Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
C++ builder споделяне на променливи 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 4:07 pm
Мнения: 764
Местоположение: Сливен
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
В трети cpp файл (клас,обект) ... на борланд съм пипал само делфито преди години но и там нещата са същите .. просто трябва обекта да е деклариран като публичен да речем в main() процедурата която ти стартира Form1 .

_________________
Код:
while(true);


Вто Май 09, 2017 9:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am
Мнения: 13284
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Вземи една книжка за С и почети малко. Ако искаш да станеш програмист де, не просто поредния драскач, който пише софтуер на принципа проба-грешка. Стига си пробвал да местиш от единия фаил в другия, без да разбираш какво точно правиш. В крайна сметка ще вземе да тръгне и ще се хвалиш после, че си написал програма...

_________________
"Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.


Сря Май 10, 2017 7:54 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 5348
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Тая работа само с четене не става. Трябва и някой, който да мета по някой жокер от време на време.
Например, в прословутия учебник на Кърнингам - Ричи има неща които са обяснени доста мъгляво. Тоест, трябва да се"досещаш" каво са имали предвид авторите, което е тъпо...


Сря Май 10, 2017 9:21 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 3:11 pm
Мнения: 3563
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Казусът, който е повдигнат в темата, е извън скопа на ANSII C. Чисто C++ си е - класове.


Сря Май 10, 2017 9:26 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am
Мнения: 13284
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Винаги препоръчвам това:

Програмиране III (C и C++), Момчев, Чакъров, 1996.

Издателство на ТУ-София.

Много разбрано написано, с добри примери и на български. За съжаление почти ненамираемо.

Но едва ли човек дето рограмира като "цъка формички" би се загледал в подобна "скучна" литература. Вътре в книжката прозорци и контроли няма, само "сух конзолен изход". :)

_________________
"Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.


Последна промяна Цецо на Сря Май 10, 2017 9:41 am, променена общо 2 пъти



Сря Май 10, 2017 9:36 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
bateAz написа:
Казусът, който е повдигнат в темата, е извън скопа на ANSII C. Чисто C++ си е - класове.


Бе баш си е чисто С... ти ако не знаеш какво е хедър и инклудваш един сорс файл в друг малко ти е рано да боравиш с класове ;-)


Сря Май 10, 2017 9:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am
Мнения: 13284
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Между другото в повечето учебници по Ц/Ц++, много малко се набляга на структурирането на файловете - хедъри, сорсове, предпроцесор, както и самия процес на компилиране и линкване. Което си е цяла една дисциплина за един семестър. В ТУ например въобще не се преподаваха такива неща. А гледам, че студенти завършили програмиране "на запад" си имат доста добри познания в тая област, демек учили са ги принудително.

_________________
"Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.


Сря Май 10, 2017 9:43 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Ами прочетох някои неща. Цялата работа се оказа, че е щяла да стане със extern, но онзи ден не стана с тази ключова дума. Може би защото бях инклуднал *.cpp :roll:
Никакви класове не съм писал.


Пет Май 12, 2017 10:19 pm
Профил
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 19005
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Абе extern става ама по принцип не е добра идея. То и аз така пиша но на мен ми се случва 1 на 5 години и то да тествам нещо, но не е ок за РС, за контролер особенно малък глобалните променливи нямат много алтернативи, налага се да ги имаш, но за РС не е точно така.


Съб Май 13, 2017 4:15 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Ами аз от това което разбрах: Това което е в хедъра се "копира" там където е инклуднато. Правиш си файл globals.cpp със функции и променливи. Дефинираш ги вътре. Отвън в хедъра globals.h ги декларираш само с extern. И навсякъде инклудваш globals.h . Иначе може във всяко cpp да ги декларираш променливите с extern ама е играчка. Мисля, че доста културно ми се получи и какамангата се оправи. Другия вариант като част от обект, не ми харесва, защото се пише после повече име на обект ->променлива. Първобитния вариант със викане на функция която да я променя е голяма гимнастика.


Съб Май 13, 2017 11:45 pm
Профил
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 19005
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Ами ако използваш обектно ориентиран език е добре да пишеш обектно ориентиран код. Да може изцяло с глобални, лично за мен е най-лесно но май не е най-добрият или правилен начин, все пак не пишеш за пик16, както и обратното де. Ама аз не съм писач, да кажат тия дето са истински програмисти, аз драскам по нешо чат пат като ми притрябва.


Нед Май 14, 2017 2:56 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 12:22 pm
Мнения: 1943
Местоположение: София
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Нищо му няма на extern, обикновено се прави когато нещо е дефинирано някъде в .c/cpp. В такъв случай linker обикновено се грижи открие къде.


Съб Юни 24, 2017 12:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Да забелязах че компилатора прави обектни файлове от .cpp-тата а линкера ги събира във .exe или .hex ( в зависимост дали сме на C++ builder или MPLAB). Ако променливата е декларирана с extern а не е дефинирана в съответния сорс (.cpp) линкера дава грешка че не може да намер такъв обект.


Нед Юни 25, 2017 10:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 8:39 pm
Мнения: 805
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Нормално. extern type var казва на компилатора, че има такава променлива. type var му казва да задели памет за нея, т.е. да я създаде. Когато линкера "събира" всичко необходимо, ако е пропуснато второто логично е да вдигне "аларма", че нещо му липсва :).

_________________
Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ!


Пон Юни 26, 2017 5:48 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 19, 2008 6:26 pm
Мнения: 342
Мнение Re: C++ builder споделяне на променливи
Е стана ли.


Пет Окт 06, 2017 8:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни