Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Два въпроса за PIC24 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Два въпроса за PIC24
1. Може ли клока на Т2 да се ремапне към SOSCI с идеята да се ползва външен кварц 32.768 kHz за кепчър модулите.

2. Може ли аналоговите входове да се използват за повече от едно аналогово приложение. В смисъл двата входа на компаратора хем да си се подават към него хем да се мерят с ADC-то. Това на 12-16-18-ки е възможно ама на тези?

Става въпрос за 24FJ64GA004 най-вече. От няколко дена се ровя из шитовете и не намирам отговор на тези въпроси.

Съб Сеп 10, 2011 2:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Два въпроса за PIC24
Би трябвало да може, но не ми е трябвало и съответно не съм го пробвал:

1. Ако използваш SOSC, като основен и настоиш Т2 да работи от вътрешния клок, т.е. SOSC.

2. Пробвай

Но е добре да замениш 004 със 104 или добре прочети ератата.

Вто Сеп 13, 2011 4:24 pm
Профил
Аватар

Няма как да го карам на 32 kHz. Имам SD-fat16, комуникация и други по-дребни неща. Попрегледах ератата - на първо четене нямам непреодолими бъгове дето да ми засягат нуждите, ама все пак ще погледна 104.

А това за аналоговите си е голямо удобство на 12-16-18 ама и там не е описано никъде - случайно го открих пробвайки.

Вто Сеп 13, 2011 5:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Е тогава или превключваш клока (ако може в твоето приложение) или се отказваш.

Вто Сеп 13, 2011 9:41 pm
Профил
Аватар

Ами няма да може, щото имам намерение да ползвам петте кепчъра, два PWM-a, постоянно писане на картата (SPI) и UART-a и малко сметчици. Пък ми трябва сравнително точен time base за кепчърите.

Ще пробвам. Ако не стане имам вариант да му скова един генератор и да го вържа там.

Никъде не видях да има изрично написано, че като се мапне нещо на този пин, осцилатора няма да работи.

Айде за аналоговите мога някак да се прежаля, ама за генератора ще ме е яд.

Между другото Комет нямат 104 въобще в каталога. Не че е проблем де. И наистина има доста по-малко бъгове. Той всъщност и 004 ревизия B4 гледам е доста очистен. Ама дали в комета са такива - незнам.

Вто Сеп 13, 2011 10:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Преди доста време бях взел безплатни мостри на 002 и 004, но бяха стара ревизия с всичките бъгове.

После преминах на 102 и 104.
Имам PIC24FJ64GA104-I/ML в корпус QFN-44 и мога да ти дам 1-2 бр.

Сря Сеп 14, 2011 10:12 am
Профил
Аватар

Ще "пробвам" кометци на каква ревизия са :)

Пък ако реша с тях да действам ще заръчвам от фарнел за прототипа. А и засега съм по-склонен с TQFP да работя.

Сря Сеп 14, 2011 2:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Цитат:
А това за аналоговите си е голямо удобство на 12-16-18 ама и там не е описано никъде - случайно го открих пробвайки.

даташийта на PIC18F44J11 - наскоро го гледах щото има RTCC:
Цитат:
10.7.3.3 Mapping Limitations
The control schema of the PPS is extremely flexible. Other than systematic blocks that prevent signal contention caused by two physical pins being configured as the same functional input or two functional outputs configured as the same pin, there are no hardware enforced lock outs. The flexibility extends to the point of allowing a single input to drive multiple peripherals or a single functional output to drive multiple output pins.

Пише си го. Не виждам някъде да се ограничават с циврови - т.е. важи и за аналоговите входове и изходи. Признавам - тъпо е да го сложат в "limitations", след като всъщност не е. Потърси подобно заглавие за 24-ката.

Виж за таймера - там е по-различно. Може и да не стане. Защо ти е необходимо точно с 32кХз?

Чет Сеп 15, 2011 11:21 am
Профил WWW
Аватар

Ще меря от 0 до около 20 Hz обаче искам да е с добра резолюция - не ме устройва с 1. Колкото повече толкова повече както е казал Мечо Пух. Проблема е че след като се измерят тия честоти, се прави съотношение между тях и после трябва регулирайки източника на едната да се постига желано съотношение между им. Примерно в случая става въпрос за максимум осцилации в диапазона 1:1.1 до 1:1.3 в най-лошия случай. И на всичко отгоре трябва стойностите да са реални, щото ще ги гледат хора (и то много детайлно) - ако беше само за регулирането - с къвто и да е клок щеше да мине номера.

Мапването се отнася само до цифрови периферии. Аналоговите са друга бира - ако аналоговия хардуер е изпълнен по подобие на 8-битовите сигурно ще мога да ползвам 1 вход за две неща (то всъщност има само две различни аналогови периферии :) )

Иначе това същото си го има писано и за 24-ките ама не отговаря на въпроса, щото ако SOSC е вързан след мултиплексора за мапването (което е малко вероятно) няма да ми мине номера. Ако пък е вързан преди не се знае дали SOSCI влиза и в мултиплексера на перифериите освен в този за клоковете. Ще пробвам пък ще видим.

Чет Сеп 15, 2011 11:57 am
Профил ICQ

Аха, значи не ти трябва с точност 20 ppm (0.002%), значи няма нужда от 32.768 kHz кристал. Не можеш ли да ползваш системната честота за таймер 2 + прескалър ако е много висока.
Свалих даташита на тоя пик. Гледам таймера може да е 32 битов. можеш да измериш период до 32/2 = 16 MHz / 0xFFFFFFFF = 268 секунди с точност 62.5ns Ако не ти се занимава с 32 битови стойности - врътни прескалъра на х256, таймер2 на 16 битов и ето ти 16МХз / 256 = 62.5 кХз - резолюция 16us, максимален период на измерване - 1 сек. ( минимална честота 1 херц)... Дори да използваш вградения осцилатор пак ще изкараш добра точност.

Иначе ми се струва че няма да подкараш таймер 2 с генератора на таймер 1 ... просто защото Т1 минава през тригер на шмит. Без него ще имаш допълнителни импулси. Аз включих едно китайско имплулсно захранване и за един ден ми избяга часовника с 2 минути. В УСБ порта на компютъра няколко дни вече не може да стигне половин минута. Представям си ако вържеш таймера директно на генератора...

Пет Сеп 16, 2011 12:22 am
Профил WWW
Аватар

Външния клок на Т2 също минава през ШТ. Ако осцилатора е в самото начало на пина (хардуерно) и след това отива към мултиплексера, ще тръгне пущината. За 12-16-18-ки в даташитовете имаше схема на всичките различни пинове и човек можеше да се ориентира кое как ще се случи. За тези има само една обобщена схема само на цифровата част.

Минимална честота от 1 херц ми е малко недостатъчно - ще ми се да е поне 0.5. Освен това кепчърите май няма да могат да хванат 32 битова стойност (16 битов им е холд регистъра) освен ако няма няква гимнастика с буфера.

Същото това нещо в момента го правя с 18-ка и с Т3 само че ползвам INT1, INT2 и си правя нещо като софтуерен кепчър и имам 0.25 Hz период на таймера. Обаче сега ми трябват 5 кепчъра.

Пет Сеп 16, 2011 8:41 am
Профил ICQ

вярно, че capture ти хваща 16 бита. Е, ако се помъчиш малко може да си направиш брояч на прекъсванията. т.е. нулираш таймера, нулираш брояча и на всяко прекъсване на Т2 увеличаваш брояча ... май по-лесно ще е да ползваш кристала на Т1. или да работиш на 16 МХз ...
все пак казваш от 0 Хз -> така или иначе трябва да можеш да разбереш ако е таймера се е завъртял веднъж. трябва да хванеш случая и ако е < 0.5Хз и дори ако няма импулси въобще

Пет Сеп 16, 2011 6:41 pm
Профил WWW
Аватар

Е то това е ясно и е направено в сегашния вариант :)

Ама като е на 0.25 ми е достатъчно едно препълване да броя за период и две за липса на импулс.

Пет Сеп 16, 2011 7:37 pm
Профил ICQ

трябва да разгледам тия 24-ки. с хардуерното делене и 5-те CCP са доста примамливи. Аз писах на комет и те ми казаха, че доставят от микрочип на по-добри цени от фарнел за 10 дни. Ако поръчваш пиши колко ти е излязло.

Съб Сеп 17, 2011 9:08 am
Профил WWW
Аватар

Гледам, направили са 24-ки и 33-ки на 60 Mips, които са още "по-хардуерни" - 32 битови CCP и Output Compare и още "екстри". Ама могат да се пишат с ICD3 или по-новите програматори. Освен това, като всяко ново желязо, сигурно са фрашкани с бъгове, но изглеждат обещаващо...

Нед Сеп 18, 2011 9:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща