Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
RS485 - реална максимална скорост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение RS485 - реална максимална скорост
Здравейте! Каква максимална скорост сте постигали с RS485? Искам да закача 7-8 нода на една линия, която ще е примерно 500мм. Ясно ми е, че дори най-простата half-duplex итегралка поддържа до 10Mbps, обаче при толкова нодове предполагам линията няма да е перфектна и ще ми се наложи да смъкна скоростта. Отделно ще трябва да добавя някакви time out-и, за да не предават едновременно нодовете(колизии...). Идеята ми е следната: мастърът разпраща данни до всеки нод. Предполагам ще използвам няколко адресни байта и няколко байта посочващи посоката на данните. След това регулярно "сръчква" всеки нод и го пита за данни. Трябва ми реална скорост от около 300-400kbps или да мога да източа по 1000-1500 символа от всеки нод(общо 10-12к) в рамките на 200-300ms. Постижимо ли е? Някой правил ли е нещо подобно?
Основните ми притеснения са в това, че линията няма да е перфектна - нодовете ще са свързани с кабели, който ще са на spike. Отделно ще има клеми и т. н.
Ако не става така кажете друг подходящ интерфейс.
Благодаря!

Пет Ное 03, 2017 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: RS485 - реална максимална скорост
Ами то затова се ползва протокол някакъв - нодовете говорят само когато мастъра ги пита. В общия случай пакета представлява някакъв старт байт, адрес, дължина на пакета, команда, данни и евентуално чексума или CRC ако ти се занимава. Отгвора е пак нещо такова. Ако предаваш ASCII няма да имаш проблеми с колизии - ще можеш да ползваш неASCII символи за команди и така другите нодове няма как да реагират грешно по времето когато вървят данни. Иначе за протокола - 250kbs съм правил (и се прави) и работи нормално - говоря за DMX. Вероятно и мегабит няма да е чак толкова сериозен проблем на това малкото разстояние.

Пет Ное 03, 2017 1:27 pm
Профил ICQ
Аватар

При кадърно направен бъс и добър протокол, предполагам че 10-15 Mbps е достижимо. Лично аз съм стигал до около 12.3 Mbps (звуци) на десетина метра. За половин метър и няколко стотин килобита / сек не би следвало да има притеснения. Ако работиш с къси пакети и латентността на контролерите ти е проблем, промени протокола.

Пет Ное 03, 2017 2:31 pm
Профил ICQ

400к не е проблем за това разстояние. Е трябва и пистите да са ок.
Но не е критично - смело го давай!
//Ако има преходи през куплунг си е проблем вече..ама пак не е кой знае какво

Пет Ное 03, 2017 5:30 pm
Профил ICQ

bateAz написа:
При кадърно направен бъс и добър протокол, предполагам че 10-15 Mbps е достижимо.....

+1 - 20Mbit/s в индустриално устройство преди доста години и доста успешно, на около 50-60см, между един централен и до 8 слейва. Тестово държи и 30. Това по времето когато инжинерите са решавали какво да се сложи, а "маркетинг/мениджмънта" по-скоро беше само счетоводители.
Сега за тия цели май по-често се прави на LVDS, ама и 485 си е добре.

Пет Ное 03, 2017 9:57 pm
Профил

LVDS не е лошо като идея, но държа да е RS485 понеже може да се използва и за други цели - един вид с двойно предназначение.
Само да попитам при постигането на тези скорости сте използвали "твърда" топология или е имало възможноти за нагаждане?
Имам в предвид използвали ли сте джъмпъри за разкачане на терминатора и пулъп и пулдаун резисторите, за да се подредят у-вата произволно по линията или са били твърдо зададени - без възможност да промяна?! Защото е добре да го имам това. Идеята е, че потребителят сам си решава колко нода му трябват и съответно трябва да може да разкача поне терминатора, за да се закачи към съществуваща линия. Пул резисторите мога да ги сложа само на майката(мастър-а) и така да реша проблема...

Пет Ное 03, 2017 11:15 pm
Профил

При нас е твърдо - мастъра е в единия край и в дадената машина се слагат еди колко си слеива (до 8), защракват се и така се пуска да бичи следващите 20+ години. Ако имаш предвид по време на работа да се превключват и добавят си мисля че ще е по-трудно.

Пет Ное 03, 2017 11:41 pm
Профил

Ами ще тествам и ще разбера. Искам да оставя джъмпър-и на RS-a, за да може потребителят да си добавя и маха нодове без да трябва да си купува специален end node и т. н. Да бъдат само 2 вида - майка и child.
Благодаря за отговорите!

Съб Ное 04, 2017 9:41 am
Профил

300kbs не са проблем изобщо, може да ги влачиш и на км с добър кабел а с правилният драйвер и на повече.

Съб Ное 04, 2017 10:56 am
Профил
Аватар

важното е майката да си има и баща (терминатор), на правилното място.

Съб Ное 04, 2017 11:20 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

С двама бащи е по-добре. Избягвай всякакви дръвовидни структури, ако трябва да правиш разклонение в страни на повече от половин метър, по-добре е да огънеш основния кабел до където трябва, и после да го върнеш по стария път обратно.

Съб Ное 04, 2017 1:32 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:

Е то това мисля е по подразбиране, аз дори сотаджиите ги научих що е то терминиране и къде аджеба се турга, или поне така си мисля :)

Съб Ное 04, 2017 8:38 pm
Профил
Аватар

Ти пък - цели сотаджии! Хладилните техници стриктно спазваха изискванията, само дето често чупеха пустите му въшки, а те (въшките) за авторитет струваха няколко евра парчето. Накрая за две евра им купих една кутийка, че да не се косят.

Съб Ное 04, 2017 9:05 pm
Профил

Ами така е като нямаш истински терминатори, аз имам едни които са горе долу 2х3 см, заляти солидно с пластмаса, стърчат два кабела и толкова, е верно не получаваш най-доброто терминиране на света но за нуждите на конкретните задачи стават, но то много от СОТ и пожарната техника си има терминатори вътре, но са с джъмпер.

Съб Ное 04, 2017 10:28 pm
Профил

Извинявам се за спама!
Тони, как се казват тези противопожарните датчици които не са димни? Вътре са с жичка която изгаря при определена температура. Конкретно: имам котел на дърва и въглища и искам да вържа нещо към алармата, случва се да се задимява по някога. Какъв датчик да сложа?

Нед Ное 05, 2017 12:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща