|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:17 pm
звуков включвател схема + ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 Re: звуков включвател схема + ардуино
Ще е по-добре ако разделим един подфорум за arduino, не се сърди на хората, че само толкова могат, точно такава е идеята на тези китове - с малко познания и 10 реда код да получиш нещо интересно.
|
| Пет Юли 24, 2015 1:42 pm |
|
 |
|
nikolay100
Ранг: Минаващ
|
Да, изказването на Г-на беше доста остро и затова го оставих без коментар. Понякога като нямаш думи е по добре да си мълчиш... Затова са тези форуми, да си помагаме един на друг с каквото е възможно. Не всеки е учил или се е занимавал 20 години с електроника, но това не значи, че не може да направи нещо работещо с малко помощ. И в продължение на самият проект - вече имам горе долу ясна представа как ще го направя. Отказах се от бреадборда. Ще използвам вече готовите сензори за Ардуино - звуков и фоторезистор. Като на изхода ще сложа резистора и тиристора, който да активира светкавицата. Поне това е идеята. Надявам се да проработи. Вече имам всички необходими компоненти и в събота и неделя ще ги сглобявам. Като е готово ще пусна малко снимки с резултата 
_________________http://nikolay100.weebly.com/ - Любителска и професионална фотография 
|
| Пет Юли 24, 2015 3:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз не се сърдя, ама много хора като хванат ардуиното и си мислят че са хванали господ за шлифера и целия свят е техен - напоследък ги виждам все повече и повече. Преди няколко седмици един ме пита защо съм се занимавал да проектирам платки и да пиша програми, като можело с едно ардуино "всичко" да направел. едит : Писал си докато пиша, ама радвай се че Киров не е коментирал - моя коментар ще ти се стори като преспивна песничка. Аз не съм учил електроника, програмиране и каквото и да е свързано с тази материя. Изцяло "самоук" съм и се занимавам сравнително отскоро с електроника и програмиране. Хората във този форум са ми помогнали много за да стигна до нивото което съм в момента - и съм търпял всякакви критики включително и от Киров  и съм си вземал поука. Не прави грешката на колегата @karadev да отговаряш на градивните критики (пък били те и малко по остри) със злостни нападки и обиди. На мен също ми е идвало някой път нанагорно ама съм си траял и в повечето случаи излиза че не съм бил прав в спора. Пожелавам ти успех в начинанието 
|
| Пет Юли 24, 2015 3:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
С фоторезистора няма да стане. Прочети му дейташита и ще разбереш защо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юли 24, 2015 3:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Отива на offtopic, аз съвсем от любопитство си поръчах преди време едно Arduino Uno и гледайки парчета код от библиотеките му мога смело да заявя, че този борд е колкото за начинаещи, толкова и за сериозни неща. Ако погледнеш и базата код, върху която работи ..голяма част на C++ ще разбереш, че критиката ти никак не е уместна. Голяма част от хората, занимаващи се с ардуино предпочитат бредбордове с хвърчащи жици, не си цапат ръцете с поялник, правене на платки с железен трихлорид и т.н....и затова огромната част от примери в нета са главно по подобен начин показани, даже и схеми няма, само снимка с бредборд. Четох някъде, че и на 10 годишни в училища вече дават задачки с Arduino i Pi...как да им дадеш поялник в ръцете или да им обясниш, че не са професионалисти щото не си проектират платките 
|
| Пет Юли 24, 2015 3:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Става въпрос за изделие което накрая се продава в магазина - не е сериозно на клиента да му дадеш едно ардуино със стърчащи от него жици и (конкретно в моя случай) 30 мосфета забодени на един бредборд  нали? За разработка на базата на мега-та съм съгласен, но после идва ред на проектиране на платките и хващането на поялника ... Не критикувам ардуиното, а това че ражда мързел. Аз спирам с офтопика че наистина се поолях малко. Имам един приятел, който доста сериозно се занимава с фотография - та той си беше правил преди време устройство което реагира на основната светкавица и светва втората. Та неговата "джаджа" беше изцяло аналогова. Даже си спомням, че заради някаква индуктивност ползва цяло реле. Беше си намерил схемите из интернет. Сега обаче има няколко светквавици дето фотоапарата му ги управлява с IR и може да ги накара да правят каквото си поиска.
|
| Пет Юли 24, 2015 4:03 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
http://www.princetronics.com/sound-sens ... r-arduino/ Звуковия сензор го има тук: http://www.banggood.com/Microphone-Voic ... 76461.htmlДоставките са за около 2-3 седмици обикновено. Ако се разровиш малко, ще намериш и схемата му с LM393, прост усилвател.
|
| Пет Юли 24, 2015 4:06 pm |
|
|