| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Русия
това F16 ... същото фърчило ли е?
|
| Вто Юли 16, 2019 10:11 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
175 дни на плажа - това е нещо като от 1 Май до 1 Октомври .... не бих отказал. ако наблизо има и планина за разнообразие само, че на северното Черноморие, около Русалка
|
| Вто Юли 16, 2019 10:14 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Edit: аз съм чел до средата на предната страница... Да, ама някои пък сме красиви!  Лично аз бих се замислил дали да отида на Вромос ("Мръсния" от гр.), но доста народ е мерил с любителски гайгери и не е открил нещо обезпокояващо. То щото да си в центъра на София е по-безвредно... Дърта вещица дава рецепта за вечен живот: "Клюн от патица, нокът от петел, опашка от свиня, кръв от теле, кожа от бик...". Журналист я прекъсва: "Ами това е кренвирш!".
|
| Вто Юли 16, 2019 10:41 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А защо само 3? Няколко чифта звучи по-добре и е по-естетично някак... Ако имаше наистина опасност, то тя щеше да се види до сега. Там се плажува не от вчера, а най-засегнати ще са местните. Не вярвам, че нуклидите си стоят в пясъка на място и не се разнасят он вълни, морски и въздушни течения. Споменават само гама фона, който прави външно облъчване, но нищо не се споменава за алфа лъчението, което, ако е вътрешно и с достатъчна доза, може да е много по-опасно.
|
| Вто Юли 16, 2019 10:51 am |
|
 |
|
Stoi
Ранг: Професионалист
|
_________________www.ev-bg.com
|
| Вто Юли 16, 2019 11:17 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Да де, ама виж как се грижат за човека - Медицинската сестра казва Владимир луд ли си, навън е зима върни се"  демек загрижена е да не простине  това го няма по другите страни...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 16, 2019 11:31 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
абе с три ще е като ония от Зов за завръщане с чичко Арни на Марс... може и да са ясновидки 
|
| Вто Юли 16, 2019 11:56 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мисля си дали многото цици на спасителката няма да навредят на хидродинамичното съпротивление... 
|
| Вто Юли 16, 2019 12:10 pm |
|
 |
|
Stoi
Ранг: Професионалист
|
Викаш ако беше лято нямаше да има проблем и да го пуснат човека да си попуши  И какви са тия пиянски схватки с ножове ? Янките теглят куршума с револвера и до там. В пъти по-безпроблемно !
_________________www.ev-bg.com
|
| Вто Юли 16, 2019 12:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Няма, те ще са като криле, което всъщност ще го намали. А това все пак е казан, ако вие не сте, аз съм ходил, всичко е в реда на нещата.
|
| Вто Юли 16, 2019 12:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И на жена ми бащата получил нож в гърба в Казан: тръгнал да изпраща няк'ва Наташка... Явно е местен спорт и на никой не му прави особено вчипетление.
|
| Вто Юли 16, 2019 7:40 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Ще ти отговоря от 1л. ед.ч. - "радиацията" е два пъти над фоновата, имам 4 декара на първа линия там, имам и протокол от измерване от лицензирана лаборатория! За момента, все още е свободно за палаткуващи сухоземни, жалко, че не чистят след себе си, но ... скоро ще ми писне и ще ударя бодливата тел!
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Вто Юли 16, 2019 8:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има ли спектри в протокола (по изотопи и енергии)? на място ли мереха или взеха проби? времето на меренето също е от значение. за чист спектър и малки енергии си трябва цял ден да натрупа статистика.
|
| Вто Юли 16, 2019 8:35 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Така е, аз имам няколко любителси гайгера, единият си го направих сам, бях си поръчал и няколко източника на радиация за да ги калибрирам, трябва да приближиш уреда до тях за да засечеш радиацията, иначе може да обикаляш около източника без да заподозреш че съществува. Обаче вдишаш ли или глътнеш такава частица вече нещата стават сериозни, има материали, които си излъчват уж безопасна радиация, например червено-кафявата глазура, с която боядисват глинените съдове съдържа уранов окис и гайгера си пука няй - яко там, други такива са чорапите за петромаксовите лампи, сега напоследък голяма мода са светулките-ключодържатели с тритий, дето ти помагат да си намираш ключовете по-лесно в тъмното. Високо в планината пък директно може да засечеш космическата радиация. Бях се навил по едно време да си правя cloud chamber с елементи на Пелтие, накрая си останах само с термоелементите, които са доста интересна играчка между другото.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Юли 16, 2019 10:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ако е гама източник, не е страшно.  Може да си вземеш гайгера в самолета на дневен полет лятото. Ще се удивиш.  Ама хората го работят това и се облъчват десетки години. Гама фотона просто си минава през тебе (и през целия самолет) и отлита. Бях чел някъде, че цялата тая радиация им дига риска от рак с 2-3%. Бетата е по-гадна. Алфата е най-отвратителна, директно ти дупчи месото ако я вдишаш или глътнеш. Още по-гадно е, че я спира дори лист хартия и е трудна за детектване. Но пък заради това е и безопасна за пипане, спира я горния слой на епидермиса.
|
| Вто Юли 16, 2019 11:49 pm |
|
|