|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 12:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Русия
За милиметровия обхват на практика ще трябва антена във всяко помещение, ако искаш да го ползваш с нещо мобилно, но това е много далеко. Първо ще трябва да се покрият пространствата извън сградите. В гъстонаселен район това би изглеждало като клетка на всяка или през улична лампа. И тогава купуваш си 5G телевизор, слагаш антената на прозореца и имаш IP телевизия в 4K или 8К формат. С подобряването на покритието ще отпадне необходимостта да се окабеляваме от доставчик на домашен/офисен интернет. Купуваш си 5G рутер и от него ползваш ethernet или Wi-Fi. Антените ще са решетки за beam forming към всеки клиент за да се избегне излъчването в неизполвани области. Ако се вярва на предсказанията 5G ще доведе до революция при доставчиците от типа last mile. Huawei е компанията с водещ дял при 5G разработките, която още преди години забелязва един турски професор и започва да спонсорира неговата работа в областта на методите за кодировки https://www.huawei.com/en/news/2018/7/H ... olar-Codes
|
| Пет Сеп 25, 2020 4:11 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Потребителя хич не му се плаща за 5G, колкото и операторите да се пробват да му пробутат скришом сметката  От там иде проблема. Ще се наложи постепенно, но много по-бавно от очакванията на "специалистите". Което е добре де, това диво препускане ражда редица проблеми. А и така ще има възможност да се появят алтернативи на жълтеницата, което също е голям плюс.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 25, 2020 4:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Илко, хубаво хортуваш за височайши технологии, ама темата е "Русия", бре!!! 
|
| Пет Сеп 25, 2020 4:52 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Естествено инвестициите ще ги платим ние но операотрите имат голяма изгода да преминат към по нова технология по една проста причина. Те плащат най скъпо за уникалния честотен ресурс който наемат от държавата. И не им е все тая дали ще използват технология от 80-те години или такава от 2018. Ефективността скача драстично така че ако можеха веднага биха спряли 2 и 3G услугите и без това заемат от ценния спектър. LTE на 900 MHz ще е много по ефективно като покритие от стандартния GSM. За сега проблемите за такъв преход са многото M2M приложения и гласовата връзка. Все още VoLTE не е толкова масов при клиентите, въпреки че 2 от операотрите го предлагат а третия заочва от следващата година. Ми Русия е върха  Допуска всякакви теми за разговор.
|
| Пет Сеп 25, 2020 4:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, няма да е през улична лампа, а ще е през дърво в тайгата - 5G не знам доколко е работещо VoLTE? изтървах модата... имах SIP акаунт към мобилния ми номер, който го закриха някъде март, поради 'оптимизиране на портфолиото на предлаганите услуги' бях си го вкарал в централата и ми беше удобно, когато си посея телефона нейде. и изгодно, когато съм в тежък роуминг. ама - на, не е първото нещо, работило 20 години и затрито от маркетолозите. та голямата драма с 2G гласовата комуникация не знам кога ще я приключат окончателно. може децата един ден пак да видят в къщи телефон с жица от стената, или дори телефон с шайба то вече виц да разкажеш, а не да то туитнеш като картинка, е някак си анти-социално
|
| Пет Сеп 25, 2020 6:43 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Имам си SIP номер и ми е кеф, като съм в тежък роуминг - да речем русия да е по темата. Или в дебрите на некой цех, дето няма ГСМ връзка. Въпреки, че едни се изхитриха да си сложат вътре клетка, но фалираха.
|
| Пон Сеп 28, 2020 4:17 am |
|
 |
|
ilkor
|
VoLTE работи отлично и през Wi-Fi без нужда да се инсталира нищо допълнително в телефона. Стига операторът да е разрешил. Казва се VoWiFi. Виваком го предлага за Европа
|
| Пон Сеп 28, 2020 9:52 am |
|
 |
|
velio
|
Не съм сигурен тия мантри за неизгодното 2G до колко са вярни. Ако беше така, щяха да се натискат да предлагат LTE-NB или LTE-M, които са всъщност преките наследници на GPRS или EDGE. А всъщност България като че ли е последната страна от ЕС която няма въведена нито една от двете технологии все още... Вероятно все пак печалбите от 2G мрежата са по-добри от евентуалните LPWAN въведения.
Дедо, не знам какво се брои за работещо. Ако забраня 2G и 3G връзката от настройките на телефона, продължавам да имам гласова свързаност. Само дето покритието вече е доста по-слабо (извън града особено).
|
| Пон Сеп 28, 2020 6:23 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Всичко си има обяснение. Покритието е по слабо защото LTE се пуска най често на 1800 MHz докато 2G работи най често на 900 MHz. Освен това мощностите които телефонът ти излъчва (ъплинк) при 2G@900 MHz са 10 пъти по-големи от тези при LTE. В обратната посока сравнението е по драстично.
По отношение на LTE NB/M се вижда пълната незаинтересованост на операторите да влязат в положението на потребителите. Говорил съм със всички и то на по-високи нива на мениджмънт - предлагат да се ползва стандартната LTE мрежа която е налична. Но тях не ги интересува че стандартния LTE Cat.1 модул е 15 долара а LTE NB е 5. Освен това LPWAN мрежата ще конкурира стандартната мрежа с по ниска цена а за нея трябва да се платят и лицензни такси. Преди 2 години нали бяхме организирали семинар за LTE NB - залата за 90 човека беше препълнена и бяхме поканили Мтел тъй като те тъкмо бяха покрили София. И там излезе един и се изцепи че те тая мрежа нямало да я продават свободно ... 2 години по късно всички градове са покрити и мрежата работи изключително добре при за съжаление клоняща към нула реална утилизация.
А 2G то е оставено на самотек. В него не се инвестира а само се поддържа - по неволя. И с радост биха се отървали ако можеха. Колко плаща един М2М клиент на месец за карта - 2-4 лева. И колко клиента може да обслужи една 2G BTS в един и същ момент в сравнение с LTE?
В телефона не можеш да забраниш 2/3G по време на разговор а само при трансфер на данни. VoLTE дори да се поддържа в твоята мрежа за момента се активира само в случай че и другата страна също поддържа VoLTE. Така че телефонът ти минава в 3G или по надолу ако примерно звъниш на А1 а ти си на Теленор където има VoLTE.
|
| Пон Сеп 28, 2020 9:17 pm |
|
 |
|
velio
|
Оказа се че си прав. При забранено 2G/3G не иска дори да избере абоната. Току що направих нарочен експеримент. Явно съм останал с грешно впечатление. Между другото NB е с доста ограничено приложение, за малко на брой видове устройства, макар и с огромни количества. От типа на водомери или улични лампи. За електромери не става, данните които трябва да се предават са значително повече и си трябва Cat-M1. Вероятно положението с 2G е точно така както казваш - просто ще го има, докато не се счупи съответната клетка. Но да се ползва CAT-1 няма да стане, модемите са прекалено скъпи. Отделно че (така си мисля), капацитета на клетките по отношение на САТ-1 е значително по-малък от този по отношение на Cat-M1 или NB. Т.е. отново ще го има проблема с претоварването на клетки. Просто до тоя извод ще се стигне по скъпия начин. С други думи, до колкото разбирам операторите не искат да дават пари за развитие в тази посока. И то само в БГ.
|
| Вто Сеп 29, 2020 5:07 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Защо да не става LTE NB за електромер? Става и то перфектно. Единственото по различно от всички други *мери е че се отчитаи предава на 15 минути. Предполагам че това е свързано с бъдещото въвеждане на повече тарифи за плащане както е някъде в Европа - има часове с върхова тарифа. Там всеки може да гледа консумацията си в такъв мащаб в реално време. Между другото според прието решение през миналата година мисля което е във връзка с Европейска регулация след 25 Октомври всички новомонтирани уреди за измерване и разпределение трябва да имат дистанционен отчет. За съжаление се внасят модели с радиоотчитане при които инкасатора застава пред вратата, вместо да се беше уредило ползването на по-съвършенна технология. Има фирми които разработват asset тракер (премества в чертите на града, без следене в реално време) базиран на NB, дори по новата спецификация NB2 (rel.15) предвижда роуминг между клетките на оператора. При нашите оператори въпросът опира до яйцето и кокошката. За да има мрежа трябва да има няколко големи клиента а за да ги има тях пък трябва да има мрежа. Мисля че с тази надежда и Мтел пуснаха това тестово покритие и дават достъп за тест. Но за да влезе комерсиално трябва да се плати лиценз а поне аз не знам за голям проект разчитащ на тази мрежа. В момента дори LTE M мрежите не стават за по подвижни приложения - примерно в Румъния Ориндж предлага LTE M покритие е само в градовете. Но в един момент ще се стигне да остане само зеления кръг 5G който включва в спецификациите си и 4G . Има страни в които това вече е факт. Вижте този PDF документ.
|
| Вто Сеп 29, 2020 6:07 pm |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Кога ще ги стигнат хамериканците https://zen.yandex.ru/media/id/5b78af53 ... 1109d6b6c8Нынешний запуск является 10 по счёту для России в 2020 году. Он же стал 9 для ракеты "Союз-2" и 5 для её тяжёлой модификации "Б" в текущем в году, а также 107 по счету для "Союз-2" и 38 для модификации "Б" за всё время пусков. Для космодрома "Плесецк" он стал 4 в этом году и 1636 по счету за всю историю северного космодрома! Во как! Пуск состоялся с площадки № 43, со стартового стола №3 (всего на "Плесецке" 13 пусковых площадок, а на площадке №43 два стартовых стола - №3 и 4). В дальнейшем спутниковая группировка "Гонец" станет составной частью российской спутниковой системы "Сфера", которая составит конкуренцию пропиаренным системам спутникового интернета "Starlink" и "OneWeb". Уххх...Пока писал аж самого гордость взяла за отечественную космонавтику! И вот в "Википедии" про каждый запуск Илона Маска есть описание в такой же манере и размером с данную статью (про каждый запуск!!!). Такая же картина и на многочисленных "Ютуб" и "Телеграмм" - каналах, сайтах, пабликах. Исключительность и гениальность инноватора номер один и его детищ вбиваются в неокрепшие умы его почитателей, прямо таки, конвейерным способом
|
| Сря Сеп 30, 2020 8:32 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
|
| Нед Окт 04, 2020 8:44 am |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Кога ще ги стигнат хамериканците  Атомный ледокол "Арктика" покорил Северный полюс: https://rg.ru/2020/10/05/reg-szfo/ledok ... olius.html
|
| Пон Окт 05, 2020 8:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
|
| Вто Окт 06, 2020 10:18 am |