Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
LPC срещу PIC/AVR 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами Цецо е казал някои от основните причини за да предпочетем LPC пред PC104.
А пък аз бих добавил че конкретното приложение го оправдава. Мога ли аз без да знам за какво ги използваш PIC-овете да ти давам съвети на какъв друг микроконтролер да минеш?
Ако си мислиш че с PIC обхващаш всякакви приложения които ти се изпречат ами много добре продължавай в същия дух. И моля не се засягай от това че други хора избират други процесори за други приложения.

Сря Дек 21, 2005 7:32 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
не казвам да се ползва PIC за някакви приложения от високо ниво, това е абсурдно, все пак говорим за микроконтролер. Въобще не съм за това че някой е избрал да ползва някакъв си процесор, нека да е така а обратното защо някои хора се нахвърлят така върху Майкрочип с такава злоба ?! Искам да разбера защо нетрябва да се ползва PC/104 ? Защо ако има програмист работил на С/С++ на х86 да не ползва тази платформа. Моля аргументирайте се !

Сря Дек 21, 2005 7:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
backson написа:
Искам да разбера защо нетрябва да се ползва PC/104 ? Защо ако има програмист работил на С/С++ на х86 да не ползва тази платформа. Моля аргументирайте се !

Ей това ме навежда на мисълта че трудно ще се разберем.
Може би погрешно съм се изразил. Преминаваме на ARM защото конкретно приложение го оправдава. Впоследствие се родиха и няколко нови идеи които оправдават и усилията инвестирани в това. В същото време в друга насока работим върху проект който използва PC104. Говоря в множествено число защото съм част от екип който в интерес на истината тайничко използва и PIC за по-дребни приложения.

Сря Дек 21, 2005 9:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
backson написа:
Microchip is the best
fuck of the rest

не се обиждай, ама последното е инфантилизъм. по-скоро е за шоуто на бат'енчо в неделя сутрин. в този дух и първото е за там - "кой е по-по-най"
ще е проява да добър вкус, ако махнеш поне последното.

темата беше LPC срещу PIC/AVR. обсъдиха се нещата в по-широк аспект - ARM срещу другите. ти изчете ли всичко?

PIC/AVR срещу х86 е безмислена тема. все едно да сравняваш круши с волтове.
на х86 архитектурата не харесвам почти нищо - като се почне от 8086 та до Р4. на бъсово ниво всеки 2-3 години има брожения: ISA, EISA, VL, PCI, PCI64, AGP, PCIX (пропуснах ли нещо?). при паметите - същата работа: DRAM, SDRAM, RAMBUS, DDRAM, DDRAM2. като е тръгнало, след 10 години ще се правят чипове
ASDFGHJKLZXCVBNMRAM96, който вече никой няма да знае как работи. по отношение на консумацията нещата са прекрасни също - Р4 дърпа грубо 100А от Vcore. цецо ти поставил въпрос за 200mW. аз ще вдигна летвата на 10W?

за периферията няма какво да говорим 8250 е несравним с Z8530, а втория излезе почти 2 години преди първия. последващите подобрения на великия UART (450, 550, 650) козметично го направиха по-приемлив. обаче всички компютри са точно с този чип, дори LPC.

няма какво да говорим за PS2 интерфейса. ATA/IDE интерфейса е под всякаква критика също. седемте версии ми приличат на нашия закон за ДДС. а ако искаш да си говорим на тема DMA в РС, ще трябва да ми платиш загубеното време, защото мога да говоря с часове. има още много неща, ама ще си лягам и не ми се пише.

BIOS? хо-хо! можеш ли да посочиш поне едно РС, на което да можеш да сетнеш биоса през модем (разбирай серийна порта)

РС104? ами да, става. за някои неща. направи 100-200 изделия с РС104 стекнати платки, пусни ги да работят в лоши условия и ще имаш отговори. не ме разбирай неправилно, че не стават - стават, добри са, но си имат особености. много зависи какви са целите - 5, 10 или 1000 изделия, в какви условия ще работи, какво трябва да прави.

Чет Дек 22, 2005 1:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
хей Дедо Боре, не се впрягай така, че са ти много годинките и да не объркаме работата ми си сложи очилата и чети по-добре 8) Как може некой да сравнява PIC с x86 платформа !!! PICa си е микроконтролер за подчинени устройства и тук говорим за система реализирана с PC/104 и подчинени PIC базирани устройства. Zdrav ме е разбрал добре, мерси Zdrav :) Колкото до темата прегледах изказванията с интерес и виждам че доста сте се отклонили та си позволих и аз малко странични въпроси. Благодаря ти и на теб дядо, но не разбирам от последното ти изказване какво имаш впредвид "условия на работа" - че една система с PC/104 е по-податлива на смущения от ARM такава ли ?

Чет Дек 22, 2005 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
backson написа:
че една система с PC/104 е по-податлива на смущения от ARM такава ли ?

Позна. Браво.

Целия ти проблем пич, е, че си пуснал няколко проекта и си мислиш, че си видял всичко на света.

Между PIC и PC104 има такава празнина, че...... Все едно да кажеш че ключе 10ка и водопроводен ключ са ти достатъчни за да си оправиш колата. Но да спориш с човек с твоя подпис - абе явно и на нас толкоз ни е акъла щом ти се връзваме.

А като имаш предвид, че аз съм един от защитниците на пиковете в тоя форум.

Чет Дек 22, 2005 11:06 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
backson
Вече ясно се вижда от последните ти писания че ти липсва опит. Това само по себе си не е лошо но имаш претенции да имаш поглед върху нещата като цяло. Тук вече бъркаш работата. Поработи и с други платформи. Експериментирай с устроиствата си как се държат в различни ситуации /температура,смущения и т.н/ Рови се по форумите,доста интересни неща пишат тук там хора дето са врели и кипели.
Махни засега тия глупости дето ти се пишат след съобщенията и след като придобиеш необходимия опит и пак си на това мнение пак ги сложи :)

Чет Дек 22, 2005 11:24 am
Профил

Мнение 
Ами не само шумоустойчивостта му е проблема на РС104 или другите х86 истории. Но да не забравяе че РС104 не е стандарт за процесора отгоре, тои може и да е PIC верно специфицира PC шини но ....... Аз две години се борих с такива РС истории, преди това бях много скептично настроен към всякакви РС за по сериозни работи, почвам да мсля че в определени приложения си струва ако е направено от добър производител и се помисли при проектирането, ама за сравненеи с PIC не може да се говори.

Чет Дек 22, 2005 11:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
АБЕ НИКОЙ НЕ СРАВНЯВА PIC С PC/104 ! ! ! A-A-A-A-A-A-A-A-A :twisted: :twisted: Говорим за PC/104 високо ниво и подчинени PIC базирани устройства. Защо не трябва да се ползва PC/104 - нискошумоустойчива ли е ? Доста по-скъпа ли е от ARM7 базирана

Чет Дек 22, 2005 11:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Доколкото разбирам, войната в момента е между PC104 и ARM7? :)

Чет Дек 22, 2005 11:41 am
Профил

Мнение 
Ами то какво пречи да има РС104 с АРМ отгоре ...........изобщо много ненавиждам х86 но в някои моменти няма голям избор ..... има много фактори.

Чет Дек 22, 2005 11:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не бе. Човеко е участвал в проект с PIC и PC104, който може би е проработил и сега е решил, че е сътворил осмото чудо на света. И сега възприема критиките към микрочип, като критики към собственото му творение. Комплекси братче.

Чет Дек 22, 2005 11:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Добре де, няма нужда да се заяждаме без нищо, има си мненеи, негово право.

Чет Дек 22, 2005 11:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, както виждаш не съм аз човека дет се перчи с проектите и кой какво бил направил, от колко години се занимавал и прочие... Тука ме засипаха с твърдения кой колко бил велик, колко голяма пишка имал, как работели с по 5-6 платформи наведнъж тея контролери били супер прости и нествали за нищо ?!? Кво става тука бе няма ли модератори ?!!!! Комплексите ги избиват такива хора като тебе приятелю ! Аз просто питам предимства и недостатъци на PC/104 vs. ARM тва е ....

Чет Дек 22, 2005 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
PC104 не е процесорна архитектура, а BUS архитектура. За основа е взета ISA на PC-тата. Факт е, че най-често се ползва с x86 по исторически причини. Първото му приложение е било като заместител на DescTop машините в промишлената автоматика. Има платки и системи на основата на 80386SX и нагоре, може би и Pentium_4. Ама има и с доста различни архитектури : ARM7 на Texas ( TMS470 ), 8051 и други.
Така че, въпросът "PC104 или ARM" е като "лъжица или супа" ( с никакъв намек за духане ! ).
След този опит за поставяне на нещата "на място", бих се радвал пак да си каже backson за какво всъщност иде реч? Че то всеки човек има ограничени ресурси от търпение. Нал тъй?

PS : моля, това да не се приема като коментар за положението в ивицата Газа!

Чет Дек 22, 2005 2:43 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща