|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Сеп 11, 2026 5:42 am
Кой ви е любимия микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
nedoskiv
Ранг: Минаващ
|
 Кой ви е любимия микроконтролер
Здравейте, нека всеки да сподели кой му е любимия микроконтролер и/или готова платка на която има завyршени и работещи най много проекти. Моята е ESP32 варианта и WT32-ETH01 която с вграден LAN Където не е необходим LAN ползвам Wemos ESP32 или ESP32 mini Спрял съм се на ESP32 защото е надежден, балансиран между цена/качество и има добър набор от библиотеки за него, както и достатъчно оперативна памет, възможност да му пуснеш няколко TASK-a и т.н.
|
| Пет Авг 21, 2026 11:33 am |
|
 |
|
Член Първи
Ранг: Минаващ
|
 Re: Кой ви е любимия микроконтролер
С двете ръце за ESP32. Но що се отнася до цена има едно ново китайче, което обира точките - https://www.hackster.io/arduinocelentan ... ard-3917d1 OLIMEX имат проект за малък компютър базиран на този процесор за 1$ на който върви и Бейсик - https://www.olimex.com/Products/Retro-C ... e-hardware Ето и едно видео за проекта: https://www.youtube.com/watch?v=dfXWs4CJuY0
|
| Пет Авг 21, 2026 2:58 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
С риск да изглеждам като трол - съвсем честно мнение - PIC18  Достатъчно прост за да го научи човек наизуст и същевременно достатъчно мощен за доста ежедневни неща Иначе най-много проекти - вероятно PIC32 или ESP32...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Авг 21, 2026 3:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30801 Местоположение: София
|
Pic 12/16/18 / Silabas 8051 .....прости надеждни ядра, всичко е видно и определено, можеш да разгледаш и осмислиш целият код, няма много излишни неща. Все още ги използвам активно за всичко което им стига силата, и няма начин да ме убедиш че дори и М0 е алтернатива. За съжаление силабс май съвсем скоро ще затрият 8051, реално това ми е избора за всичко малко по-адванс което не иска сметки, ос или други екстри. Иначе ....все така силабси, като хардуер са ок, развойната среда е ужас. ЕСП е ок но ...първо китайско, от там не може да влезе в много от моите проекти, отделно като консумация особенно на BT доста далеч от нордик или силабс. Ако няма лимит за произход, и иска wifi есп-то го използвам, стига да не е нещо low power.
|
| Пет Авг 21, 2026 4:46 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Най-легендарният в България от края на 20 век докъм началото на този, заради който и много хора станаха инженери, и хардуер, и програмиране: PIC16F84A
|
| Пет Авг 21, 2026 11:57 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
TMS320f28379d - със него се забавлявам на работа  Много бързо смята float32_t както и синус и косинус
|
| Съб Авг 22, 2026 12:52 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12856 Местоположение: София
|
Може да се каже, че не придавам особено значение на конкретния микроконтролер, но от тия които съм използвал като че ли най ми допадат Силабс.
Може би ще правя проект с MSP430FRxxx. На хартия изглежда като интересна джаджа, но когато го сборя ще мога да кажа дали ми е допаднал.
|
| Съб Авг 22, 2026 10:11 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4927 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами то това не е манджа за да ти е любима или не… Микроконтролер се избира според случая- дали ти трябва цена, консумация, производителност, по-специални интерфейси, или гарантиран произход или гарантирани доставки за например 5-10години… Иначе взимаш което ти попадне или за което син намерил примери в нетя…
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Авг 22, 2026 3:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
нямам любим, последните две години ползвам APM32F003 и APM32F051
|
| Съб Авг 22, 2026 6:25 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз да се отклоня - на мен най-омразните са ми всички с марката ST и NXP. Специално ST едва ги дишам - като хардуер и цена са много добре, но цялата концепция, документация, девбордове, софтуер - всичко е направено по възможно най-противоположния начин на моето мислене. Просто никакво покритие.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Авг 22, 2026 7:53 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4927 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Има и по зле от тях 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Авг 22, 2026 8:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30801 Местоположение: София
|
И аз съм като бабане, NXP са ... меко казано неудобни, а за ST, аз дори не искам да ги чуя, колкото пъти съм хванал нещо на ST толкова пъти съм псувал, от диод до процесор ... ама какво може да се очаква от франсета и италианци ...последно един далекомер на ST, добре че беше чата да обходи хилядите фйалове в някакъв демо проект та да се подкара, такова малоумие няма, документация използваема нула ... но в тая връзка не мое да не напсувам силабци, който му е хрумнала идеята за симплисити и всичките жаби маби истории зад него заслужава мнооооого мъчителна смърт. То напоследък мишопрограмирането е популярно, и за някои неща е разбираемо защото са практически невъзможни за осмисляне, ама има неща които няма нужда да цъкаш по 15 менюта за да ги направиш ... вместо да промениш един ред конфиг цъкаш 55 пъти, всеки 3-ти път UI-то им забива, мине не мине изобщо оглупява и ти затрива конфигурацията ... това е на път да ме откаже от силабс.
|
| Съб Авг 22, 2026 8:48 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
най-много съм псувал SDK-то на Расбери ПИКО От една шепа код сътвориха тотален буламач ... и все още е
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Авг 23, 2026 6:45 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в римската империя се е случило същото - софтуеристите останали без работа и се преквалифицирали в плочкаджии от ония дребните плочици, дето се правят мозайките с тях супервайзора им бил камшици за немърлива работа - фугите се отваряли след има-няма 300 години
да видим на сегашния етап на циливилизацията дали ще се получи.
|
| Нед Авг 23, 2026 7:25 am |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | ToHu написа: И аз съм като бабане, NXP са ... меко казано неудобни, а за ST, аз дори не искам да ги чуя, колкото пъти съм хванал нещо на ST толкова пъти съм псувал, от диод до процесор ... ама какво може да се очаква от франсета и италианци ...последно един далекомер на ST, добре че беше чата да обходи хилядите фйалове в някакъв демо проект та да се подкара, такова малоумие няма, документация използваема нула ... но в тая връзка не мое да не напсувам силабци, който му е хрумнала идеята за симплисити и всичките жаби маби истории зад него заслужава мнооооого мъчителна смърт. То напоследък мишопрограмирането е популярно, и за някои неща е разбираемо защото са практически невъзможни за осмисляне, ама има неща които няма нужда да цъкаш по 15 менюта за да ги направиш ... вместо да промениш един ред конфиг цъкаш 55 пъти, всеки 3-ти път UI-то им забива, мине не мине изобщо оглупява и ти затрива конфигурацията ... това е на път да ме откаже от силабс. |  |  |  |  |
единия от процесорите които ползвам (APM32F051) е клонинг на ST и нищо лошо не мога да кажа. аз обаче не ползвам никакви техни развойни среди и библиотеки, може би от там е разликата. всичкия съвременен софтуер е безумно раздуто лайно и ме дразни адски много. бях тръгнал да слагам някакъв кейл и като видях колко е голям се отказах. ползвам "франкенщайн" тулчейн - vs6 за иде, компилатор някакво гцц изчоплено от ардуино среда (не мога да го трая ардуиното, но за крадене на части е безценно), програматор на geehy който го действам с един опен сорс софтуер https://github.com/ataradov/edbg , който обаче си дописах за моите процесори. когато си сглабях тулчейна бях шокиран колко е трудно да намериш команд лайн програматор, а очаквах почти да няма други, но за моя изненада всички бяха лайна с гуи. сега си давам сметка че мога да елиминирам физическия програматор и edbg софтуера, но не ми се занимава. програматора си плаче за елиминиране, защото ползва специален усб протокол, всичко което ползва СПЕЦИАЛНИ функционалности мястото му е в кофата. общо взето това е тайната на спокойния живот - седиш далеч от всички "улеснения" и гледаш отстрани как "улеснените" псуват в безсилен гняв
|
| Нед Авг 23, 2026 8:49 am |
|
|