Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
GUI библиотечки за мултиплатформени приложения? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Иде реч за писане на прости РС приложения. Досега позвах MFC с VS6 обаче тия неща нямат или поне аз не знам за аналог под Лайнукс.
За конзолни приложения е лесно, ползвам си гцц с Еклипс, чиста работа... Но за някои неща си трябва и потребителски интерфейс. Пак казвам трябва ми за прости неща - приложенийца от тип "единичен джам". Затова не искам да разучавам сложнотии, за предпочитане нещо под еклипс?


Нед Дек 29, 2013 8:37 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 8:19 pm
Мнения: 4233
Местоположение: Stara Zagora
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
http://qt.digia.com/
Има си и среда,май е най лесно за старт. А е доста мощно като възможности.
Ползвам чат пат под windows и съм доволен.


Нед Дек 29, 2013 8:42 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Абе Qt и Gtk уж са класика в жанра, но не знам доколко са прости за ползване...


Нед Дек 29, 2013 9:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 8:19 pm
Мнения: 4233
Местоположение: Stara Zagora
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
С тяхната среда нямаш грижи,идва си с компилатора и всичко инсталирано. Има много примери. Ти си схватливо момче,ще влезнеш бързо в час. Виж за неща свързани с хардуера не знам как стои работата. Само прости GUI програмки съм писал. По принцип си пиша на Visual C++ за Windows.


Нед Дек 29, 2013 11:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Работата е там, че няма да пиша сериозни приложения, само дребни тулчета свързани с нашия хардуер. Освен това голяма част от кода е огледален на това дето е в хардуера, едни и същи протоколи, кодирания и т.н. Така че ако има нещо дето ползва GCC и Еклипс ще е идеалното решение.
Явно ще трябва да се поборя и да видя кое как е и как се подкарва..


Пон Дек 30, 2013 9:36 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 11:21 am
Мнения: 946
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
+1 за Qt.

Нямаш грижи да си ползваш GCC. За лесен старт свали директно един Qt Creator и позразцъкай.

Сигурно може да се ползва под Екпипс, не знам, но ще трябва да си настройваш ти средата. Особенното му е, че ползва няколко разширения над C++ (основно за сигнал/слотове). Първо се извиква един мета-обектен компилатор (moc), който генерира C++ код, който вече се компилира с gcc. Има си собствена билд система qmake, която прави всички тези неща автоматично.

Според мен, за вида проекти които описваш, ако не държиш 100% да ползваш Екпипс, действай с Qt creator поне за начало. Ако готовите неща, които искаш да ползваш са ти изведени като библиотеки, няма проблем да си ги ползваш.


Пон Дек 30, 2013 10:13 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Ами не че държа на 100% да е под Еклипс, ама това ще е голям плюс, защото първо на РС програмирам от дъжд на вятър и като трябва да превключа на нещо друго, както досега примерно на VStudio се почва едно... "ама туй как беше".
Освен това Еклипса го ползваме за SVN и така си менкаме сорсовете без да стават инфекции. Иначе с проектите на студиото, аз барам нещо и получавам един вариант, после зарабравям какво съм барал... евентуално колегата и той открива и оправя някакви бъгове... Абе накрая се оказва че имаме 10-на версии на едно и също нещо и никой не помни коя е най-най-актуалната ;–)


Пон Дек 30, 2013 10:29 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 8:19 pm
Мнения: 4233
Местоположение: Stara Zagora
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Qt Creator е Eclipse базиран


Пон Дек 30, 2013 10:47 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm
Мнения: 2775
Местоположение: Brussels / Пловдив
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Nikola Kirov написа:
Qt Creator е Eclipse базиран

Май не е, техен си е, и се оправя доста добре с Ц++ :)
QT е удобно за всичко - включително ако му се махне ГУИ-то става за базова библиотека за ембедед разработка - само дето са му вкарали разни 'разширения' за които изисква препроцесване с техен си туул. Друг плюс е, че нещо се заиграваха с интегриране на HTML и Javascript като алтернатива на Ц++
Гтк не е по зле ... ако наистина трябва да се правят само прости ГУИ тулчета, и може да се мине без Ц++ тогава има и доста други алтернативи с разните му интерпретатори - питон и т.н.

_________________
Мразя да мразя ...


Пон Дек 30, 2013 11:51 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 11:21 am
Мнения: 946
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Qt Creator-a няма нищо общо с Еклипс, изцяло отделен проект си е.

Сигурен съм, че може да програмираш на Qt и да ползваш Eclipse, въпросът е ще си струва ли зора по настройката. Според мен за първоначалния опит - не. Вече ако си го харесаш може да си поиграеш да натамъниш Еклипса.

Примерно в конзола мога да компилирам Qt приложение с "qmake; make" (qmake реално генерира стандартни make файлове). Освен qmake има добра поддръжка и в cmake (ползва се от KDE проекта, ако не се лъжа).

Относно svn, в Qt creator-a има GUI интерфейс за работа с най-различни системи за контрол на версиите - git, mercurial, svn и т. н. Няма проблем да си ползвате svn за съвместна работа с колегите.

Има естествено и много други варианти - WxWidgets e може би третият играч, след Qt и Gtk.

Както каза palavrov, Qt не е само GUI и според мен това е едно голямо предимство. Основа qt-core няма никакви графични компоненти, но има много удобни абстракции за работа с мрежови връзки, нишки и какво ли още не.


Пон Дек 30, 2013 1:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm
Мнения: 3740
Местоположение: София
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
miro_atc написа:
Иде реч за писане на прости РС приложения. Досега позвах MFC с VS6 обаче тия неща нямат или поне аз не знам за аналог под Лайнукс.
За конзолни приложения е лесно, ползвам си гцц с Еклипс, чиста работа... Но за някои неща си трябва и потребителски интерфейс. Пак казвам трябва ми за прости неща - приложенийца от тип "единичен джам". Затова не искам да разучавам сложнотии, за предпочитане нещо под еклипс?


За подобни неща използвам Python/Tkinter. В линукс дистрибуциите с които съм си имал работа, той си е вграден. Пише се лесно и се тества бързо. И понеже е популярен, не се налага да поглеждам в многото книги, които съм дръпнал - просто задавам въпроса и чичко Гугъл бързо връща поне няколко отговора. Ако някой модул не е читав, все някой ще е писал за проблема. А Питонски модули има практически за всичко. Накрая, необходимото се опакова в едно exe и може да се стартира и на машина без инсталиран питон.


Вто Дек 31, 2013 11:19 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 12:16 pm
Мнения: 168
Местоположение: София
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Освен Qt, разгледай наистина и wxWidgets, особено както казваш, че идваш от MFC :)

_________________
2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.


Нед Яну 05, 2014 2:30 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 8:21 pm
Мнения: 62
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
ползвам Qt и Qt Creator от години, и съм много доволен; в последните версии има поддръжка на работа със серийни портове, на мен поне ми се налага да работя и в Windows и в Linux със серийни портове, и е голямо предимство да се компилира програмата без промени по изходния код - има библиотеки за много неща, наскоро бях правил някаква програмка (конзолна) с Qt за обработка и генериране на XML-документи, никога не се бях занимавал с такива неща, но документацията е много добра, и е пълна с примери, и много бързо се справих; писането на tcp клиенти/сървъри също става с по няколко реда код; има поддръжка за почти всичко - включително - един от графичните контроли е web-browser - ако човек прецени, че трябва да има такъв в програмата си - слага го, и толкова - идеално е за правене на вградени помощни (help) системи, например

никога не съм ползвал Qt с компилатор различен от gcc, с майкрософтските компилатори (но платените) би трябвало също работи

ключов механизъм в Qt е системата на сигналите и слотовете - като човек схване този механизъм, би трябвало да работи съвсем лесно

Qt Creator е наистина много пипната среда, отскоро минах от SVN към git (и за нищо на светa не бих се върнал към SVN) - Qt Creator има добра поддръжка за работа с различни системи за контрол на версиите; лично за мен, много голямо предимство е, че текстовият редактор поддържа клавишните комбинации на vim - в последните версии, поддръжката е много добра; навигацията по сорсовете също е много добра - като човек му хване цаката - почти не се налага да се ползва мишка; има и шестнадесетичен редактор; недостатък е, че при стартиране, проектите се преиндексират всеки път, вместо да се зарежда някакъв предишно генериран индексен файл (като в Eclipse), което за проекти до към 200-300 мегабайта не е проблем, но за няколко гигабайтови проекти просто не работи; ако се попрепипа - Qt Creator може да се ползва и за неща не съвсем по първоначално предназначение, аз съм го ползвал за компилиране и дебъг на Makefile-базирани проекти за кортекси

за конзолни, и особено за графични програми, Qt ми е била много полезна, но е вярно, че не съм ползвал нищо друго; прости графични програми, с проста логика, обикновено са много кратки; наскоро правих една програма за отваряне на три серийни порта едновременно, като единият порт е връзка към gdb сървър, другите са за дебъг, също така програмата служи и като tcp gdb server, и слуша за gdb да се върже на определен tcp порт - и оттам пренасочва заявките към серийния порт - цялата програма стана, ако помня правилно, около 300-400 реда C++ код, който работи без изменение и под Windows, и под Linux, като и си пази настройките, да не се въвеждат всеки път

@miro_atc, ако решиш да се захващаш с Qt и Qt Creator - за каквото мога, ще помагам, а предполагам и колегите, които са наясно с материята, ще помагат :-)


Нед Яну 05, 2014 3:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 7712
Местоположение: Добрич
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
Аз вече се спрях на Qt, покрай празниците попрочетох малко и като цяло ми харесаха концепциите.
За creator-a не гледах документациите, като начало може и да не го ползвам. Знам, може и да е терсене да се пише ръчно, но няма да правя сложен потребителски интерфейс. За интеграцията с еклипс пък повечето линкове са стари и не знам доколко е актуална.
Абе ще видим... най-вероятно ще инсталирам и креатора и ако намеря и плъгини за еклипс и после ще го мисля.


Нед Яну 05, 2014 4:32 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 8:21 pm
Мнения: 62
Мнение Re: GUI библиотечки за мултиплатформени приложения?
@miro_atc - разумно решение

искаш ли - да поставиш задачка - и да се опитаме да я направим - кой както може? може би така ще станат по-явни и видими предимствата и недостатъците на различните технологии; как мислиш? да обменим опит, и да си сверим часовниците?

може би е добра идея, а може би не е...


Нед Яну 05, 2014 11:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни