Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 
Процесори и езици 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Отговори с цитат
Мнение Процесори и езици
Здравейте,
Нов съм в тази наука та за това реших да се консултирам с вас по-знаещите!
Та въпросите ми са какво ви е мнението за атмегите 16,32 и т.н.т,а също и за
процесорите на моторола бившата де HC908Q8 и други от този вид.
За езика ясно асемблер,но може ли и полезно ли е да се ползва например "alogaritam bilder"който наскоро открих в един руски сейт kazius.ru
та там пише каточели хубави работи,но пак повтарям аз нямам голям опит в тези неща та затова питъм,
предварително ви благодаея!

Нед Мар 04, 2007 10:29 am
Докладвай
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Здравей, добре дошъл във форума ни. Препоръчвам ти да се поразровиш във темите, които сме изписали за използването на различни програмни езици в embedded технологиите, сравнение между различни процесори, правили сме сравнение дори между компилатори. Ще намериш достатъчно отговори на въпросите си, предлагам ти след това да зададеш въпросите си :wink:

Нед Мар 04, 2007 11:59 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Аз доста четох форума,но освен взимни обвинения намерих малко факти.май н.киров е най навътре в нещата.Впреки всичко ще се радвам на някъкъв макар и отрицателен отговор.

Нед Мар 04, 2007 11:41 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Аз доста четох форума,но освен взимни обвинения намерих малко факти.май н.киров е най навътре в нещата.Впреки всичко ще се радвам на някъкъв макар и отрицателен отговор.

Нед Мар 04, 2007 11:41 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ти какво сега - четкаш Кольо ли? :D .
Както сме казвали много пъти няма най-добър контролер и език - има най-добъри за съответното приложение :) .
Има един език обаче, дето не трябва да си помисляш даже за него - бейсик за ПИК-ве 8) .
Това сега беше повече на майтап - да не вземат някой хора пак да подскочат :) .

Пон Мар 05, 2007 2:57 am
Докладвай
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Много агенти провокатори напоследък.

:weedman:

Пон Мар 05, 2007 9:50 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Човекът е прав в едно - повечето теми в тая област са или много разводнени, или с прекалено много нападки.

Може би администрацията трябва да се намеси - да вземат да се съберат всички подобни теми на едно място и малко да се изчистят от глупости...

Пон Мар 05, 2007 11:32 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
:toimonster: ще остане без мнения.

Пон Мар 05, 2007 1:16 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ами от около 1година се занимавам с контролери и мога да ти кажа как почнах :) Първо си избрах пик понеже ми се струваха по - лесни, а и все пак Млад Конструктор предлагат книга за тях. Там всичко е разказано за асемблер и почнах на него, но някак си не ми допадаше :) От както се помня да програмирам си пиша на C/C++ за пц, а там рядко се налага да се слиза на такова ниски ниво. Имам впредвид да се полагат толкова много грижи за следенето на регистрите, на паметта, за избор на банка и за това реших да мина на нещо от по - висиоко ниво. Вярно кода може да не е оптимален, но аз все още не се нуждая да изтисквам всички възможности на контролера, а пък има и asm { ..... } endasm; :P Та въпреки, че знаех С/С++ почти като български ( :rolleyes: ) реших да почна с PicBasic Pro. Може би защото С-то ми изглеждаше сложно за ембедед програмиране. Пописах около 1месец на PicBasic Pro и установих, че наистина е много тромав, ограничен от гледна точка на синтаксис. С тия ENDIF и т.н направо ми липсваха фигурните скоби {} :P А и липсата на възможност да създаваш свои си функции направо ме върна в началото, когата не бях и чувал за функции и всичко си блъсках в main() :) И за това реших да видя как стоят нещата със C и ембедед програмирнето. Оказа се, че всъщност почти няма разлика със C за пц. И от тогава първото нещо което си качвам след формат на коммпа е PICC :) Ако имаш представа от С/С++ направо го хващай него :) Е и малко асемблер никога не е излишен :P За атмега не знам как седят нещата, но едва ли е различно :) Надявам се да бях полезен и сам да си избереш език :)

Пон Мар 05, 2007 3:53 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Бе кво го обсъждате толкоз?

Човека пита за мега - става Мегата. Туряш си един С компилатор и действаш. Книги печатни няма (особенно на БГ), затова теглиш от нета.

Абсолютно по същия начин седят и нещата с ПИК.

Това е. Не се хващай с Моторолата, не защото е лоша. Добра си е. Само дето е по-трудно доставима и безплатния съпорт (тип форумен) е много по оскъден, отколкото за пикове и меги. Като надобрееш и почнеш да правиш дизаин за пройзводство можеш да ползваш каквото искаш, но за учене: пикове или меги.

Всъщност сега като се замисля, за един човек дето е навътре с PC програмиране на системно ниво (WEB и прозорчене не ги броя), може би ще е много по лесно да учи embbeded върху АRM, ама така ще пропусне да научи много тънкости от типа - абе как мама му стара да спретна цифров филтър в 100 байта или нещо от сорта.

Пон Мар 05, 2007 4:17 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
rumen
Ставал си смешен в почти всяка тема по въпроса.
Не мога да разбера що за дебил се извъди че да продължаваш да се вреш и си слагаш мнението.
Последно разбрахме че не се интересуваш много нито от програмиране нито от електроника а си "Изследовател".
Спри да се бъркаш на простосмъртните захлюпени хардуеристи и програмисти.

Реконструктора нещо не ще да ти подреже крилцата и това му е голяма грешка. Такива като теб се надушват от 1000 километра. Простотията която ви обединява е наистина голяма сила. Не трябва да се подценява така .... но той си знае ...

Пон Мар 05, 2007 4:19 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Цецо ARM не е става за начало. Прекалено сложни са нещата за да започнеш от това.

Мегата е наистина добро начало. Евитин Jtag,много просто и бързо ядро,добри C/C++ компилатори има за нея.

владин рашев
пак попрочети фоума не е толкова неинформативен колкото казваш. Има отговори за почти всички въпроси които те интересуват свързани с AVR. Моторолските са по неприятни за усвоявани а и са много по малко разпространени.
Така че следващия ти въпрос в форума ще е по добре да е вече конкретен :)

И тия четки не кефят нещо.

Пон Мар 05, 2007 4:32 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Киров гледам пак си се разсеял и си пропуснал да добавиш BASCOM-AVR IDE. Към предимствата на мегите.
:roll:

Пон Мар 05, 2007 5:36 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 13 мнения ]