Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
LPT1 parallel port 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение LPT1 parallel port
Здравейте искам да направя програма за комуникация, през паралелния принтер порт. Мога ли да ползвам функциите CreateFile() и WriteFile() . Те работят отлично със COM1 и виртуални COM-ове но нещо не става както трябва, когато избера име на файла "LPT1" или "PRN" когато програмата изпълни функцията WriteFile() забива.
Това е на Borland C++ builder 4.
A и другия ми въпрос е че комуникацията има 3 регистъра, за данни, за статус и за контрол. Те обаче как се достигат с тая функция. Ако въобще е възможно де.


Вто Май 20, 2014 6:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Пет Юни 03, 2005 8:39 pm
Мнения: 805
Мнение Re: LPT1 parallel port
http://retired.beyondlogic.org/porttalk/porttalk.htm - тук пише разни работи. Нямаш пряк достъп до желязото, трябва ти драйвер.

Успех в начинанието :)

_________________
Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ!


Вто Май 20, 2014 7:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 8:59 pm
Мнения: 5073
Мнение Re: LPT1 parallel port
Не си губи времето с паралелния порт.

_________________
Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!


Вто Май 20, 2014 9:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Нед Фев 16, 2014 2:36 pm
Мнения: 933
Мнение Re: LPT1 parallel port
На какъв Windows ти забива?


Вто Май 20, 2014 10:28 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 7:33 pm
Мнения: 542
Мнение Re: LPT1 parallel port
За делфи ползвам много лесен проект, ама за "C" ...?
Разгледай може пък да ти влезе в работа :
http://valery-us4leh.narod.ru/main.html


Вто Май 20, 2014 11:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение Re: LPT1 parallel port
Windows XP SP3. А тука пробвах едни глупости DLL и аха да стане и изписа Privileged instruction. Всъщност точно както е на ICPROG програмата. Тя нали ползва LPT порта. Тя обаче има някакъв драйвер и с него там се орпавят нещата или пък ползва win API. Демек има някакъв културен начин през windows-а. Не гоня никакви скорости. Ще щракам едни TTL схеми :) Търся нещо простичко. 3 регистъра са все пак. Няма да правя толкова гимнастики. Накрая ще изпляскам един PIC със USB.


Сря Май 21, 2014 3:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm
Мнения: 2775
Местоположение: Brussels / Пловдив
Мнение Re: LPT1 parallel port
slav4o.com написа:
Накрая ще изпляскам един PIC със USB.

Май ще е още по лесно да ползваш нещо с http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT240X.html, предполагам, че libftdi се компилира за виндовс или има някакъв аналог там. Бонус е, че паралелния порт си е капризен и изгори ли влизаш в едни други филми - докато по УСБ няма такива ядове особенно щом не гониш скорост.

_________________
Мразя да мразя ...


Сря Май 21, 2014 3:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 8:59 pm
Мнения: 5073
Мнение Re: LPT1 parallel port
Казах те вече да не се занимаваш с този порт.
Няма културен начин през уиндоуса. Има драйвер http://www.internals.com/ WinIo който ще ти разреши да цъкаш там. Но е по-добре да си купиш Ардуино и да си говориш с него през серийния порт.

_________________
Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!


Сря Май 21, 2014 5:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:04 pm
Мнения: 1470
Местоположение: Велико Търново
Мнение Re: LPT1 parallel port
Благодаря, това сигурно ще свърши работа.
Иначе смисъла е че така управлението става от PC а това значи че програмата доста по-лесно и бързо ще мога да я модифицирам. Няма да е необходимо презаписване на пикове или ардуина. Само цъквам F9 и правя пробата... от там нататъка като усвоя протокола за данни ще го направя с PIC


Сря Май 21, 2014 10:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Фев 13, 2013 2:35 pm
Мнения: 1363
Мнение Re: LPT1 parallel port
Да- полезно си е. Аз така на времето си щраках, правих си емулатори на ЕПРОМ, записвах новите процесори, за които още не бяха дошли програмачки..


Чет Май 22, 2014 2:52 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни