Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Питане за облачни архитектури 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3161
Местоположение: Габрово
Мнение Питане за облачни архитектури
Търся информация за концепции за изграждане на облачна архитектура. Имам предвид patterns или нещо такова. Ще опитам да наслагам малко изисквания и use cases за по-лесно възприемане:
- имаме (произвеждаме) ембеддед устройства - някой си имат мрежова (TCP/IP) свързаност (жична/вифи), други нямат но те ще минават през допълнителен gateway (към специфичния индустриален интерфейс на даденото "старо" устройство, например modbus
- искаме да отворим достъпа до тези устройства в контекста на модерните днес облачни услуги и мобилни устройства
- не искаме да задълбаваме в несвойствени разработки - т.е. искаме да се базираме на утвърдена архитектура (платформа)
- държим да можем да имаме свободата да локираме услугите както в истинския облак (амазон, ...) така и на наши сървъри (продадени на enterprise клиенти), така и директно на наши ембедед устройства (линукс базирани - x86 или arm)
- искаме да предлагаме приложения за ios/android/windows phone/windows/tizen/... и следващите 10 нови ОС-а за мобилни дето излязат в бъдеще

По друг начин казано, искаме да изградим архитектура (базирана на нещо разбира се, не от нулата) която да ни отвори тези възможности - да имаме набор от услуги които:
- да могат да вървят на различните 'tier'-и - в облака, на мобилното устройство, на наш сървър, на виртуалка на чужд сървър и т.н. - идеята е да ние да го пишем веднъж а то да върви навсякъде (от изброените)
- да можем да дадем достъп (с контрол) към всяко едно от нивата - за 3rd party разработчици
- да имаме 'continuos integration' на услугите - да можем да работим по нови feature-и и лесно (без проблеми за клиентите) да ги пускаме когато са тествани

По-илюстративно - ще покажа двата крайни use case-а дефинирани като "backend" и "frontend", както е модерно:
- 1. Backend-a върви на наше "умно" устройство (як линукс) и предоставя чист HTML5 за достъп от стандартен броузър (т.е. frontend-а е прост броузър на комп/телефон) - в този случай всичкото ни backend услуги са натъпкани е умното ни ембедед устройство, няма междинни сървъри
- 2. Backend-а дава достъп на много ниско ниво - примерно TCP към modbus а в телефона върви сложен "frontend" приложение което реално е включило компонентите, дето са били в backend-а в предния случай
- 3. Междинка - някъде има сървър който има част от фронтенда и част от бекенда (за да е оптимално)


Пон Яну 16, 2017 1:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 11:48 am
Мнения: 2125
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Ти тва дет искаш и "западняците" не са го направили до сега...
А ако е направено или е много бъгаво или струва доста пари.

_________________
main[-1u]={1};
http://www.wizio.eu/


Пон Яну 16, 2017 9:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Вто Юни 19, 2012 2:53 pm
Мнения: 116
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
ще следя с интерес. Ако мога и ще се включа.
тука не знам де е облакът :(
по скоро ми прилича на IoT.
Как ще си плащат клиентите?
Колко трябва да разбират, за да подкарат устройството?
Като падне сървъра- облак какво ще спре да работи и след колко време пак трябва да работи...
В кой часови пояс се намират клиентите и в кой ти?

Така като гледам какво си писал архитектура ти не трябва, направо почвай.
Прави един стартЪп избери си една от възможностите и почвай да продаваш. Ако имаш клиенти те ще ти кажат коя облачна архитектура да ползваш :)


Пон Яну 16, 2017 9:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 8259
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
gicho, дюс мама! дюс! Туй семплото не е за нас! :D

Майтапа на страна, ама колкото по просто, толкова по-добре. Примерна схема - ембедед устройството си говори по http/https с бакенда, т.е. веб сървър (апачи или М$ или който и да е, ако се ползва нещо универсално като PHP) от там PHP-то маже по SQL база,
Фронтенда може да е всякакъв... стига да се разбира с SQL бозата.
Всичко това може да го подкараш и на безплатен хостинг, и на твой си сървър и т.н.


Пон Яну 16, 2017 10:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Ное 27, 2012 8:27 pm
Мнения: 1926
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Горд съм да спомена че миналата година бях точно в сървъра (или по точно в един от тях) на Амазон. Идея си нямате, сигурно е по лесно да избягаш от затвора от колкото да влезеш там. Имаше реална опасност ако се задейства димен датчик да не сме от живите. Не мога да споменавам подробности освен че се минава през метални детектори, снимките са забранени, GSM не се допускат и т.н.

Та по въпроса с облака, не отдавна бях пуснал тема тука. Облака си го представи като няколко компа в мрежа( в различни краища на света), MAC адреса е от значение по който се свързват с реално IP с него се регваш в системата и в последствие user & password. Системата ти разполага с всички произведени джиджавки е MAC и сериен номер примерно. Когато се свържеш е облака (с реално ip по mac) си оставаш свързан и ти като потребител от каквато и да е мрежа се свързваш с облака. Дано да съм го обяснил добре, но не е чудесия. Ако управляваш облака можеш да имаш контрол над всичко в системата.

темата viewtopic.php?f=7&t=14437


Последна промяна timt на Пон Яну 16, 2017 11:17 pm, променена общо 1 пътПон Яну 16, 2017 10:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 21365
Местоположение: София
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Споко, ако се задейства гасенето най-много да ти писнат ушите, иначе това са си стандартни мерки , и тук има такива места,не толквоа големи разбира се, но за да влезеш минаваш през въртяща се врата която има вграден метал детектор и ти мери теглото, ако не съвпада с това което е в досието няма минаване, за биометрията изобщо не говорим :)

Хайде да кажем какво е облак, щото е много облачно понятие :) Това е общо взето маркетингово понятие, нама нещо което да се нарича облак, аз поне не знам да има, може да съм много изостанал, но висчко което го има в "облака" го имаше и много преди това :)


Пон Яну 16, 2017 10:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Ное 27, 2012 8:27 pm
Мнения: 1926
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Бе то хубаво ще писнат ама преди това аз ще съм писнал ;) Има едни бутилки от вънка с едни дебели тръби дето само чакат датчика. Идея си нямам какъв газ се ползва, но се изсипва за секунди.


Пон Яну 16, 2017 11:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 21365
Местоположение: София
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Абе като ти казвам че само ушите ще ти писнат вервай ми, с това си изкарвам парите. Или е Novec-1230 или Fm-200 или инертен газ, друго не се изпозлва за сървъри от почти две десетилетия. Инертният газ няма какво да ти обеснявам, дишаш го всеки ден, но вдига повече шум. Концентрацията при която гаси Novec 1230 е почти двойно по ниска от тази при която има забелязани някакви стрнаични ефекти, FM-200 е по-близо но тези граници са като да те засърби носа или да ти се насълзят очите, леталните дози са монго високи.
За дебели не знам какво разбираш под дебели за мен 100-150 мм са тръбички, но ако са били в този порядък е било едно от първите две. Ако са били по тънки, 80 -100 е било инертен газ, то и по бутилките се познава, инертния газ е като бутилки за кислород, а химическите са в по-ниски и по-тумбести.
Ето ти инертен газ : https://www.youtube.com/watch?v=--11P6TxZ_U , https://www.youtube.com/watch?v=0F7qyY15_14
И за новек имах някъде ама не ми се рови.

Освен това за да сработи гасенето не е току така, ако е правен както трябва центъра имаш ранна детекция на спирационен принцип, след като тя сработи се включват звукови и светлинни сигнализатори и се спират климатиците. След това се чака да сработи някой от таванните, и ако сработи започва да тече време за евакуация, обикновенно до към 60 сек, през това време звъни звънец, и чак след това започва да се изпуска агента, което както видя не е никак страшно.

Не гледай филмите, там показват глупости, едно време имаше Халон, който да речем беше малко вреден, но не се умира и рак не се хваща :) Единственият опасен газов агент това е СО2, но той не се използва в сървърни помещения защото се създава скреж и заледяване, освен това не се използва в зони в които се намират хора. Изпозлва се при газови системи тъй като е тежък и се задържа ниско което е полезно ако имаш пожар с газ. Едно време се прилагаше и масово по ретранслатори, и все още се използва но по-рядко. В момент апо-голямо приложение имат системите с ниско налягане СО2, не са в такива контейнери а в криогенни резервоари, то са си баш автомобилни цистерни. Изпозлва се в индустрията при големи обеми за гасене, но не и в дейта центрове.

Сега последната мода е редукция на кислорода, държи се под 15% което е доказано безопасно дори за бременни жени, но при това ниво на кислород е невъзможно да възникне пламък, подходящо е точно за големи обеми, но пък си има добавени разходи за компресорите и филтрите.

И най-голямата новост, водна мъгла вече е сертифицирана и за дейта центрове.

Надявам се другият път като влизаш в подобен център да си по-спокоен, много по-голям е шанса да изстинеш или да те удари ток от колкото да ти навреди гасителната инсталация.


Пон Яну 16, 2017 11:42 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Ное 27, 2012 8:27 pm
Мнения: 1926
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Едно от двете клипчета е ама по ми мяза да е първото. :) Мерси за информацията наистина ми беше полезна.


Пон Яну 16, 2017 11:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 21365
Местоположение: София
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Те и двете са едно и също, инертни, даже и двете май са inergen. Ако някой ден ти дотрябва нещо свиркай, ние май сме единствените в БГ които предлагат /и реално продават :)/ абсолютно всичко, инертни, флуорни, СО2, вода, водна мъгла, пяна, химикали сухи, мокри ... включително системи за редукция на кислорода, както и други системи което е свързани с един дейта център, агрегати, UPS, охрана, наблюдение, конторл на достъпа ... ракове, кабели, скари и друга порнография не пипаме, кабел под 50 кв и желязо под 10 кг/м при мен няма, освен ако не е част от моите системи :D


Вто Яну 17, 2017 12:06 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3161
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Щастлив съм че това е първата тема без грам оффтопик...
Въх, ще пропусна гасенето и ще продължа - точно щото не искам да се занимавам със сървъри, електрозахранвание, пожарникари и тем подобни.
Писах набързо вчера и сега ще пробвам да поясня. За аналогия най-близкото е SCADA. Представете си индустриална структура, започвайки от проста машина с един контролер, и стигайки до цялото производство на голяма мултинационална компания, включвайки и доверени под-изпълнители. Това му викат "Industry 4.0", някои поставят аналогия с термина "Industrial IoT" ("IIoT").
В единия край на диаграмата са устройствата бачкатори - да ги наречем контролери (PLC). Те имат определен модел на данни, услуги (API-та) и събития (event-и) - да гледаме на publish-subscribe модел. Т.е. устройствата си цъкат консервите без да държат смарфона да е включен.
В другия край са консумиращите тази информация устройства - смартфони, компютри/броузъри, сървъри в които клиентите консумират за техни си цели.
По средата се намира нещото дето му викам "облак" - да го кажем 'брокера" който прави връзката възможна, като изолира зависимостите между двата края (пак справка с publish-subscribe, например MQTT модела).
Има класификация из нета за облаците - публичен, частен, хибриден. Някой услуги които всички познаваме моделират същото нещо - например github може да се ползва хостнат на техния облак, може и enterprise да си го инсталираш на собствен сървър. Това е важно от IT гледна точка - сериозните клиенти не приемат да качват разни неща на неизвестни локации извън тяхната организация. Т.е. кода на облака трябва да може да е както на наш (на доставчика им) сървър, така и на техен, така и на Amazon или други cloud доставчик, така и на ембедед устройство - представяме си упростен сценарий в Камбожда където няма интернет, има една нова машина с един контролер - и искаме клиента, сервиза или някой друг да може да ползва шареното ни творение - за настройки, диагностика, мониторинг, ...

Оттук мога да дефинирам изискване - архитектура която да позволи нещата да тичат на всяка една от тези локации - амазон, виртуален сървър, ПЦ, ембедед линукс устройство, андроид телефон (това последното също е опция - и фронтенда, и бекенда да са на телефона понеже той има usb host и можел да му се тури usb сериен и да ръга modbus rtu).
Малка забежка - за мобилните със склонен да приема че ще се наложи да се пише "отделно", или да се портира - моделите са различни, native нещата също, разните опити за унифициране не са винаги удачни (xamarin, cordova) - в името на производителността може да се наложи да се пише native.

Ако се върнем на първичната идея за MQTT концепцията или още RESTful API си правя следните изводи:
- MQTT решава проблема с локален, публичен брокер - тук има нужда да се надгради с load balancing и failover, но това мисля са решени проблеми (или поне очаквам платформата да ги е решила - има такива)
- в този контекст на publish-subcribe със topics имаме малък брой основни термини - публикуване на събитие, получаване на известие, локация (топик) за който говорим
- MQTT има концепцията за конфигуриране на bridge-ове между брокери - това би било подходящо за изграждане на многослойно йерархия - машина, линия, цех, завод, комбинат, компания, холдинг,...,БатеБойко
- тъй като MQTT е просто транспорт (pub-sub базиран) има нужда от дефиниране на логика за топиците; имам предвид че няма как произволно приложение закачайки се към някакъв брокер да може да представи смислен UI (различен от публикуване в топик или регистриране за топик)

Къде виждам универсалността на нещото, което трябва да се пише? Може би разковничето е в това че заради производителността се налага сървърите (брокерите) да са разпределени по разните под-мрежи - във всеки цех, или във всяка машина, завод, държава. Отделно може да няма посветен сървър - сценария с Камбоджа в който единственото умно устройство (освен смартфона на техника) е самия контролер в машината. Тогава "сървърната" част (backend-а) изцяло трябва да тича на ембедед линукс със слабичък ARM примерно (това например може би значи че няма да стана на Java VM, което иначе е не лош вариант за универсалност ако изключим iOS).

Какво търся от комерсиална (или open source) платформа - да предоставя някакъв вид контейнер в който кода да върви. Този контейнер да мога да го пусна на облак, на виртуална машина, на нещо друго. Реално JVM е нещо близко, може би OSGi е още по-близко. Да имам мрежов достъп, persistence някакъв (може и NoSQL база или просто файлов достъп), лесно да се дефинират например HTTP сървиси (API-та) които да ползвам от фронтенда. И още много които засега не знам ама да ме запалят като видя че ги има. Оторизация на клиенти с мениждмънт добър.
Една от възможните постановки е - продаваме наше Linux устройство което предоставя някаква администрация - примерно web страничка. Клиентите могат да deploy-ва някакви приложения (наши, или наши и чужди). И да ги администрират ако се налага. Т.е. модули които представят свой допълнителен web интерфейс, или плъгини както им казваме.
За целта искам тази работа да се направи на база на някаква платформа, която бих могъл да я сложа на нашето устройство, но също така да я ползвам на облак, или да я препродам да си я сложат на техен сървър.

OpenWrt имат такава концепция за пакети и конфигуриране. Разните сървърски административни панели също.

Мисля че това е често използване концепция при хостинг провайдърите - на мен би ми свършило работа ако е леко и мога да пускам на произволен линукс/виндовс.


Вто Яну 17, 2017 10:29 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm
Мнения: 8609
Местоположение: "Занзибар"
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
gicho написа:
Щастлив съм че това е първата тема без грам оффтопик.............

Е, няма такова животно като "пълно щастие"! :D


Вто Яну 17, 2017 2:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 11:48 am
Мнения: 2125
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
"МQTT решава проблема с локален, публичен брокер"
...Не ти решава проблема - трябва да го направиш Сървър, демек да му вградиш ауторизацията за клиенти и топици, както директен достъп до база данни

_________________
main[-1u]={1};
http://www.wizio.eu/


Вто Яну 17, 2017 7:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm
Мнения: 3122
Местоположение: Brussels / Пловдив
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Още преди няколко години ме заглождиха подобни въпроси и реших да кривна малко от ембедед програмирането (с и без линукс или ртос). След доста ресърч и чесане по главата стигнах до извода, че за момента най перспективна платформа е node.js (разбира се с писане на C/C++ когато трябва да се изстиска всичко от хардуера или пък няма мускули да търкаля нещо повече). Стъпвайки на javascript можеш да минеш само с учене на една технология за всичко от изброеното. И така има няма вече две години се кютам и поне до момента не се е случило да ме обземат съмнения дали съм заложил на куц кон. По лесно ще е ако имаш конкретни въпрос да отговарям, че така ще трябва да разкажа всичко което съм правил през тези две години. Проиграл съм вече: rest, modbus, web apps, desktop apps (win, osx, linux), client/server, serial communication, security, authentication и т.н. (сигурно пропускам нещо съществено ама не ми се рови в сорсовете да видя какво и що).

_________________
Мразя да мразя ...


Вто Яну 17, 2017 9:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3161
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Питане за облачни архитектури
Цитат:
..Не ти решава проблема - трябва да го направиш Сървър, демек да му вградиш ауторизацията за клиенти и топици, както директен достъп до база данни

Да, трябва да има менижмънт, но MQTT е част от решението - пак ще трябва някакъв допълнителен модул за да може конкретната инстанции (сървър) на клиент да може да се управлява - потребители, права и тем подобни.
Не съм сигурен на това ниво как се работи, но предполагам че LDAP или подобен подход ще стане за да дава credentials на MQTT брокера (сървъра) да си пресява клиентите? Тия работи са за IT-то, т.е. надявам се да ги има готови. Ако решат (ИТ-то) и сертификати ще слагат клиентите. Аз затова говорех за платформа - комерсиалните MQTT доставчици (xively, hivemq, cloudmqtt) имат подход за тия неща. IBM имат сериозни продукти в областта - ще трябва и това да се чете.

@palavrov:
Е това се казва приказка! Вчера стигнах до извода че node.js е моята платформа - показах ноде-ред на началството и го харесаха много, а сега след тази подкрепа от теб нямам съмнение накъде да тръгна.
За момента съм на фаза "презентации за пред акционерите" да осигурим финансирането за идните поколения месеци.
Ще се работи по bindings през C++ със сигурност, но имам много да чета. Отдавна ме радва концепцията им на тотално event driven програмиране, както и пестеливото ползване на тредове.
На първо четене мога да попитам дали си ги ползвам вградени в твое "приложение" - имам предвид ако правиш комерсиален продукт ще се получили да вкараш V8, libuv и останалите неща в монолитно приложение и да го пуснеш самостоятелно? Не виждам причина да не може да стане при наличието на сорсовете и след като node.exe например съществува, но дали пък не става и npm функционалността да влезе завоалирано? Нямам предвид exe (windows) точно, по-скоро линукс като начало. С надеждата да може и на андроид да мине - за момента съм го пускал през Termux - страхотно приложение между другото - прекрасен линукс environment под андроид с богат и удобен package manager - даже питон и pip-а си работят без засечка на телефона - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.termux&hl=bg
https://github.com/termux

Ако можеш да споделиш начален списък с ресурси - статии, книги ще ми е полезно. То информация из нета много но е полезно ако някой е пресял плявата.
Другото, което знам че ти е сила, е да ме насочих за frontend-а накъде да гледам - имам предвид за презентацията към клиентско устройство. Предполагам че един от базовите варианти ще е HTML5 клиент, виждам че най-често ползват през websockets. Имаш ли препоръка кое се връзва добре към node.js сървър? Имам предвид функционалност и добра интеграция с развойни инструменти. Важно е и добре да се скалира интерфейса в зависимост от клиентското устройство - не просто да сменя dpi, ами да пренарежда и подменя дори ако трябва елементи за достъпност на телефона (например).

За момента първата ми цел ще е:
- Node.js на наше линукс устройство
- c++ bindings към наши native функции (може и TCP протокол който имаме, но ми се иска да демонстрираме native call);
- web сървър в node.js-а който да изкарва real-time html5 страничка към броузър (десктоп/мобилно у-во) - тука сигурно ще ползваме нещо като socket.io и някоя модерна JS библиотека (Angular или нещо подобно?)
През bindings ще получавам актуални стойности от работещото устройство и идеята е да ги показваме в броузъра. Като цяло е важно да покаже добра производителност - да зарежда бързичко и да няма видими закъснения по опресняването.

Всъщност съвсем начално може да е полезно нещо още по-готово - имам предвид някакъв пример който показва или фалшиви данни, или нещо от линукса - cpu, памет, процеси? Нещо да мърда за шоуто :)


Сря Яну 18, 2017 4:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 102 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни