Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Wireless мъки - ръководство? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Wireless мъки - ръководство?
За сефте подхождам насериозно към wireless връзката - имам си жици навсякъде ама реших за по-удобно (в кревата напр.)
Имах подробно ръководство как да оправиш до средно голяма фирма ама в момента пак разчиствам къщата и е абсурд да го намеря.
Още първият пробван адаптер ми разби нервите - TP-LINK TL-WN422G (имам още един) - бачка само ако иска. Тръгна стабилно чак когато му настроих IP и всичко останало на ръка - на XP Home, Pro & 7.
Рутърът не е виновен (май) - от месеци съм го настроил максимално отворен щото видях как дечица стоят с лаптопчетата навън да уловят нещо. То махалата малко на албанско гето намирисва: имат пари за лаптоп, но да е от най-скъпите, ама всеки месец да плащаш за интернет [-X Пък на мен през деня не ми трябва и съм го кръстил "Отворен", но албанчетата са далечко - май не го ловят щото и аз не ловя други дето знам че ги има.

Оопа: забравих да спомена, че съвременните лап/нетбукчета донесени вкъщи далеч преди "отварянето" лесно виждаха рутъра, само паролата трябваше да им ръгна.

Едит2: като втора тема бих приел акъл как да си направя добра външна кръгова или много слабонасочена антена. Не от кутии за кока-кола, де, но не и да плащам на майстор.

Вто Яну 10, 2012 10:32 pm
Профил

Мнение Re: Wireless мъки - ръководство?
Ползвам продуктите на TPLINK и проблеми не съм видял - и за USB и за PCI-ските им карти. Трябва да се отбележи, че всичките са били с външна антена. Тези с вградената нещо куцат, ако не си в същата стая. От повече от година нета ми долазва по 722N-ка с външна антена и е супер. Опиши по-детайлно какво не вижда твоята карта?
Колкото до антените - по-добре си купи. Малко скъпо ляга за хубава антена, но си струва - това е наука, дето и пръст да успееш да натопиш е голяма работа. Иначе варианти има да си направиш от обикновен фолиран гетинакс (печатна платка все едно ще правиш) - другото е геометрия на фигурата. Проблем ще видиш като опре да изведеш сигнал от антената до картата - не става с каква да е "жица" и поялник не може да играе ;) Та там проблемите почват с намирането на кабела, после с монтажа. Дай едни пари в местния магазин за насочена антена, дори и 6dB да е, и ще ти е мирна главата.

Сря Яну 11, 2012 1:52 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ами то слабонасочените антени се делят на:
1.Недотам насочена :P
2.Хептен ненасочена :cry:
На теб коя по-точно ти трябва :?: :)

Сря Яну 11, 2012 12:29 pm
Профил

MYXATA написа:
ами то слабонасочените антени

медна тел 120мм вертикална.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Яну 11, 2012 1:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Пламене,
единственото що-годе подобно нещо за "слабонасочена антена" е антенният облъчвател. Едва ли батБонго иска баш това.
с този кабел меден напърчен какво точно постигаш? каква диаграма?

Сря Яну 11, 2012 4:37 pm
Профил

У дома ползвам това и въпреки, че казват 60 метра - силно си зависи какво има отсреща :twisted: В случая има една здрава пръчка и така си работим на има-няма 100 метра разстояние пряка видимост. Резултата е ~ 1.1 MBps download, иначе твърди, че се свързаме на 36Mbps. Не е зле като за парче тенекия с подходящия надпис :wink:
Не се мъчи, бонго, ако искаш резултат - купувай, ако ти е за играта ... тогава е друга тема, ще почешем пръсти.

Прикачени файлове:
pattern_HVPlane.jpg
pattern_HVPlane.jpg [ 69.26 KiB | Прегледано 7126 пъти ]
Сря Яну 11, 2012 5:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Wireless мъкиии
А бе той въпросът ми се получи не само две в едно ама:

Първо: няк'в линк за читаво ръководство за настройка на SoHo Network напр. Щото времето загубено по метода на пробите и грешките да пусна само един адаптер би ми стигнало да разуча системата въобще.
Прави ми впечатление колко лесно и от самосебе си се включват по-новите х-топове.

За антената: пари не искам да харча за детето на някой който се скръндзи за интернет. Ако ще е медна жица: машинките ми имат антенки, ще изкарам някоя навън ако няма по-добро предложение. "Гетото" е на около 150 градуса пред къщата (ЕДИТ: да ама ми пречи сграда, значи около 100 градуса) но все пак моите компове са в обратна посока - няк'ва осморка?

Сря Яну 11, 2012 11:40 pm
Профил

MYXATA написа:
с този кабел меден напърчен какво точно постигаш? каква диаграма?

ненасочена кръгова диаграма с точки за достъп в цялата къща. Всички онея стърчащи антенки са точно меден кабел 120мм с гумена обвивка :D

Чет Яну 12, 2012 8:10 am
Профил
Аватар

head_up написа:
Не се мъчи, бонго, ако искаш резултат - купувай, ако ти е за играта ... тогава е друга тема, ще почешем пръсти.

Споко, не са толкова страшни нещата. Пиши в Google: BiQuad и си избери някой от проектите. Не е трудно за изработка, а е много добра антена. Само да знаеш, че разстоянието до рефлектора не е 15-16 мм, или както е написано тук-там някакви милиметри, а е:

(Lambda/4) * Vf

където Vf е Velocity Factor на линията (парчето кабел) между вибратора и рефлектора. Ако ползваш примерно RG213, неговият фактор е 0.66 и така ще получиш около 21 мм.

За връзка от антената до Wifi платката може спокойно да използваш 75 омов български кабел на ... не помня производителя, но е по - дебел от другите на пазара и жилото в средата е доста дебело, над 1 мм. Цената му в момента е вероятно над 1лв/метър. Можеш да разчиташ на до 8 метра, за разлика от всички 50-омови, които съм пробвал в ценовия клас до 3лв/м - MAX 4 m.

Ако не си намериш SMA конектор, изпиляваш отзад странично този от оригиналната антенка докато се разглоби и после с поялника :)

Чет Яну 12, 2012 10:04 am
Профил ICQ WWW

неа смисъл за $2 да са занимаваш :)
http://www.ebay.com.au/itm/2-4GHz-3dBi- ... 3368bdbfa7

Чет Яну 12, 2012 11:45 am
Профил

plameniv написа:

Е, то това си е антената, с която стандартно си идва всяка wifi карта с външна антена. Разликата от тая пръчка до насочената такава (за пример моята) е ... хм, стотина метра?
Пък за настройката не знам - какво има да правиш толкова в тая фирма, дето си тръгнал да я разпроводяваш?

Чет Яну 12, 2012 12:53 pm
Профил WWW
Аватар

plameniv написа:

Тая нестава, трябва да е с reverse SMA конектор.
Та иначе.... тея са си обикновен дипол, 2 dbm. Между другото, може да му се сложи рефлектор, което ще измести полето само в една посока и ще стане 4..6 dbm.

Чет Яну 12, 2012 1:07 pm
Профил ICQ WWW

relsys написа:
Тая нестава, трябва да е с reverse SMA конектор.
Та иначе.... тея са си обикновен дипол, 2 dbm. Между другото, може да му се сложи рефлектор, което ще измести полето само в една посока и ще стане 4..6 dbm.

И кат идеш на двора и ще ловиш мухи зад рефлектора :!:
С моя рутер до 20м около къщата нямам никакви грижи и е с такива антени, не ти трябва рефлектор ?

Чет Яну 12, 2012 1:14 pm
Профил
Аватар

plameniv написа:
...

Ами тогава решението е това:

http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html

Не е крайно трудно за изработка, правил съм такива, и се представяше много добре. На над км съм я пробвал доколкото си спомням.

PS: Ето едно добро четиво по материята:

http://cyberhughes.com/PDFs/Smith_Chart/TLChar.pdf

Чет Яну 12, 2012 2:10 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение Re: Wireless
А бе от няколко дни си запълвам вечерите с един TP-LINK. Хващам WiFi-то на половината град и най ме кефи за един магазин - още утре ще го задръстя с торенти :twisted: Аз съм малко нависочко но антената е под 60 градуса спрямо магазинчето (то е на повече от 300 метра) а отсреща имам сграда която мнооого пречи.

Въобще, TL-WA5210G ме шашна. Местни твърдят, че с две такива парчета спокойно правят връзка на два километра ! . Това го пиша защото доста народ из форума се чуди кое и как а добичето е доброоо, сигурно и по-добри има но е първото ми попаднало пък и е около 50 евра.

С настройките ми е мъъка: описанията са пълни със съкращения и въобще ми е трудно. Въпросният екземляр принадлежи на един дето иска да скрадва интернет - около тях е пълно с магазинчета а той не е по даунлодването. Но някак не ми се ще през ден да ходя да настройвам а описанията в тази част са бедни. Някой играл ли си е с тази машинка?

Навих се и аз да си купя машинката макар и с "научна" цел. Или има по-добра на същите пари?

Чет Мар 01, 2012 12:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща