Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Tiny client <-> Multimedia PC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Tiny client <-> Multimedia PC
Някой има ли идея дали е възможно и как става?
Просто на малкия Бонго взе да не му стига плейъра със 100-на гигабайта харддиск. Имам една Баба Яга РС която може да замести плейъра и се чудя дали не мога по LAN-а да я свържа към мултимедийното РС - да се справя и с по-трудни видеота ако се наложи (възможно ли е?).
Щото се преместихме в нова къща, Човеко си има негова стая в която и ние трябвада киснем и т.н.

Пък и положението с моите компове стана като "пир по време на криза" - от години не ми трябват за работа ама си ги поддържам и е абсурд скоро да обновя парка който вече морално поостарял.

Съб Ное 14, 2009 12:14 am
Профил

Мнение 
Вземи си един от новите ION базирани модели, не са скъпи, тук има за по 200$ без боза, а и има модели за 200$ със бозат, примерно Acer Apire Revo 1600, в новите яйца го има за около 180$ също и на други места, мисля в амазона ... за тия пари получаваш РС което с еорпавя без проблем с две 1080p видеота ако си с боза 7, но и със XP home нещата са доста добре, 1080р с доста малко CPU.

Съб Ное 14, 2009 12:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тъкмо хвърлих око из местните е-шопове и най-евтинкото бе Acer Aspire Revo 3600 за 400 евро. Ама не е това проблема, просто ми писна да харча пари за подобна техника. Иначе за 100-на евро мога да събера необходимото компче (част от чаркалака го имам). Ама ако ще купувам ще е нещо наистина мощно за да знам що си харча парите, т.е. ще го направя нещо като Изчислителен център :)

Въпросът е принципен: възможно ли е с Tiny Client да се върши по-обемиста работа или технологията е остаряла? Някой играл ли си е с това? Щото аз скоро няма да имам време да се разровичкам.

Edit2 - да допоясня: имам баби Яги от различен калибър и възраст, повече отколкото ми трябват. Засега всяка си върши работата перфектно (ако съм я пуснал, де) и някак си е срамота да купувам още компове. Пък и в една къща колко ли компа трябват, не повече от 4-5 :) Обаче времената се менят и е добре да имаш нещо мощничко на което да се облягаш отвреме-навреме а през остатъка от времето да му намираш други занимавки, като да обслужва баби Яги напр.

Съб Ное 14, 2009 5:51 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
А сега! Трудна работа. Не знам дали има кодеци, които да разделят работата между няколко компота. А клъстерните ОС работят само на мощни машини ... Освен това, притеснява ме и пропускателната способност на ЛАН-мрежата - пресметни колко данни за секунда ще трябва да предаваш по нея, за да стриймваш разкодирано видео 1080р.
По-скоро, намери за тея баби Яги някаква кротичка ОС (примерно Уин СЕ или дори 98, ако тръгне) и ги търкаляй с тях. Ще се намерят кодеци и плейъри, та дори и офис и игри.
Вариант е да се ползува малката машина като "дистанционно" за голямата машина, при което от малката на практика се ползува само потребителския интерфейс и мрежата. Има програми с тази функция. Това си има цял ред недомислия, но също си е вариант, ако ги пребориш. Тук обаче губим многопотребителността (ох, че трудна дума).

Чет Дек 03, 2009 4:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе аз съм си виновен за въпроса щото едно почнах да мечтая, друго ми дойде в главата като реализация пък сега съм на 3-ти акъл :) Щото пак ми подпушиха главата с к'во ли не и за моето не ми остава време дори да се замисля.

Да доизчистя: има ли начин баба Ягата да стартира плеъра в по-мощен комп и да дърпа по LAN-а предъвканото видео? Пък има ли реална полза от това?

Едит: Уф, пак глупости написах... Ще карам на вариант3.

Чет Дек 03, 2009 9:16 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ако не съм много закъснял с отговора, погледни http://www.geexbox.org/en/index.html. Преди някоя друга година с него ползвах старото дърво(socket7-Amd k6-2 500) за филми. Работи по LAN. Само няколко мегабайта е голяма цялата мултимедийна ОС.

Съб Яну 09, 2010 7:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Благодаря!
Не си закъснял, тъкмо "обработвам" 3-4 баби Яги - кое за боклука, кое за части... Ще го пробвам и ще пиша.
Лошото на подобни системи е изобилието им, друго е някой "патил" да ти препоръча.

Иначе за малкия възстанових първия си P4 комп (ееех, сантименти), с него навремето и видеокасети на DVD прехвърлях. С HD няма да се справи но спокойно ще си гледа филмчетата и детското по интернет.

Edit: Избъзиках се с баба Ягата описана в Безумни идеи - не ми разпозна чипсета. И без това нямаше да тръгне щото видеото и е безумно слабо.

Нед Яну 10, 2010 3:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
P4 е Pentium 4 ли щото HD(мкv) и с Р3 става :)

CoreAVC Professional Edition v2.0.0.0

http://zamunda.net/details.php?id=201825&hit=1

Нед Яну 10, 2010 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бе то и с магия може да става стига да имаш подходяща видеокарта. Имаш ли си хабер ка се намира читава неекспресна карта и колко струва? По-добре нов комп. Щото на досегашния мулимедиен комп съм шляпнал една такава и едва тези дни намерих драйвъри да и истискам възможнотите. Обаче при истинско HD кляка проца който е P4 2.6MHz (Edit: 2.8MHz - забравил съм) овърклокнат на мах.
Това ще го оправя с притока на нови баби Яги и $50 отгоре, ама без да искам дублирах темата.

Хайде да се пренасочим в Безумни идеи (не че е безумно) на http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=7452

Нед Яну 10, 2010 7:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]