| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 RS485 - реална максимална скорост
Здравейте! Каква максимална скорост сте постигали с RS485? Искам да закача 7-8 нода на една линия, която ще е примерно 500мм. Ясно ми е, че дори най-простата half-duplex итегралка поддържа до 10Mbps, обаче при толкова нодове предполагам линията няма да е перфектна и ще ми се наложи да смъкна скоростта. Отделно ще трябва да добавя някакви time out-и, за да не предават едновременно нодовете(колизии...). Идеята ми е следната: мастърът разпраща данни до всеки нод. Предполагам ще използвам няколко адресни байта и няколко байта посочващи посоката на данните. След това регулярно "сръчква" всеки нод и го пита за данни. Трябва ми реална скорост от около 300-400kbps или да мога да източа по 1000-1500 символа от всеки нод(общо 10-12к) в рамките на 200-300ms. Постижимо ли е? Някой правил ли е нещо подобно? Основните ми притеснения са в това, че линията няма да е перфектна - нодовете ще са свързани с кабели, който ще са на spike. Отделно ще има клеми и т. н. Ако не става така кажете друг подходящ интерфейс. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Ное 03, 2017 12:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: RS485 - реална максимална скорост
Ами то затова се ползва протокол някакъв - нодовете говорят само когато мастъра ги пита. В общия случай пакета представлява някакъв старт байт, адрес, дължина на пакета, команда, данни и евентуално чексума или CRC ако ти се занимава. Отгвора е пак нещо такова. Ако предаваш ASCII няма да имаш проблеми с колизии - ще можеш да ползваш неASCII символи за команди и така другите нодове няма как да реагират грешно по времето когато вървят данни. Иначе за протокола - 250kbs съм правил (и се прави) и работи нормално - говоря за DMX. Вероятно и мегабит няма да е чак толкова сериозен проблем на това малкото разстояние.
|
| Пет Ное 03, 2017 1:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
При кадърно направен бъс и добър протокол, предполагам че 10-15 Mbps е достижимо. Лично аз съм стигал до около 12.3 Mbps (звуци) на десетина метра. За половин метър и няколко стотин килобита / сек не би следвало да има притеснения. Ако работиш с къси пакети и латентността на контролерите ти е проблем, промени протокола.
|
| Пет Ное 03, 2017 2:31 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
400к не е проблем за това разстояние. Е трябва и пистите да са ок. Но не е критично - смело го давай! //Ако има преходи през куплунг си е проблем вече..ама пак не е кой знае какво
|
| Пет Ное 03, 2017 5:30 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
+1 - 20Mbit/s в индустриално устройство преди доста години и доста успешно, на около 50-60см, между един централен и до 8 слейва. Тестово държи и 30. Това по времето когато инжинерите са решавали какво да се сложи, а "маркетинг/мениджмънта" по-скоро беше само счетоводители. Сега за тия цели май по-често се прави на LVDS, ама и 485 си е добре.
|
| Пет Ное 03, 2017 9:57 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
LVDS не е лошо като идея, но държа да е RS485 понеже може да се използва и за други цели - един вид с двойно предназначение. Само да попитам при постигането на тези скорости сте използвали "твърда" топология или е имало възможноти за нагаждане? Имам в предвид използвали ли сте джъмпъри за разкачане на терминатора и пулъп и пулдаун резисторите, за да се подредят у-вата произволно по линията или са били твърдо зададени - без възможност да промяна?! Защото е добре да го имам това. Идеята е, че потребителят сам си решава колко нода му трябват и съответно трябва да може да разкача поне терминатора, за да се закачи към съществуваща линия. Пул резисторите мога да ги сложа само на майката(мастър-а) и така да реша проблема...
|
| Пет Ное 03, 2017 11:15 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
При нас е твърдо - мастъра е в единия край и в дадената машина се слагат еди колко си слеива (до  , защракват се и така се пуска да бичи следващите 20+ години. Ако имаш предвид по време на работа да се превключват и добавят си мисля че ще е по-трудно.
|
| Пет Ное 03, 2017 11:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами ще тествам и ще разбера. Искам да оставя джъмпър-и на RS-a, за да може потребителят да си добавя и маха нодове без да трябва да си купува специален end node и т. н. Да бъдат само 2 вида - майка и child. Благодаря за отговорите!
|
| Съб Ное 04, 2017 9:41 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
300kbs не са проблем изобщо, може да ги влачиш и на км с добър кабел а с правилният драйвер и на повече.
|
| Съб Ное 04, 2017 10:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
важното е майката да си има и баща (терминатор), на правилното място.
|
| Съб Ное 04, 2017 11:20 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С двама бащи е по-добре. Избягвай всякакви дръвовидни структури, ако трябва да правиш разклонение в страни на повече от половин метър, по-добре е да огънеш основния кабел до където трябва, и после да го върнеш по стария път обратно.
|
| Съб Ное 04, 2017 1:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то това мисля е по подразбиране, аз дори сотаджиите ги научих що е то терминиране и къде аджеба се турга, или поне така си мисля 
|
| Съб Ное 04, 2017 8:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ти пък - цели сотаджии! Хладилните техници стриктно спазваха изискванията, само дето често чупеха пустите му въшки, а те (въшките) за авторитет струваха няколко евра парчето. Накрая за две евра им купих една кутийка, че да не се косят.
|
| Съб Ное 04, 2017 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами така е като нямаш истински терминатори, аз имам едни които са горе долу 2х3 см, заляти солидно с пластмаса, стърчат два кабела и толкова, е верно не получаваш най-доброто терминиране на света но за нуждите на конкретните задачи стават, но то много от СОТ и пожарната техника си има терминатори вътре, но са с джъмпер.
|
| Съб Ное 04, 2017 10:28 pm |
|
 |
|
timt
|
Извинявам се за спама! Тони, как се казват тези противопожарните датчици които не са димни? Вътре са с жичка която изгаря при определена температура. Конкретно: имам котел на дърва и въглища и искам да вържа нещо към алармата, случва се да се задимява по някога. Какъв датчик да сложа?
|
| Нед Ное 05, 2017 12:57 am |
|
|