Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Процес, който следи и при проблем рестартира програма в win 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 9:32 pm
Мнения: 668
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
:)
Сега стигнах до тая тема :).

Да, за Win:

Наша апратно-програмна система за мониторинг, обслужва 600+ "нанана", 40+ "лалала" с най-различни апаратури и какво ли не.

Апаратните средства са правени от различни фирми, но софтуерната система за мониторинг (TCP базирана) включва няколко десетки компютъра (може да са и над 100), на които работят разни видове клиенти и сървъри, голяма част от които са писани изцяло от нас.
Ползваме TCP сокети, SNMP (правихме и мениджъри и агенти), HTTP и какво ли не (вкл симулатори на голяма част от реалните апаратури - щото са скъпи и няма как да тестваме на тях, вкл. симулатор, който създава 15-20 IP адреса на един компютър - за да симулира апаратурите с тези IP).
С апаратурите си говорим по 232, 485 и всякакви мрежови протоколи (която каквото си знае).
Апаратно, между другото :)) имаме VPN тунели с микрочипски контролери, а през тях можем да прекарваме прозрачно вкл. 232, дори и на трети страни (т.е. ако си закачите някакъв софтуер към нашата система някъде по света, можете да си говорите с вашия софтуер с апаратурата някъде другъде в света :) - ако вашите си таймаутите са сметнати както трябва).

Програмната група (работното пространство) е от няколко проекта, всеки от които компилира по няколко-стотин-хиляди реда (сега гледам - 745 файла в 45 папки - без да броим универсални библиотеки и компоненти :)).

ВСИЧКО ТОВА го пиша, за да поясня, че след изчистване на memory leak и коректното оправяне с многото нишки, които ганерираме - системата върви с месеци (рестартира се при ъпдейти :), за които има автоматичен механизъм).

Един от последните проблеми (преди две+ години - мога да видя по историята :)) беше с GetTickCount - който се препълва на 42+ дни.
Един от най-гадните проблеми (преди много години) беше ограничението на WinXP да може в един момент да отваря не повече от зададен брой сокети (т.е. ограничение на броя на сокетите които са в състояние на отваряне - това не е състояние "отворен", а междинното състояните преди отваране - разните SP на WinXP, a дори и ъпдейти се подпичкваха с това чило - между 1, 10, 100 - дори имаше хак за манипулирането му :)).

Такива работи :)

Накрая - работим евтино и разбираме доста от Win :)

ПП Това не ни пречи за сървъра на един съвсем малък проект (40 000 реда), за друг възложител (ползва MSSQL), да не можем вече месец+ да му намерим memory leak-а и да се налага да го рестартираме често :)


Чет Май 31, 2012 3:34 pm
Профил ICQ WWW
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 19005
Местоположение: София
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
memory leak-а понякога може да е много досаден, а в зависимост дали не изпозлваш и нещо чуждо може и да не може да бъде отстранен.

Относно XP ограничението за сокетите е тъпо, при Server го няма, оправянето му е въпрос на 2 минути, някъде даже съм си направил .bat файл и скрипт, че заради едни малоумни софтуери дето имаме се налага да го правим.


Чет Май 31, 2012 6:48 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 9:32 pm
Мнения: 668
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
ToHu написа:
... Относно XP ограничението за сокетите е тъпо, при Server го няма, оправянето му е въпрос на 2 минути, някъде даже съм си направил .bat файл и скрипт, че заради едни малоумни софтуери дето имаме се налага да го правим.

Да, вече е известен проблем, но преди години не беше така популярен - беше трудно да го локализираме. А и по спомен - появи се след някой от ъпдейтите на Win, точно като сменяхме версии и на нашия софтуер - гадно беше.


Чет Май 31, 2012 7:27 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 11:00 am
Мнения: 450
Местоположение: Plovdiv
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Я, имало нови мнения по темата :lol:
Проблемът се оправи като си оправих и бъговете :)

NikB - не, че ми каза нещо по темата, но ти благодаря за коментара, опресних си разбиранията за просто и сложно :)
Тия неща в България ли се правят?

_________________
for(;;)
DoFire();


Чет Юни 28, 2012 1:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 9:32 pm
Мнения: 668
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Да, в България.


Вто Сеп 18, 2012 9:52 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Фев 13, 2013 2:35 pm
Мнения: 1363
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Аз поради подобни неща продължавам да си пиша на производните на паскала: Delphi и lazarus. Вървят си с години на слабо машинки с вин 98.


Нед Дек 01, 2013 2:04 pm
Профил WWW
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 19005
Местоположение: София
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Не много по темата, ама сега се чудих, чудих на какво да направя една проста програмка дето да обира 7 сензора и да прави графика, Хищника ме нави за Phyton, това е удобно езиче за някакви бързи опитни постановки, малко със синтаксиса трудно се свиква но ... едно време ползвах на борланд C++ ама на 7-ца май вече не върви моя, та .. а имаше едно dev C или нещо такова, то беше доста бързо но трябваше да си пише човек интерфейса, като имаш 5 едит бокса които просто показват нещо ... по-лесно е май да дърпаш кутийки, поне за не РС прогрмаисти като мене.


Сря Дек 04, 2013 4:51 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 4:07 pm
Мнения: 764
Местоположение: Сливен
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Вече едва ли има компютър с боза без .НЕТ .. та за такива цели имам едно портейбъл визуал студио 2005 експресс или квото е там и за бързи програмки само мушкам флашката и подреждам кутийките ..

_________________
Код:
while(true);


Сря Дек 04, 2013 5:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 8:59 pm
Мнения: 5073
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
ToHu dev C почина. Вече се ползва: http://www.codeblocks.org/downloads/binaries
codeblocks-12.11mingw-setup.exe
Но май не е много подходящ за неща набързо, защото си е стъпка нагоре спрямо dev C.

_________________
Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!


Сря Дек 04, 2013 6:21 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 9:32 pm
Мнения: 668
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
valioman написа:
Вече едва ли има компютър с боза без .НЕТ .. та за такива цели имам едно портейбъл визуал студио 2005 експресс или квото е там и за бързи програмки само мушкам флашката и подреждам кутийките ..

Ползвам MS Visual studio 2012 express (законно и без пари). Става и за C, C++ и C#. (C# ми допадна, защото идеологията му е доста близка до Делфи. Разликата е само в синтаксиса.)

Преди година-две между другото преподавах в едно училище (беше забавно :)), пробвах и DevC и CodeBlock - изключително дървени са, в сравнение с MSVS.


Чет Дек 05, 2013 8:23 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 11:21 am
Мнения: 946
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
ToHu написа:
като имаш 5 едит бокса които просто показват нещо ... по-лесно е май да дърпаш кутийки, поне за не РС прогрмаисти като мене.


Погледни Qt. За C++ си имат собствена развойна среда QtCreator. Може и на питон да се пише, ако го предпочиташ. Доста богат набор от widget-и и най-вече е многоплатформена за win/mac/linux.


Чет Дек 05, 2013 9:09 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Регистриран на: Съб Сеп 22, 2012 2:04 pm
Мнения: 14
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
radolin написа:
Погледни Qt. За C++ си имат собствена развойна среда QtCreator. Може и на питон да се пише, ако го предпочиташ. Доста богат набор от widget-и и най-вече е многоплатформена за win/mac/linux.

+ това
http://qwt.sourceforge.net/


Чет Дек 05, 2013 9:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Фев 13, 2013 2:35 pm
Мнения: 1363
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Аз си пиша на Lazarus
http://lazarus.freepascal.org/
Има си визуално иде, многоплатформено- пуснах на ГПС-а приложение. Има си всичко и се прави лесно и бързо.


Пет Дек 06, 2013 8:35 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Регистриран на: Съб Сеп 22, 2012 2:04 pm
Мнения: 14
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
bobihot написа:
Аз си пиша на Lazarus
http://lazarus.freepascal.org/
Има си визуално иде, многоплатформено- пуснах на ГПС-а приложение. Има си всичко и се прави лесно и бързо.

То има още по готово и универсално решение, ма на Уиндовс нямам идея как е.
http://pvbrowser.de/pvbrowser/index.php?lang=en&menu=1


Пет Дек 06, 2013 10:50 am
Профил
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 19005
Местоположение: София
Мнение Re: Процес, който следи и при проблем рестартира програма в
Е то въпроса ако отиде до нещо по голямо борланда си е ОК, сега гледам ново име има ама си е същия, а делфи не че е лошо, ама същия проблем като с питона, синтаксиса, едно време пишех на паскал, ама това беше едно време, аз съм малко труден до де зацепя а нещо което с епише за 2 часа 2 дена да си припомням синтаксиса :) ... аз и с езиците съм така де, говоря и руски и англииски, ама примерно сега руския бая се змаислям, от 3-4 години не съм говорил, сега съм в конткат с руснаци и до де включи ми трябваха няколко дни .. изобщо езиците не са ми слабост ....


Пет Дек 06, 2013 2:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни