Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
RFID, предложете някое, да работи до 2-3 м, може и активно. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: RFID, предложете някое, да работи до 2-3 м, може и актив
dvrachkov написа:
А защо просто не приемете, че възможностите на RFID са такива и не насочите погледите си в друг аспект ? Помислете как да си организирате производствените процеси, така че да има стриктна подредба на компонентите (кашони и прочие), и четящите устройства да се доближават сами до пасивните маркировъчни точки по кутиите. Такава система е разработена вече, съществува и работи в един немски завод за логистика, но всички процеси и операции по четенето стават по точно определени маршрути на устройствата и много лесно се избягват грешки. Там е хвърлено усилие върху управляващата система. С малко повече дефиниране на задачата, може да се даде и конкретно решение. Но RFID разчита на външна индукция... Може и на 2 - 3 метра, но антената за приемо - предавателя, ще има доста бакърена жица (а както знаем, тя не е много ефтинджос) ;)

С Уважение: Врачков

Колега Врачков, UHF RFID работи на 10+ метра и в антената "бакърената жица" е съвсем малко. И още нещо, наистина RFID разчита на външна индукция, но само за да може транспондерите да се захранят - за самата комуникация с тях се ползва съвсем друг идея и самите те не излъчват нищо - т.е. изцяло пасивни са (е, понякога са по малко пасивни де - така се получава 0 и 1 - другото е софтуер :) )
Та - за всеки влак си има пътници ... обърни внимание и, че темата е от преди 2 години ...

Чет Юли 30, 2015 6:03 pm
Профил

palavrov написа:
обърни внимание и, че темата е от преди 2 години ...

Не знам защо ти обръщаш внимание на Врачков. Не виждаш ли че е изнекрофилствал стари теми и пише по тях въпреки, че не са актуални вече.
Явно жегите не прощават.

Чет Юли 30, 2015 8:03 pm
Профил

ike написа:
palavrov написа:
обърни внимание и, че темата е от преди 2 години ...

Не знам защо ти обръщаш внимание на Врачков. Не виждаш ли че е изнекрофилствал стари теми и пише по тях въпреки, че не са актуални вече.
Явно жегите не прощават.

Ми във ваканцийка съм и аз - и мен ме пече яко слънцето :D

Чет Юли 30, 2015 8:25 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Имах предвид нискочестотните пасивни карти. Иначе различните честоти се движат като разстояния така:

125кХЦ - до 30см.;
13.56 МХц - 1.50 м;
860 - 960 МХц (UHF) - 12м;
433 МХц /активни/ - 500 метра;

Защо коментирам - защото ми е интересна темата. Нали за това е форум, да се обсъжда и дискутира - а не да задоволяваме личното си его с празни коментари относно това кой как и къде го напича жегата.

П.С.: моята критика от по ранния коментар е насочена в такъв аспект, че чисто икономически /ако се гони цена и т.н. / е разумно да се наблегне повече на управляващата част на процесите. А и 500 метра на човека няма да му вършат работа, защото в една стая с 1000 кашона налепени с пасивни RFID и със задействани всички RFID от общия запитваш сигнал в разйона - не мисля че ще е приятен сигналът (от всички точки наведнъж) за декодиране :D :D :D

Колега palavrov, аз предлагам в тая жега едно RFID Jameson, или RFID UZO /0.7kHz, може и 1 kHz/ :twisted:

С Уважение: Врачков

Пет Юли 31, 2015 3:14 pm
Профил

Уважаеми колега Врачков, откак изпратихме преди месец един приятел да работи в Барселона съм спрял изцяло консумацията на алкохол ... колекцията ми специални бири ще страда, но ще се намерят пиячи да и видят сметката - аз обаче категорично оставам на студена вода :D

Иначе отностно РФИД-то може много да си говорим, ама то за момента пазара там е все още в зародиш, та не знам доколко си струва да си губим времето ...

Пет Юли 31, 2015 4:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2