Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Незабавен изход от функция в С 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цецо написа:
Ми не, моят и твоят код ще правят различни неща. Защото моя ще провери условие 2, само ако е валидно условие 1. Докато ти ще провериш условие 2, даже и условие 1 да е отрицателно.

Цецо написа:
Така не става ли:

Код:
do{
     code;
     if(условие1){
          code1;
          if(условие2)
              code2;
          else if(условие3)
               code3;
          else
               code4;
     }
     else if(условие2)     // Но тук ще провери втори път условие2 при неизпълнено условие1.
         code2;
     else
         code5;
}while(условие0); 

Съжалявам, че ви бъркам явно не мога да си обясня идеята правилно:

двете условия 2 и 3 могат да възникнат когато е изпълнено условие1 тогава трябва да се прескочи code4, независимо кое от двете е изпълено (двете едновременно няма да възникнат).
Само условие 2 обаче може да възникне и когато не е изпълнено 1, затова го проверявам втори път.

Цецо написа:
Пак ти казвам - мисли мащабно. На структури. Отделни блокове които се изпълняват при ясни условия. Представи си целия алгоритъм като блок-диаграма. Избягвай всячески пресичане на пътища. Стреми се всичко да е изградено на дървовиден принцип. Като тръгнеш от началото в зависимост от условията минаваш през отделни блокчета и стигаш до края, без да се връщаш назад. Разклоняващи се пътища и ясно обособени блокве.

Благодаря за съвета, донякъде и аз съм чел че е така, но явно ми трябва още време и труд.

Вто Апр 05, 2011 2:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Всъщност да - и в моя код, винаги ще се провери условие 2. Грешката в предния пост е моя, кода ще работи както искаш ти.... поне така си мисля :)

Не разбирам какво точно те притеснява - това че два пъти проверяваш условие 2 ли? Напрактика то ще се провери само веднъж, така че като бързодействие нямаш проблем. Това че имаш един if повече са няколко байта и няма какво да те притеснява при съвременните контролери.

На практика if-else, do-while, while, for са много "бързи" конструкции сами по себе си. Всички съвременни процесори са оптимизирани за работа с тях, така, че можеш да ги ръгаш наволя. Забавянето в тях идва онсовно от това колко сложно е самото условие което проверяват. Например ако условието което проверяваш е нещо от типа a+b/c+sqrt(d) - това наистина ще е бавно и обемно:) И може да се мисли за оптимизация. Но не с goto и continue.

Но ние всъщност идея си нямаме какво се опитваш да направиш, нито на какъв процесор, нито на какъв комплатор, така, че да говорим за бързодействие е меко казано празни приказки. По скоро говорим за алгоритмичност и чистота на кода, което е нещо малко по друго.

Вто Апр 05, 2011 2:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Евала, отново ти благодаря. :)

Нека да отговоря, ползвам CCS и picF2520.
Забелязал съм, повече if-ове заемат повече ресурс. Но явно проблема е в това каквото съм проверявал с тях.
В момента проверявам неща от сорта на А>Б, и искам да постигна максимално изчистен код.

До сега каквото съм си писал, е тръгвало. Но обаче ако ви го покажа ще ме замеряте с камъни, затова основния ми стремеж в момента е да се науча да пиша четлив код (не само да пляскам коментари и да си мисля че някой ще ме разбере), както и ефикасни алгоритми.

Самоук съм, не съм го учил това нито в университета нито в училище. В университета учихме малко асемблер, ама там гото пляскахме като за световно.
За съжаление книгата която ми препоръчаха по-горе не е налична никъде където успях да проверя, а изглежда (както и коментарите за нея) наистина добра.

Вто Апр 05, 2011 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
90% от пишещите тук във форума сме самоуки програмисти. Или поне повечето сме учили програмиране, колкото да не заспим. И после сме научавали всичко сами в крачка.

Естествено има и учили програмисти (включително тук). Аз работя с такива хора и виждам, че ако човек го е учил наистина както трябва... абе определено има разлика, когато основите са положени както трябва.

Обаче това е рядък случай, както казах масово програмистите сме самоуки. То не само в БГ е така. :)

Аз самия никога не съм се имал за "качествен" програмист. Уча се постоянно, програмирам от 20-25 години и въпреки това се имам за посредствен програмист.

Щото програмирането не ми е кой знае какъв кеф. Правя го , нещата работят, печеля от това. И толкоз. Не съм виртуоз. И 50% от програмистите са така. Други 40% са гола вода със самочуствие. И едва 10% са истински програмисти. Които обикновенно са недооценени :)

Вто Апр 05, 2011 2:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Значи ще ползвам твоя вариант, за да няма continue, и продължавам напред с борбата.
Може да се счита темата за приключила.
Апък ако има нещо занапред ще питам пак, стига да не ви разсмивам много.
:D

Вто Апр 05, 2011 3:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3