|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:57 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
[b]Весла и спорна нова година![/b] и моля за малко помощ.
| Автор |
Съобщение |
|
владин рашев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 [b]Весла и спорна нова година![/b] и моля за малко помощ.
Занимавам се с авиомоделизъм и желая да си спретна следнито устройство:Миксер за V опашка и спид контролер
за правотоков мотор всичко това ще е на базата на Тини 15 програмата ще е на С (защото имам приятел,но той пише на С та ще мога да ползвам някаква помощ от него).Из нета има разни схеми и кодове,но за пикове,а аз не обичам пик.
Та как да измеря с контролера време от 1m.s.до 2m.s. просто някаква идея(не искам готов код).Идва ми на ум да подам сигнала на компаратора и да пълня някакъв брояч и от там да съдя за ширината на импулса,но дали ще стане? И така ли трябва?За това ако някой иска да помогне ще съм много благодарен.Моля не се смейте все пак винаги има първи път,а и никой не се е родил научен.
|
| Вто Дек 30, 2008 7:37 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Е като ти е за пръв път .. и всичките неща дето си видял са с пикльо .... въпроса ми е защо пък не обичаш пикльовците ... толкова са малки .. черни ... и невинни  и забележи може и на С да пишете за тях ... само един курс по висш пилотаж им трябва и да видиш как ще карат самолетчето 
|
| Вто Дек 30, 2008 9:56 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами вече, май всички съвременни микроконтролери имат вграден таймер, ползвай него. С пик и на С нещата стават около 1ч. с лепенето на платката 
|
| Вто Дек 30, 2008 12:13 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Зависи от това как ще си разпределиш ресурса на контролера. Единия начин е да чакаш прекъсване от таймер който си го инициализирал да генерита такова на всеки 1 или 2 милисекунди. Друг начин е да си направиш някаква брочяна клетка и ако таймера ти прави прекъсване на всеки 100 микросекунди (на всяко прекъсване на ти увеличава съдържанието на клетката брояч с 1) и като ти достигне стойност 10 или 20 (периодично си проверяваш стойността) си изпълняваш задачката.
|
| Вто Дек 30, 2008 1:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
"Брояча" се нарича таймер и има поне 1 във всеки нормален микроконтролер.  Честотата на таймера (бързината, с която нараства брояча) се определя програмно чрез задаване на делител. В AVR делителя може да е от 1 (нарастването на брояча става със скоростта на тактовия генератор) до 1024, като, общо взето, се минава през всички степени на двойката.
Ако, например, процесора ти работи на 4 MHz, а делителя е 256, то таймера ще работи с честота 15625. Което ще рече, че 1 ms ти е 15.625 единици.
|
| Вто Дек 30, 2008 1:44 pm |
|
 |
|
владин рашев
|
 РЕ
Май не съм изяснил нещата!
таймера е зает да генерира ШИМ,а входния сигнал от раиото е с период 1 до 2 милисекунди(като 1 м.с. е минимална мошност или кормило например на дясно 2 м.с.100% или кормило в ляво 1.5 м.с.неутрално положение на кормилото мошнос 50%)всичко това се поятаря за период от 20м.с.
И да попитам CVAVR не поддържа тини15 от тини13 скача на тини22 има ли някъкъв изход от тов положение?
А пък не харесвам ПИК по следните причини:
1.Не ми харесва визията на бабата на президента на МАЙКРОЧИП.
2.Малки черни и невинни а бе те и негрите в началото са такива,ама кой обича негри.
3.Аз съм нормален хетеросексуален мъж,а ползването на ПИК граничи със садомазохистичен уклон.
За програмата абе знам тя може да бъде на АДА,ПАСКАЛ,ФОРТРАН,КОБОЛ,БЕЙСИК И ДАЖЕ НА АСЕМБЛЕР,но аз искам на С.
ХАЙДЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ЧАСОВЕ НА СТАРАТА ГОДИНА ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ И ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА ЖИВИ ЗДРАВИ МНОГО ТВОРЧЕСКИ И ЛИЧНИ УСПЕХИ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ КЪСМЕТ С ПАРИТЕ И НЕКА"ЗЛО ДА ВИ ЗАБРАВИ"
|
| Сря Дек 31, 2008 7:16 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Владимире!!! Всички пием ама повечето внимаваме да не ни личи...
А последно намерих PIC16 в няк'ва супердобра система за пожарна сигурност и през последния месец с това си имам работа. Номерът е как се свързват жиците, не че таблото е лошо...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Дек 31, 2008 8:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Не знаех че PIC е критерий за сексуално поведние
По-горе ти написах как да го направиш с брояч при наличието на 1 таймер. Никъде не си задължен да ползваш таймера само за едно нещо ,ама ти си решаваш...
|
| Сря Дек 31, 2008 9:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
А според мен си един лигльо или по-скоро въздухар.
Пича идея си няма нито от контролери, нито от програмиране ама вече е научил, че с пиковете се занимават само педераси и мазохисти.
А президента на Майкрочип е един много уважаван пич, защото за разлика от теб си разбира от това, което прави и носи пари на акционерите.
Голям смях  .
|
| Сря Дек 31, 2008 9:45 pm |
|
 |
|
владин рашев
|
 RE
1.Че с ПИК се занимават педерасти това е публична тайна,Явно този форум е на всамовглабени идиоти,които във всеки потърсил помощ и съвет те виждат някаква заплаха,но какво да се прави АЛКОХОЛА И ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ ПРОЩАВАТ НА НИКОЙ! Останете си със здраве пък аз все ще се оправя някък.Между другото господа "ВСЕЗНАЙКОВЦИ"когато аз строях детекторни приемници някой от вас бяха в дисагите на бащите си.Въпреки всичко благодаря на "разбирачита",за в бъдеще ще се постарая да не нарушавам олигофренската ви вглабеност макари да съм сигурен,че и една резба М3 не можете да нарежете.За Бонго не съм пил,но и ти задаваш въпроси които се изучават в техникумите.Та сбогом "вишисти"
|
| Чет Яну 01, 2009 12:36 am |
|
 |
|
nik
|
абе ти ли си бил бе професор Вучков що се пишеш с владо та не можахме да те познаем, кажи че си ти да знаем, аз мислех че само по тв2 те дават, но явно от 2009-та и по форумите те пускат, ха за много години
|
| Чет Яну 01, 2009 6:56 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: RE
Ти да не си се дрогирал. Или както бонго каза прекалил доста с алкохола
Ако се беше държал прилично и задал коректно въпроса със сигурност щеше да получиш решение на въпроса си. Със или без контролер било то пик или какъвто и да е друг. Не си никой да съдиш другите че си имат предпочитания и да определяш какви са те по това с което предпочитат да се занимават. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Яну 01, 2009 8:44 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|