара на форума ли? че къде ще чешат език на тема без изход? нещо ми напомня на онзи любим български филм:
- "Кокошката или яйцето е дошло първо?"
- "Яйцето."
- "А кой е снесъл яйцето?"
- "Ми кокошката..."
- "А на яяя!"
- "А кокошката от какво е дошла?"
- "Мии от яйцето..."
- "А на яяя"

та... остави ги, трябва да има спор в местната кръчма :mrgreen:

Вто Ное 09, 2010 9:28 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
тия дни ми пристигна и моя mbed - сега се чудя какво да го правя :lol: :lol: :lol:
щото аз съм го взел не да си играя, ами, щото е аванта - и ми се иска да си направя нещо с него, дето да ми върши работа - а всяка идея, което ми идва наум, си е чист overkill и хабене на възможностите на нещото. мисля си за един generic hid (макар че тва нещо май юсб-то му не може да се ползва напълно, ами само като usb сериен порт), чрез който да мога да включвам всякакви датчици, бутони, врътки към компа и да си ги ползвам за каквото ми дотрябва. другата идея - да видя 12-битовите му ацп-та как ще се справят за оная идея с looper-а, която бях подхвърлил - един беше показал такова нещо, правено с пик18...
а иначе си чакам и това: http://hackaday.com/2010/11/04/win-a-ha ... n-contest/
взимайте, докато има...

Вто Ное 09, 2010 9:41 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
вие друга работа немате ли си?

Цецо а твоята работа как върви? :-)

Питам сериозно, метна ли това STM-че ? Дай отзиви!

Вто Ное 09, 2010 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Оф не питай. Както проекта с STM беше на най-хай-приоритетен, така отгърмя за когато му дойде времето..... което пък е ..... трябва да имам прототип до Нова Година :evil: А аз засега имам една гола платка, на която даже и елементите не съм напоил..... :evil: Обаче са ме налегнали едни оправяния на стари бакии, едни доизкосурявания на не толкова стари бакии....Пройзводство и то трябва да върви някакво, че то от там най-вече капе.

Абе знаеш как е. Тая седмица съм решил да го почна.... ама аз така решавам от 2 седмици.

Сря Ное 10, 2010 12:39 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако се позабавиш още се обади ;-) Аз преправям оня мейкфайл и изобщо цялата система за компилация, ама не знам кога ще свърша щото и при мен бакиите са доста :-)

Сря Ное 10, 2010 9:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща