|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:07 am
Комуникация PIC->PC през RS232 порт
| Автор |
Съобщение |
|
i_dachev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 3:29 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
Според мен трябва да търсиш решение на проблема за езика, на който програмираш.
В нета има за абсолютно всички езици, готови компоненти за работа и с RS232 и с
паралелния.
Имам и на Java (то си е пак на C/C++ за Windows/Linux но пък пишеш само на Java)
и на C/C++ за Windows ако ти се отдава някои от тези езици драсни едно ЛС да ти пратя кода.
|
| Съб Окт 13, 2007 7:19 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Моето мнение, повлияно от моя опит, е:
Делфи 5 + Win32 API + Threads
Много стабилно става. 1во Win32API-то не е толкова сложно когато става дума за ком портове. Няколко функции се ползват. Нишките са много важни с цел да не забива интерфейса. Предполагам че всякаквите third party компоненти работят точно така но export-ват event-и за целта. Разучаването и настройването на такъв компонент би отнело толкова или повече време от това да си ползваш своя разработка.
Поздрави!
|
| Чет Окт 18, 2007 6:22 pm |
|
 |
|
\__
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Сеп 21, 2007 1:51 pm Мнения: 5 Местоположение: Варна
|
 Free Borland C++ Compiler
Моята препоръка е Free Borland C++ Compiler
По принцип използвам VisualStudio като текстов редактор, че ми оцветява хубаво кода и ми подсказва функциите. Но накрая го компилирам със C++ Builder (ето линк: http://www.codegear.com/downloads/free/cppbuilder)
Това ми гарантира, че полученото ехе работи на всички бози от 98 до Vista, за разлика от компилатора на студиото, който ползва и библиотеки, които ги има само от XP нагоре, че и Service Pack-ове иска.
Ето един елементарен код за работа с COM-а
 |  |  |  | Код: #include <windows.h> #include <stdio.h> int main(void) { HANDLE hCom; COMMTIMEOUTS to; DCB dcb; BYTE ComBYTE; DWORD dwBytesRead; hCom = CreateFile("COM1",GENERIC_READ | GENERIC_WRITE,0,NULL,OPEN_EXISTING,0,NULL); if (hCom == INVALID_HANDLE_VALUE) return 0; if (!GetCommState(hCom, &dcb)) { CloseHandle(hCom); return 0; } dcb.BaudRate = CBR_9600; // set the baud rate dcb.ByteSize = 8; // data size, xmit, and rcv dcb.Parity = NOPARITY; // no parity bit dcb.StopBits = ONESTOPBIT; // one stop bit dcb.fOutxCtsFlow = FALSE; //TRUE; if (!SetCommState(hCom, &dcb)) { CloseHandle(hCom); return 0; } to.ReadIntervalTimeout= 0; to.ReadTotalTimeoutConstant= 200; to.ReadTotalTimeoutMultiplier= 0; to.WriteTotalTimeoutConstant= 20000; to.WriteTotalTimeoutMultiplier= 0; if(!SetCommTimeouts(hCom, &to)) { CloseHandle(hCom); return 0; } while(TRUE) { if(ReadFile(hCom, &ComBYTE, 1, &dwBytesRead, NULL)) if(dwBytesRead == 1) printf("%c",ComBYTE); } } |  |  |  |  |
Копилира се с
E:\Borland>bcc32 comtest.c
Borland C++ 5.5.1 for Win32 Copyright (c) 1993, 2000 Borland
comtest.c:
Turbo Incremental Link 5.00 Copyright (c) 1997, 2000 Borland
|
| Нед Окт 21, 2007 2:35 pm |
|
 |
|
Yanek
|
Щото пак се върнахме към темата, съгласен съм, че фреймуърка е малко бозав, но за версия 1.1. Обаче хич не съм съгласен, че ще пишеш повече. Като се замисля обаче май е по-подхоящо на Delphi, поне в началото. Между другото докъде си със задачката?
|
| Нед Окт 21, 2007 5:42 pm |
|
 |
|
the_electronic_m@n
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 8:34 pm Мнения: 76 Местоположение: Русе
|
Ами, "до под кривата круша". PIC контролерите и програмирането им са ми ясни, но с компютърното програмиране положението е зле. Задачката не е спешна, вапроса е че занапред ще се ползват комуникации с компютър и затова пуснах темата. Може да се счита, че съм абсолютно начинаещ в компютърното програмиране и търся съвет от къде да започна!? Delphi ли да уча, Visual C++, C++??? Някакъв линк за начинаещи....
|
| Нед Окт 21, 2007 6:45 pm |
|
 |
|
Yanek
|
Трудно е да се отговори еднозначно на въпроса какво да учиш. Вероятно ще започнеш с един, ще се прехвърлиш на друг и т.н. ти сам ще се спреш на най-интуитивния за теб. А какво означава "да учиш". Ако е до синтаксис не е необходимо много време. Или до библиотеки? Съмнявам се, че дори сред съставителите на тези библиотеки има човек който да ги знае изцяло. А и те се учат с течение на времето. В крайна сметка установих за себе си, че първото най-важно нещо е да си наясно с ООП. Щото едно от трудните неща в началото е да отделиш обекта с възможно най-малки взаимовръзки с други такива. После да намериш най-добрия начин да го опишеш(хем го четкаш, хем и му приписваш неща дето не може да прави). Пък едва после да се обърнеш към езика за да разбереш структурата на една програма и "инструментариума" за да създадеш горното.
Все пак за начало пробвай с Delphi. Не искам да те раздвоявам, но напоследък все по-често в Embedded проектите си използвам С++. 
|
| Пон Окт 22, 2007 6:56 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Няма такъв език вижуал С++, това е името на средата, иначе езикът си е С++.
|
| Пон Окт 22, 2007 8:20 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Стига сте го сукали  Delphi е средата за начинащи, и това съвсем не е недостатък
|
| Вто Окт 23, 2007 7:45 am |
|
 |
|
TheWizard
|
.....Delphi е среда и за много напреднали :D - стига да го разбираш по правилния начин
|
| Вто Окт 23, 2007 11:07 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами според мен С/С++, сравнително интуитивен е има доста литерутра за него на български, а пък в интернет е пълно. Според мен С е единствения език, ефективен както за PC програмиране така и за ембедед
EDIT: Наистина малко преувеличих като казах, че е единствен, но е от малкото такива езици.
Последна промяна sv_shady на Вто Окт 23, 2007 8:15 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 23, 2007 4:55 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
sv_shady - голям залък лапни - голяма дума не казвай.....
|
| Вто Окт 23, 2007 7:18 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Стана ми интересно - кои други езици освен "Ц" се скалират ефективно върху широката гама от архитектури и не са просто академична демонстрация?
|
| Сря Окт 24, 2007 4:00 am |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Съгласен. До сега не съм видял неща които да се правят на C а да не могат на Делфи. Между другото на Делфи имах някъде и сорс за драйвер!
В много голяма степен разликата е синтаксис. Имаш ли мисленето - другото се научава.
|
| Чет Окт 25, 2007 8:10 am |
|
|