|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Сеп 11, 2026 5:00 am
Кой ви е любимия микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Кой ви е любимия микроконтролер
в римската империя хардуеристите измислили оловните тръби а един умен супервайзор решил да ги използва за водопроводи и има няма изтровил тотално Империята... ни хардуерсти, ни софтуеристи, ни императори
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Авг 23, 2026 1:26 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Минах през 31,51,52,53. Даже и флоатинг сметки им правих и разни неща в реално време, та изтисквах всичко им на асемблер. Атмелските, после АвР ми бяха любими. Сега съм на STM32. Доволен съм - незнам какво им се оплаквате. Не им се оправям със средата и си ги джиткам през Ардуино средата. Като ми трябва WiFi - ESP32. Пак през същата среда. В един момент се свиква, като стане средство, не цел. ПП Минах и през АМД - х188, че ни трябваше малко по-бързо и ДМА. Навремето бяха големи платки с доста логически чипове, РОМ, РАМ по тях. Сега почти всичко е интегрирано в процесорчето и всичко е много по-малко. Основният обем са конекторите вече.
|
| Пон Авг 24, 2026 9:48 am |
|
 |
|
sthx
|
Motorola. 6800,68HC11,HC08,HCS08. За мене си остават Моторола, както и да са се прекръстили сега. Само асемблер. За моите неща това ми бе достатъчно. Но вече почти 2 години не съм проектирал платка, нито съм програмирал процесор.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 24, 2026 12:52 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 436 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Нямам любим MCU, но ако имаше такъв би бил възможно най-простичкия , с възможно най-малка изменчивост на хардуера (SFR регистри и нови екстри), най-малко изменчива и натоварена с шарении среда за програмиране , с по-малко от 1000-10 000 страници дейташит, с най-малка възможност за препродаване на други и трети фирми... Т.е. клоня към мнението на sthx и jelev - Пик 16Ф84 , Моторола или други класики от книжлетата на Тим Уилмхърст и компания. Привърженик съм на системи с разделни функции -МЦУ -то за 'отдел връзки с обществеността'( клавиатура/врътки/бутони/дисплей), 'Плаващите запетаи' на моя си аналогова периферия. За вързването с ПЦ - фронтенд от сорта на WinAPI по Петцолд и т.н. класики. Органично противна ми е тенденцията в последно време за миниатюризация и концентрация на всички фунции ( 9/10 от които напълно ненужни и натоварващи потребителя) в едно чипе с хиляда BGA площадки отдолу , мушнато в устройство с големина на кибритена кутийка и с прецакан термален дизайн, така че да забива по два-три пъти на ден, докато се разпои и потребителя го изхвърли за да купи ново. Ама...всички знаем че индустрията не работи за малкия производител (free market capitalism), а за crony capitalism гиганти с милионите бройки и техните нужди. Т.е. -това което ще получваме е възможно най-изменчив хардуер, труден за заучаване, апокрифни групички, кръгове и кръгчета от посветени, отвартителни IDE-та с менюта които по дизайн все повече наподобяват на open scenery игричкa The Labirinth - трябва ти половин живот да се луташ за да го обхождаш, само да научиш след 20 години че току що са ги затрили. Факта че класиците дето сме се учили по тях дигнаха ръце и не искат да пишат ръководства за никоя съвременна платформа 'поредна' е доста показателен .
|
| Пон Авг 24, 2026 2:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30801 Местоположение: София
|
Въпроса е, аз никога не съм твърдял, че меринджеите трябва да са специалисти я това което управляват, но не може и да са коне с капаци. Пример въпросния силабс, да дъртата им среда за 51 е ужасно, но кейла със всичките му дръвчета някак се справя. Новата явно са гледали твърде много рекламни брошури на конкуренцията, следвало да много модерни подходи и в резултат са създали едно лайно, дето в по миризливо от колкото кафяво ...но ...те явно отиват на затриване, от както се сношиха с Тексас масово продуктите стават nrnd, включително наскоро появили се продукти...явно Тексас ще затрие всичко 8 битово и не св учудвам защото имат продукти които тръшват в земята краварските аналози като консумация, възможности и перформънс, особенно при тия със свръх ниска консумация .....
|
| Пон Авг 24, 2026 3:22 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз точно затова винаги когато е възможно се придържам към майкрочипските неща. Там тоя тренд със затриването почти липсва - човек и в 2026 година може да си купи техни мцу-та дето са ги дялкали в средата на 90-те и още са им активни продукти. Това дава сигурност при дизайна. В това отношение точно фирмите като ST и NXP са най-големите лайнари - човек никога не знае дали другия месец няма да обсолитнат нещо дето са го пуснали миналата година. А софтуерите им са направо трагични. Човек си губи времето в ровене по хиляди файлове дето са ненужни и по менюта с 10 нива навътре. Правени за индиански девелопъри с костюми - от ония дето едно време бяха с жаба и сап.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Авг 24, 2026 4:14 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе пиковете 30та серия позачезнаха
|
| Пон Авг 24, 2026 4:40 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12856 Местоположение: София
|
Така е, но чиповете им масово са с куп бъгове описани в ератите и за някои от тях няма решение. Та, дялкали, дялкали, ама недодялкали... В това отношение джаджите на Силабс комай са доста по-изчистени...
|
| Пон Авг 24, 2026 5:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8404 Местоположение: София
|
atmega и stm32. ESP-то също не е лошо, но там е мноо зор да се пише bare metal, от което малко ми бяга личната дефиниция за ембедед. Като цяло не си падам по екзотики и ползвам неща с много широки екосистеми, вкл. евтини пиратски програматори.
|
| Пон Авг 24, 2026 8:35 pm |
|
 |
|
zaphod
|
и аз точно това не му харесвам. обаче ако човек е напорист всичко може да се изчопли от ардиуино интеграцията, правил съм го с други бордове
|
| Сря Авг 26, 2026 8:37 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8404 Местоположение: София
|
То като начало идеята му е по-друга, точно за IoT неща, къде така или иначе ти трябват web и секви глупости и става сложно 
|
| Чет Авг 27, 2026 8:22 pm |
|
|