Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
64bit драйвери XP/Vista 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 64bit драйвери XP/Vista
ще ми се наложи да пиша драйвер (USB) за мое у-во за бъдещ проект... имам един дето съм го писал преди 2г и смятах да го ползвам (работи добре) ...
НО ... се сетих че (май) XP64 и Vista64 позволяват инсталиране само на WHQL драйвери (затова съм и само на XP32/Vista32) !?

(имам някакъв мътен спомен за много $$$ за WHQL от MS - а и серията е много малка ... тъй че тоя вариант отпада)

Питането ми е - някой писал ли е драйвер за x64 ... да сподели опит :)

Сря Юни 13, 2007 8:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
8O 8O 8O

Сря Юни 13, 2007 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кво се лендзиш, хората напредват, трудят се, не са кат тебе лениви евреи. :)

За ps66 - намерил ли си първо съответното DDK? Няма ли някво примерче в него?

Чет Юни 14, 2007 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:

За ps66 - намерил ли си първо съответното DDK? Няма ли някво примерче в него?

Проблема не е в писането а подписването на драйвера с валиден сертифика ... иначе знам как се пише драйвер щото си имам написан (и не един :) ) ... базиран е на DDK-то на MS (не с jungo) и смятах него да ползвам ... обаче се сетих че за x64 ще имам проблем!
Та проблема ми е: мислех че за Vista-64 драйверите трябва да са WHQL (сертифицирани от MS) - което не било (вече!?) така, ... обаче трябва да са "подписани" ... което пак си е проблем!

иначе за 2000/XP ако не е подписан - просто windows вади предупреждение и се инсталира без проблеми.
При x64 изрично е написано че никой не може да инсталира неподписан драйвер (дори и админ) ...!

инфо:
Цитат:
Re: Only Signed Drivers To Run on Vista X64

In the latest shocker to hit the driver development community, it seems that Microsoft has decdied that only signed drivers will be loadable on 64-bit Windows Vista systems.

In a paper released today (19 January) on the WHDC website Microsoft indicated that for Windows Vista "unsigned kernel-mode software will not load and will not run on x64-based systems." This is in addition to the fact the users without administrator privilege, on any Vista system (32-bit or 64-bit) will not be able to load unsigned drivers.

These announcements, which took most of the driver development community by surprise, follow closely last month's announcement that KMDF would not run on Windows 2000 systems. While the KMDF decision is being "reconsidered" according to Microsoft sources, we can't imagine the same happening for Vista driver signing.

Note that Microsoft's statements do not mean that drivers must pass WHQL testing to be loaded. While getting the Design For Windows logo by passing the WHQL tests is one option, developers can obtain a Publisher Identify Certificate (PIC) from Microsoft and use that to sign their code. Prerequisite to obtaining a PIC is an organization having a Class 3 Commercial Software Publisher Certificate issued by Verisign. What? Your org doesn't use Verisign for their PKI infrastructure? Apparently that's just too bad. The necessary certification is only $500 (valid for a year), which shouldn't present a burden for most companies.

With bombshells like this one being dropped only months before Vista's release, we can't wait to see what the next few months will bring.

иначе като имаш нужния сертивикат "подписването" не е проблем :
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa906257.aspx
http://download.microsoft.com/download/9/c/5/9c5b2167-8017-4bae-9fde-d599bac8184a/64bitDriverSigning.doc
за разработчици май има начин да се подписва с "тестов" сертификат ...

иначе проблема не ми е още спешен ... ако очаквам проблеми - то ще са с прекомпилирането му за x64 (АМД/Интел) ... което ще е мъка щото съм го компилирал с VS6 ... но това е друга тема :)

имам и няколко принтер драйвера (fax/pdf/...) дeто съм ги писал преди 3..5г (някои вървят и на NT4) ... за тях дори и не ми се мисли кога ще ги портвам ... но поне на Vista32 вървят (те поне не са кернел драйвери)!

та въпроса ми по скоро е:
някой "подписвал" ли е драйвер за x64 и с какъв сертификат (откъде) ... и колко му е струвало - щото няма начин да е без пари :)

Чет Юни 14, 2007 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:

както пееше турчина ерол "и нека работят здраво маймуните, не се става така лесно човек" :twisted: :twisted: :twisted:

Пет Юни 15, 2007 8:26 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение USB драйвер
Потърси за UMDF, може да ти свърши работа.

Сря Юни 27, 2007 11:15 am
Профил

Мнение The Chains Are For Your Protection
http://www.alex-ionescu.com/?p=46
Както е тръгнало пишем си програмка, натискаме F9 и ...
Compiling... OK.
Linking ... OK.
Error 5. Can not Run. Permission Denied!

Чет Яну 03, 2008 7:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ще ми се правите на свободни програмисти, а :twisted: :twisted:
Вече софтуер ще се пише (и инсталира) само с разрешение на Майкрософт.
Всички програмисти - марш в строя!!
Мирно,... Остави!...Мирно

Пет Яну 04, 2008 2:15 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]