Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 225 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща
кое куца в България? 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Отговори с цитат
Мнение Re: кое куца в България?
ig_ivanov написа:
sukhoi написа:
Ако всеки поиска минимум по 20 лв/час.
много БГ капиталисти просто ще изчезнат или ще се свият.
Това е целта.
Вместо 50 работника на 1000 лв, 25 работника на 2500.

Това сериозно ли е? Няма проблем да давам 2500 чисто, ако е изработил поне 5500-6000. Там, където има такава производителност на труда, си вземат тези пари, даже и повече.

Какви са тези условности. Или даваш, или не даваш такава заплата. По тази логика и аз давам 10 000 лв заплата
В Либхер спят по цял ден и взимат 3000 лв

Пон Май 04, 2020 10:47 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Темата се измести.
Швейцарец с 8 човека има брутен продукт колкото българин с 30. Има по-яки машини и висока производителност.
Българчето има имот там, а швейцареца няма.
Всичко е за сметка на заплатите.
Който не е разбрал да си го набие в канчето и да иска 20 лв мин. на час

Пон Май 04, 2020 10:54 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Форумен бог

Отговори с цитат
sukhoi написа:
Ако всеки поиска минимум по 20 лв/час.

Иии ама може ли на всички да плащаме по 20 лв на час, аз и на 30 съм навит, правим флат и всички получават по 30 лв на час .... айде прокарай такъв закон, може ли ? Дори при тия условия може да пуснем IT и др. подобни софтуеристи, и т.н. на 7 часа работен ден, това като бонус. Обаче в същото време искам да ми прокараш и закон с който да мога да изискам от онзи в асемблажа производителността на американеца, и ако не мия дава да го освободя на минутата, става ли, за по-горе споменатите специалисти не искам нищо, 30 лв на час са си перфектно :)
Я кажи обаче как определяш ставката. Може да го направим и 50 лв на час, и да сложим 40% данък, какво ще кажеш, и осигуровки върху цялата сума ?Ти дали осъзнаваш в момента България какъв рай е за работника, имаш таван на осигуровките, имаш 10% плосък данък, имаш сравнително евтини наеми и жилища, абе всичко ти е евтино и няма почти никакви екстра разходи. Не знам дали осъзнаваш колко трябва да получаваш в Швейцария или Германия за да имаш стандарта на един Българин с 2000 лв заплата, и ми направи една сметка къде са тия масови германци с тия заплати, къде са чистачките с тия заплати, каките на смд линията с тия заплати ... писна ми от хора гледащи абсолютни цифри. Не сме цъфнали и вързали, и не казвам че 2000 лв са супер заплата, а има и хора с на половината, но има и не малко хора със заплати доста над 2000 лв, 3-4-5 пъти, и не са никак малко.
Ако когато работника стане твърде скъп, това което ще стане е че ще има повече безработни които не ми е ясно кой ще им плаща помощите. Заплатата във всяко едно общество е функция на цената на живота, не може да искаш в най-евтината, и за това мога да се обзаложа, страна в ЕС да имаш заплати като в най-скъпата.
Аз мога да ти кажа какви са заплатите във Франция, Германия, Испания, в области в които работим, и отнесени към цената на живота са по-ниски сравнени с тези които плащаме в БГ.

Пон Май 04, 2020 10:56 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Отговори с цитат
Бруто или нето?

Пон Май 04, 2020 10:57 pm
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Тони , ти имаш ли имот на Запад?

Пон Май 04, 2020 11:05 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
sukhoi написа:
Темата се измести.
Швейцарец с 8 човека има брутен продукт колкото българин с 30. Има по-яки машини и висока производителност.
Българчето има имот там, а швейцареца няма.
Всичко е за сметка на заплатите.
Който не е разбрал да си го набие в канчето и да иска 20 лв мин. на час

Това за Швейцареца изобщо не е вярно, може би в някоя строго специфична сфера макар да не ми се вярва. Освен това Брутният продукт е функция на сектора в който се намираш, те и BMW имат брутен продукт ама им шият еър беците в БГ, и не ги шие Българче ... да ама понеже заплатите взеха да стават много високи знаеш ли какво стана, затвориха си фабриката и казаха ние отиваме на по-евтино пък вие правете каквото искате. И какво правят сега тия хорица ? И сега кой е виновен, чужденеца който продава на BMW за Х пари а те правят печалба 3Х или 5Х той ли е виновен, че не е могъл да дава по-добра заплата ?
Но ако говорим за производителност на труда, то производителността в БГ на ниво един служител е около 2 пъти по-ниска от тази в Германия да речем, или тази която беше в Германия преди 15 години, за момента не мога да твърдя, и със сигурност е поне двойно по-ниска от производителността на един американец, а в някои сектори като строителството може би и 3 пъти по-ниска. Ако обаче говориш за параметър приход/служител нещата са коренно различни и много зависят от бранша. Ако работиш на местен пазар съвсем нормално е прихода ти на служител да е в пъти по-нисък като абсолютна стойност в държава в която е евтино. Ако строителя си вдигне прихода 5 пъти, това означава че и цената се е вдигнала 5 пъти, и че същите тия служители плащат 5 пъти повече.
Една фирма много рядко се състои от 5-ма бачкатори и 1 шеф, има и счетоводители, и всякакви други, които дори и да не са ти служители оказват сериозна роля в цялата сметка, и колкото по-голяма е фирмата, толкова по-малко рефлектира производителността на труда защото се размива между многото длъжности които не са преки производители.

аз нямам имот никъде, нямам кола, нямам абсолютно нищо, ако питаш дали семейството ми има имот на запад, да има.

Пон Май 04, 2020 11:07 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Българите се емнаха да защитават ниските заплати
хаха
Сега ще защитим БГ кяпиталиста с имение в Швейцария.
Икона да му направим. Светец

Тони- дълги постове- няма какво да каже човек.
Олимекс има заплати 60 хл.месечно а са 25 човека.
Швейцарска фирма плаща същото за 8 човека.
Айде да хванем калкулаторите
От там идва това че БГ капиталист трупа бързо 1-2 млн
Владимир Кирилов
ВК инженеринг.
Грам не ми пука

Последна промяна sukhoi на Пон Май 04, 2020 11:23 pm, променена общо 2 пъти

Пон Май 04, 2020 11:11 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ToHu написа:
...
Но ако говорим за производителност на труда, то производителността в БГ на ниво един служител е около 2 пъти по-ниска от тази в Германия да речем, или тази която беше в Германия преди 15 години, за момента не мога да твърдя, и със сигурност е поне двойно по-ниска от производителността на един американец, а в някои сектори като строителството може би и 3 пъти по-ниска. ...

За IT сектора това е крайно невярно.

Пон Май 04, 2020 11:21 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Не, но това което казваш по никакъв начин не отразява действителността, не знам направи ли си сметката, но 20 лв/ч това прави 3520 лв/месец или 1773 евро, посочи ми европейските държави с мин заплата 1600 Евро, ето малко данни, Португалия 740, Испания 1108, Франция 1521, Холандия 1636, Полша 611, Чехия 576, Словакия 580, Естония 584, Латвия 430, Литва 607, Словения 940, Гърция 758, Унгария 488, Румъния 467, Германия 1557 , белгия 1594, UK 1656 ...е то какво стана, ти искаш България да има най-високата минимална заплата в целия ЕС, по висока от тази в Германия, Франция, UK, Холандия .... я пак помисли какво казваш, да не се бъркаш някъде ?

Пон Май 04, 2020 11:22 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
michev написа:
ToHu написа:
...
Но ако говорим за производителност на труда, то производителността в БГ на ниво един служител е около 2 пъти по-ниска от тази в Германия да речем, или тази която беше в Германия преди 15 години, за момента не мога да твърдя, и със сигурност е поне двойно по-ниска от производителността на един американец, а в някои сектори като строителството може би и 3 пъти по-ниска. ...

За IT сектора това е крайно невярно.

Ммммммммммммммммммм това съдиш по себе си, по твои познати, по ЕЖК или как ? На база на какво сравняваш, ако сравняваш с Индия няма смисъл, потърси някой вътрешен перформънс анализ на по-голяма компания, и лошто знаеш ли кое е, колкото по високи заплати плащаш, толкова повече производителността в тая сфера пада. Без да искам да обидя никого.

Пон Май 04, 2020 11:25 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
говоря в нашата сфера. Тони къде тръгна
със средни заплати по принцип.
Та има разработчици на 10 000 евро заплати. Това не е средна заплата

Като българчета скочихте да защитавате БГ капиталистчето.
Да,той е къдърен, мислещи са. Можещи. Експорт на Запад
Ама малко послъгват в заплатите
Това малко е 100 000 лв годишно разлика

Пон Май 04, 2020 11:29 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами не знам за коя сфера говориш, ние ще сме щастливи да плащаме по 20 лв на час, при тази заплата съм готов да дам и още 2 седмици платен отпуск,и безплатен обяд има ли мераклии ??? Утре дали да взема да питам колегите, ама ще помислят че говоря на истина и току виж избягали :)
п.с. извън шегата, аз мисля че в нашата сфера 20 лв/час далеч не са нещо недостижимо или блянувано, това ми се струва съвсем нормална около средната заплата, изключвам писачите, там дори да започнеш на такава е много малко вероятно.

Последна промяна ToHu на Пон Май 04, 2020 11:41 pm, променена общо 1 път

Пон Май 04, 2020 11:39 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ToHu написа:
Ами не знам за коя сфера говориш, ние ще сме щастливи да плащаме по 20 лв на час, при тази заплата съм готов да дам и още 2 седмици платен отпуск,и безплатен обяд има ли мераклии ??? Утре дали да взема да питам колегите, ама ще помислят че говяоря на истина и току виж избягали :)

В София давате по 40, айде.
Да не ви обидя. Ние кво знаем провинциала
Тони, много добри инженери се натискат във фирми за по 1000 лв. Това трябва да се изкорени.
Смачкани инженери.Че то беше гордост да си инженер
Откакто гостувах на имение за 20 млн над Милано не съм същия. Hi tech
Искам всеки да взима достатъчно.
Не искам хората да мишкуват а да си търсят парите
Цецо, мецо, Митко. Олимекс Айгер, Пентакс,Всякви фирми ще ги направя леш

Пон Май 04, 2020 11:41 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами да ама не е само в София .... и 40 ти се струват малко, не европейско или ? Всъщност това което не е най-наред в България е отношението, дори не е самата производителност. Ти говориш за чорбаджии, а може ли аз да поговоря за служители ? Струва ли ти се нормално един софтуерен девелопър който дори е много съмнително какъв девелопър е, конкретния го познавам, да си купи жилище и да си сложи възможно най-скъпата дограма, да си купи BMW М серия, да ходи и да плаща по 600 евро на вечер за нощувка в хотел ? А знаеш ли колко такива има ? Ние като сменяме колата гледаме да е нещо на примоция, поне с 20-30% надолу, като правя ремонт у нас си правя някаква сметка кое колко струва и какво ми носи, никога не бих отишъл на хотел в БГ и да плащам по 600 евро на вечер, ама никога .... въпреки че може не един апартамент ами цялата сграда да купим, може да си поръчаме и най-новия модел кола със всички възможно екстри както и нищо не ни пречи да плащаме не по 600 а по 6000 на вечер ... нищо освен здравият разум.
И защо тогава питаш за чорбаджията който имал имот във швейцария, това по-различно ли е от 25 годишен лигльо който си мисли че е хванал господ за топките ? Аз можех 10 години да си карам служебните коли, поло, кади каквото хвана, моите служители не можели те да пътуват с това счупено кади, на има няма 3 години, един с BWM, друг с Audi ... а това не са и програмисти, това са прости сервизни техници.
И да попитам пак, къде тук е разликата ? Виновен е чорбаджията, или сме си такова племе ?

Пон Май 04, 2020 11:52 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ToHu написа:
Ами да ама не е само в София .... и 40 ти се струват малко, не европейско или ? Всъщност това което не е най-наред в България е отношението, дори не е самата производителност. Ти говориш за чорбаджии, а може ли аз да поговоря за служители ? Струва ли ти се нормално един софтуерен девелопър който дори е много съмнително какъв девелопър е, конкретния го познавам, да си купи жилище и да си сложи възможно най-скъпата дограма, да си купи BMW М серия, да ходи и да плаща по 600 евро на вечер за нощувка в хотел ? А знаеш ли колко такива има ? Ние като сменяме колата гледаме да е нещо на примоция, поне с 20-30% надолу, като правя ремонт у нас си правя някаква сметка кое колко струва и какво ми носи, никога не бих отишъл на хотел в БГ и да плащам по 600 евро на вечер, ама никога .... въпреки че може не един апартамент ами цялата сграда да купим, може да си поръчаме и най-новия модел кола със всички възможно екстри както и нищо не ни пречи да плащаме не по 600 а по 6000 на вечер ... нищо освен здравият разум.
И защо тогава питаш за чорбаджията който имал имот във швейцария, това по-различно ли е от 25 годишен лигльо който си мисли че е хванал господ за топките ? Аз можех 10 години да си карам служебните коли, поло, кади каквото хвана, моите служители не можели те да пътуват с това счупено кади, на има няма 3 години, един с BWM, друг с Audi ... а това не са и програмисти, това са прости сервизни техници.
И да попитам пак, къде тук е разликата ? Виновен е чорбаджията, или сме си такова племе ?

Тони никой не те знае къв си. Дори не си се представил.
Така говоря и на хора със 200 млн евро в джоба. Директен съм

Пон Май 04, 2020 11:55 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 225 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща