Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с димер 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с димер
Здравейте!От скоро съм във форума да не кажа от днес,но се регнах по принуда.Обикновенно се опитвам сам да се справям с нещата които правя но съм до задънена улица.С електроника и електротехника се занимавам чисто любителски затова не ме скастряйте много.Та да си дойдем на проблема отскоро се занимавам с едно димерче със зерокросинг.Управлението ми е с ардуино.Чета с 4N25.А за оправляващ оптрон ползвам мос3061,мос3063.Симистора е класиката BT136.Опитвам се да подкарам един 130W Фентилатор,но то и с обикновенна крушка нещата не се случват както искам.До оптрона всичко е повече от перфектно.Както и когато закача сондата на осцилоскопа на някой от терминалите получавам този добре изглеждащ(според моито представи)сигнал.
Изображение
Изображение

Сигнала е вариращ тъй като съм го направил да се увеличава и намалява от 0-100 и обратно това е без значение просто да не се чудите защо е различен на снимките.
Това става само ако не е закачен товар.

Когато обаче закача дали вентилатора или обикновенната крушка нещата се променят.Тоест например когато крушката е закачена вместо да се димира тя светва за малък интервал от време и изгасва.Предполагам когато синусуидата е пълна.Същото се случва и с вентилатора.

Когато меря на закачен товар дава пълна синусуида през цялото време
Изображение

но когато включи крушката/вентилатора обръща фазата,за периода от включването до изключването и след това нещата се връщат постарому и така включва,изключва през определен период.
Ето това е когато е включила
Изображение

Схемата е стандартна подобна на тази Изображение

С някой разлики.Например оптрона 4n25 чете след траф на 6в вместо директо от мрежата,ако има някакво значение в случая.Няма го диода на входа на мос3061 само резистор 230ом.Резистора на гейта е 200ом.Но пробвах с какви ли не стойности (от три дена се мъча да разбера къде бъркам).Затова започнах да опитвам на принципа на опита и грешката.За снъбър не коментирам и с него и без него все тая.

Надявам се да съм бил изчерпателен.Помагайте.Подчертавам че съм сравнител но бос с познанията си.

Поздрави.

Пон Фев 27, 2017 9:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с димер
трафа ще ти дефазира зеро-кроса
имай и на предвид че ламбата е активен товар а вента е индуктивен - тока и напрежението ще са дефазиране където също ще ти бяга зерото
пусни двулъчева снимка зеро и управление

Пон Фев 27, 2017 10:37 pm
Профил ICQ

За съжаление нямам втора сонда и не мога да направя съпоставката.Ясно.Едната грешка е открита :) Тези дни ще коригирам тази грешка със сондата и ще имам по нагледно какво се случва.

Пон Фев 27, 2017 10:43 pm
Профил
Аватар

ето ти по-интересно зеро
http://electronics.stackexchange.com/qu ... d-ac-motor

Пон Фев 27, 2017 10:50 pm
Профил ICQ

Още малко изпитания.Явно когато съм мерил с осцилоскопа не съм закачил крокодилчето на нулата и за това е показвало че обръща фазата.След като закачих крокодилчето на нулата и сондата на фазата при включен товар се получава следното.

Когато пуска крушката/вента.

Изображение

през останалото време.

Изображение

Извода който си правя е че при товар крушка или вентилатор триака служи само като ЦК ключе 8O ама не както го искам.

Пак подчертавам че това го прави и с крушка която е активен товар и с вент който е индуктивен.Тоест не му дреме явно какъв е товара.Ако правеше това само с вента щеше да е ясно от каде е проблема, но то и с крушката е същото.Крушката е обикновенна с нажежаема жичка.

Мисля да изключа и трафа като проблем тъй като го махнах и опитах само с резистори към греца, ама цъ.Същата работа.

Вто Фев 28, 2017 9:14 am
Профил

Сега докато разглеждах форума,тъй като съм новак ми се струва че съм объркал мястото на темата.Моля ако модераторите сметнат че темата не е за тук да я прехвърлят където и е мястото.

Вто Фев 28, 2017 9:44 am
Профил

Мисля, че проблема ти идва от оптрона (MOC). Нещо си се объркал. Ако ще му подаваш импулси на входа оптрона трябва да е без синхронизация например MOC3023.
MOC3063 има вътрешна синхронизация и той се използва само за пускане и спиране (пести ти схемата със зеро кроса и управлението). Той работи само като ключ и понеже ти го клатиш с импулси той включва "когато" си иска, .т.е. ти така го възприемаш.

Сложи MOC3023 и всичко ще работи.

Вто Фев 28, 2017 10:02 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

MOC3063 опушва симистора на цели полупериоди- става за управление на вентилатори, но за ламБа- не. Оборотите се регулират като се подават определен брой полупериоди- през един, през два и т.н. Имаш и малка грешка в схемата - за индуктивно товари трябва да има допълнително резистор и кондензатор на симистора- има го в даташита на оптрона. Липсва и резистора между УЕ и А2 на симистора, а този между А1 и оптрона (1к) е голям като стойност.

Вто Фев 28, 2017 11:52 am
Профил

Цитат:
Мисля, че проблема ти идва от оптрона (MOC). Нещо си се объркал. Ако ще му подаваш импулси на входа оптрона трябва да е без синхронизация например MOC3023.
MOC3063 има вътрешна синхронизация и той се използва само за пускане и спиране (пести ти схемата със зеро кроса и управлението). Той работи само като ключ и понеже ти го клатиш с импулси той включва "когато" си иска, .т.е. ти така го възприемаш.

Сложи MOC3023 и всичко ще работи.

Точно това си мислех и аз само че съм поръчал мос3021.Иначе като поразчетох малко повече видях че мос3061,62,63 са с вътрешна синхронизация и затова действа само като ключ.

Цитат:
MOC3063 опушва симистора на цели полупериоди- става за управление на вентилатори, но за ламБа- не. Оборотите се регулират като се подават определен брой полупериоди- през един, през два и т.н. Имаш и малка грешка в схемата - за индуктивно товари трябва да има допълнително резистор и кондензатор на симистора- има го в даташита на оптрона. Липсва и резистора между УЕ и А2 на симистора, а този между А1 и оптрона (1к) е голям като стойност.

Моята схема е малко по различна,както съм описал по горе.Има на входа траф,стойностите на резисторите са други,диод преди оптрона няма,снъбар съм писал че и с него и без него нещата не се случват.Иначе съм се насочил да опитам в тази посока да се случат нещата с подаване на определени импулси.

Вто Фев 28, 2017 2:40 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Каква ти е честотата на ШИМа? за да ползваш 63 трябва даксималната да ти е 100хц, иначе самия 63 ти реже по-кратките (ключ)

Вто Фев 28, 2017 3:18 pm
Профил ICQ

Защо товара ти е в катодната верига ? Сложи го в анодната. Също така пробвай друго, ръчно да засъкяваш с отвертка изхода на оптрона, за да видиш първо дали работи тази част от схемата. Ако заработи след това пробвай да подаваш напрежение на светодиода на оптрона ръчно, за да видиш какво става.

Вто Фев 28, 2017 6:19 pm
Профил

Къде е товара няма особенна разлика, обаче има разлика за управлението. Ако товара е в Анодната верига управляващият импулс трябва да е достатъчно мощен за да отпуши триака през товара, в другият случай имаш само управляващият преход.

Вто Фев 28, 2017 6:30 pm
Профил

1k да е директно към фаза. Товара между анода и фаза

Вто Фев 28, 2017 6:35 pm
Профил

Тъй де .. аз пиша без да мисля, или по скоро мислейки за тиристори и то съм обърнал анод и катод :) Триака няма катод, има два анода :D

Вто Фев 28, 2017 6:42 pm
Профил

условен анод А2 и условен катод А1. имам предвид. Но нека питащия поетапно подкара схемата, не да се опитва изведнъж. Може би не е проблема в свързването...

Вто Фев 28, 2017 6:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща