|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:51 pm
PC-on-a-Chip срещу класически микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Шарпа е към 10 евро, а LPC2121 около 6 евро.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 06, 2005 3:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кой ги кара у нас? дали имат и ARM9?
този sharp предполагам има code-protecton?
аз се сдобих с няколко lpc21, но все нещо не ме влече към тях. филипс... да си призная, не съм видял нищо кой знае какво от тях. пък и ти ме обезсърчи, като каза че нямали защита.  хареса ми че е много флаш и рам, че ми писна от теснина. пък и 6 евро/долара не са много за това, което има вътре.
за SoC съм правил компютър с STPC. то си е 486 и върви с UNIX. харчи към 5W и с хубав радиатор върви без перка. но вече минава в историята, а не ми се повтаря същия път с Geode. затова се оглеждам за ARM9 (да има MMU).
|
| Сря Апр 06, 2005 7:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е по въпроса кой ги носи - отговор нямам. Предполгам че чрез Акерман или Футурел можеш да се уредиш, но дали на тая цена...
Шарпа също бил SoC. Щото имал графичен контролер. Дали е защитен - FLASH-а му е външен. Това според мен автоматически го прави - незащитен. Има разни хардуерно/софтуерни решения, аз ефективна защита на външен флаш не съм видел - така де как процесора ще има достъп през шината, а хакера не. Няма как. Определено не е подходящ за секретен код.
Филипса има защита. 2106 няма но 2121 има. Не беше супер съвършенна, ама то такова животно нема.
Атмел също правят вече АРМ7 (те имат АРМ9 от сума време), тяхното АРМ7 май са контролери с вътрешен флаш така, че сигурно имат защита. А и Драгнева може и да те уреди с бройки, знам ли...
По принцип олимекс имат голяма гама от развойни платки за АРМ7 - Филипс, ТИ, Аналог, Оки и пр. Можер и някоя бройка чип да ти дадат. Някъде бяха обявили ARM7TDMI за 8051 на 21 век. В смисъл че ядрото е общо достъпно и много фирми се хвърлят да базират чипове на него.
А защо ти е АРМ9. Това което му е по добро според мен е модула за управление на паметта. Той си е истински многозадачен процесор с защита на ресурси и пр. Ама е много тежък според мен. Мяза ми на пентиум.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 07, 2005 2:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така де, 922 е за места където ми трябва ОС. а под ОС разбирам UNIX. не файлови монитори като DOS/WIN
но всичко е много размито - или няма PCI, или има само един нет или пък е само с една серийна порта. после се почват страданията с BIOS-ите, bootloader-ите. трябва да си направиш табличка... и докато я направиш - тя остарее. и ти...
знаеш, че като дойде желяжото и го ьванеш в ръце, се оказва една крастава жаба, която няма нищо общо с красивите снимки на принцеса в рекламната листовка. какво да се прави - капитализъм.
arm7 наистина го виж като алтернатива на простите контролери. 51, hc11, avr. за PIC няма да говоря, имам си собствено мнение за тях
|
| Чет Апр 07, 2005 2:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Уф аз кат чуя за ОС, защити на паметта и пр. се изприщвам. Участвал съм в няколко проекта които залагат на такава концепция, за да свършат не толкоз сложни (според мен) неща. Всичките периодично гърмят и то баш в тая сложната част.
Като казваш UNIX какво точно имаш предвид. Щото нашите ползваха uCLinux ама и той е едно чудо голямо - жаба абсолютна. А знам че UNIX били стабилни, тествани но мноооого скъпи ситеми.
|
| Чет Апр 07, 2005 5:56 pm |
|
 |
|
tcsa35
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
Intel® PXA26x и Intel® PXA27x са добра алтернатива, че даже истинска ОС може да се завърти на тях. 
|
| Пет Апр 08, 2005 12:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мен пък ми е чудно, кви са тия контролери с незащитена програмна памет? Кой е луд да ги използва? 
|
| Пет Апр 08, 2005 12:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами зависи какво имаш предвид под защита. Ако е защита на паметта вътре в самата OС - между приложенията, както е в всички мощни ОС, то тогава се налага контролера ти да има MMU (memory managment unit). Ама това на практика го имат само ПРОЦЕСОРИТЕ, от ARM9 нагоре, x86 клонингите, моторолските дзверове и пр.
КОНТРОЛЕРИТЕ не предлагат такова нещо.
Ако имаш предвид code protection, сиреч да не може някой да ти пиратства кода, тогава това пък е отличителна черта на микроконтролерите, понеже FLASH -а им е вътре и шините им за данни/адреси не са изведени, т.е няма как да го прочетеш ако той самия не ти разреши (не че няма, ама...). На практика как би могъл да защитиш един кода за един ПРОЦЕСОР с външен ФЛАШ? Какво ще ти попречи да си свалиш флаша от платката и да го изчетеш? Затова и процесорите нямат такива функции. Щото според мен това е разликата между контролер и процесор - изведените шини. Естествено има и разни мелези дето хем имат вътрешен флаш, хем работят и с външен. Те също биха могли да се защитят. Но отвън ли е Флаша и ако е някакъв нормален човешки тип - нищо не може да те спре да го изпиратстваш.
|
| Пет Апр 08, 2005 1:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми аз от 1992 ползвам само *BSD. за х86 FreeBSD, за другите железа NetBSD. напоследък малко се раздалечиха, но все пак са си с една генна жилка. обаче доста четене пада, преди да започна писането
uCLinux-a наистина е жаба. става за принтери или играчки на етренета, дето щтракат релета и четат бутони. може и за по-сложни неща да става, ама си трябва много играчка. аз затова предпочитам да стъпя на нещо познато и надеждно и да си оправям само моите бъгове, че и те не са малко.
иначе не са скъпи. скъпи им излизат на клиентите, защото някой трябва да ми плати годините четене. но това трябва да важи за всичко, вече сме я дъвкали тази тема. определено не съм фен на подбиването на цени в бранша. да направиш на някой платка с пик и да му напишеш програмка за 50лв граничи с престъпление. същото важи и за UNIX-а.
дали са надеждни? ами да. аз поне не съм виждал нещо по-надеждно последите 20 години. ако всичко с хардуера е наред, това може да работи с години без да се уака само. разбира се спиране на тока, гръмотевици и други такива природни и неприродни катаклизми (изгорял макстор диск) скапват системата. но има решения и за тях.
това е на машината в офиса:
всичко живо пише на нея (с ОО), получава и праща факсове, мейловe и всякакви такива офис занимания. не е кой знае какво като натоварване, ама не трябва да спира никога.
на едни клиенти им правих файлов сървър и не се бяха обаждали поне 2 години. решиха по едно време да си добавят още един диск, че стария им беше 20G. взех им диск и отидох да го сложа. компютъра беше с 420 дена uptime.  нямах фото да го снимам... другите ми машини редовно правят по 100 дена, но това е най-голямата цифра, която съм виждал. като сложих диска, дъното не тръгна - флеша на биоса се беше скапал и трябваше да се препрограмира. та за един диск замина един ден тогава, но не беше заради ОС-а.
Реконструкторе, последния пост на цецо касаеше защита на паметта в контекста на MMU, на не защита на програмната памет в микроконтролер. Това е елемент от всяка ОС и процесорите го имат още от PDP11 (~1978). в х86 архитектурата за първи път се появява в 286, но в такъв изроден вид, че на практика не намира приложение. от 386 и насам нещата вече са по-читави, но все пак са си абсурдно ужасни поради желанието на интел за наследственост. и така до P4.
tcsa35, ти нещо правил ли си със XSCALE? не мога да намеря човек, който да сподели реален опит. 
|
| Пет Апр 08, 2005 1:46 pm |
|
 |
|
tcsa35
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
Правил съм с предходните StrongARM 1100 i StrongARM 1110
/портвал съм WindowsCE i Linux за тях с driveri bootloaderi etc./
то XScale-to е почти идентично, сменено е ядрото от ARM4 na ARM5t
и са добавили вътрешна FLASH 16/32... etc MB на некои от модификациите.
|
| Пет Апр 08, 2005 3:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Сега се загледах в страницата на Шарпа. Имат и АРМ9TDMI - 200MHz. На мен ми е тежко, баси и дзвера. А и използването му е безпредметно ако човек не иска да ползва TFT. Но пък ако иска як процесор и да има цветен екран - мисля че това е едно добро решение.
Дедо - FreeBSD иска ли MMU по задължение? Щото май всички UNIX базирани системи разчитат да имаш такъв модул. Щото аз със мойте ARM7 наклонности, явно не съм подходящ кандидат.
|
| Пет Апр 08, 2005 6:00 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
ДедоБоре аиде не се дъвчи за моята оферта за 50 лева,тогава обясних че е частен случаи и тази разработка е твърде вероятно да ми трябва и на мен. То тогава и на толкова не се нави човека
А тия на Шарп има ли ги неиде из БГ. Изглеждат ми доста симпатични 
|
| Пет Апр 08, 2005 7:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
В БГ не. Можеш да пробваш през Акерман или Футурел. Или да те почерпя един брой. Ама имам само от тия за монохромен (75410)
|
| Съб Апр 09, 2005 10:34 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
здравйте понеделнишки на всички!
дано сте си починали по хубавото време!
Никола, не се заяждам, най-малкото с тебе. съжалявам ако е прозвучало така. просто изказвам моето лично мнение, че не трябва да падаме под някаква цена, па дори и на нас да не ни струва нищо. знаеш, че безплатен обяд няма. поне аз не съм присиствал на такъв  винаги има уловка. а и като даваш на някого нещо евтино (или без пари), той не го цени.
просто клиентите трябва да свикнат, че нашия труд струва пари. и понякога - не малко. като ходиш на сервиз за колата, не минаваш с по-малко от 50 кинта, нали? у някои сервизи даже вземат 50 кинта на час! какво, ние да не правим по-прости работи? ние сме конструктори, не техници, все пак...
Цецо - да. ВСИЧКИ ОС искат MMU. ако не искат - не са ОС  иначе просто няма начин да направиш надеждна система, при която счупването на някой компонент да не доведе до вероятността да се счупи цялата система. най-елементарния пример е обръщение към процедура, указана с неправилен указател.
tcsa35, кит ли ползва или почна от чип в стария проект? колко пари е чипа? кита на интел е колкото една кола от горуляне.  да си призная, не намирам някаква полза (финансова, конструкторска, удобство, ОС), поради която да се мигрира от x86 към ARM9. дайте да поразсъдаваме малко на тая тема?
за ARM7 съм съгласен - това ще е поне още 5 години. цените ще падат, ще се пръкнат всякакви наботи от периферия и това ядро. от адски много производите и ще трябва яко да си обменяме информация, защото надали чивавите силикони ще са >5.
|
| Пон Апр 11, 2005 11:50 am |
|
|