|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:23 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Управление на документацията
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Управление на документацията
Става въпрос за проектна документация, малко по страни от електрониката, най-вече аутокад чертежи. Това което би било подходящо е офтуер който позволява след задване на проект, да с есъзддът нужните директории, с нужните темплейти вътре и да се заддът номера на документите, съответно и някакъв version control не би бил лош.
Гледам аз из нета, ама осен 1-2 които явно са прекалено сложни, а и предполагам скъпи, друго не намирам. Натоврването не е страшно голямо, но не е и за ръчно менажиране, това са около 100 проекта в година ... практикат показва че на ръка нещата стават доста ..... неуниверсални да ги наречем, примерно прости неща като номер на документа и др подобни .. или се дублирт, или пък се случва да нямат нищо общо еидн с друг, т.е. да се правят по различни начини ... трудно е да се бориш с човешкия фактор, та от тая гледна точка софтуер би бил улеснение.
Ако някой е срещал нещо подобно би било добре, другия вариант е да се пише някакво приложеие за аутокад, ама лиспа не ми е любим, както и V basic, а и врее няма за такива неща, пък до де го обесня на някой акво точно искам ще е по лесно сам да го напиша .... демек хем сърби, хем боли .. хем мързи 
|
| Сря Авг 25, 2010 10:24 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Имаш ли поне един човек, който да е наясно с ЕСКД?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Авг 25, 2010 10:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не е въпрос до ЕСКД-то, всъщност то в голяма степен е морално остаряло що се отнася до документо оборота. От сума и време работя по ЕСКД и опитвам да карам и хората, но това което ми трябва ЕСКД не го решава.
Въпросът е чисто организационен, има нов проект, мен ми се иска да има една форма, попълваш име на проета, обект и т.н. избираш кои системи обхваща и това да ти генерира всичко нужно за да се започне работа, нужната директория, да копира нужните темплейти както за аутокад файловете така и за другите файлове, да си генерира номер на проекта, номера на чертежите, и това да се вема автоматично от темплейтите, а и да контролира версиите.
Не е въпрос как следва да се изчертае, и ка да се наименова, няма сборни и детайлни чертежи, или те са рядкост, номерацията на чертежите може да става просто, по номер на проекта, дата и част по който е той, тук няма нужда да се спазва ЕСКД, дори е нежелателно, чертеж с номер FAS 01.001.000.000 едва ли на някого ще говори нещо.
Другото което ми се иска е да се ползва и за регистър, като си избера проекта да ми дава примерно линкове към директориите. Не са сложни неща, ама се оказва че губят време, особенно като имаш купища директории и проекти в тях ... та ми се иска малко да се автоматизира, и унифицира.
|
| Чет Авг 26, 2010 4:01 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
За линковете към директориите (които при мене никнат една по една според проекта и случая,
както си се досетил  ) аз имам един основен скрипт, който се казва "pth" и слага на всяка
интересна директория по една глобална променлива от няколко букви (най-често 2-3).
Минава при всяко бутване всъщност.
Така ако искам да ида в директорията примерно дето са netmca схеми и платки, пиша
cd \[nmc и съм там. За разните парчета софтуер и т.н. просто са други имена. Гледам само
120-ина такива имена ползвам, а навярно обхващам всичко интересно, аз непрекъснато
гледам и в други проекти и неща, я за да си спомня това как беше, я за да ползвам нещо.
Ясно, че това не е което търсиш, но си мисля, че не ти трябва толкова специализиран софтуер
колкото стандартизирани правила, които да се спазват. Друг е въпросът доколко това е
практично за тебе, ако имаш повече текучество тамън ще научиш едного и айде следващия,
та може и да не ти е лесна задачата дето си си я поставил.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 26, 2010 8:06 pm |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Хе, хе, потърсих стара си тема, а виждам, че интересът се е възобновил тука.
Впрочем, сега ми дойде дертът (грижа, болка, душевна мъка  ) да правя сборен чертеж (или схема на връзките - дано не ги бъркам  ) на една играчка, която има две платки, два трансформатора, един двигател и няколко датчика около двигателя.
До сега не бях си играл с йерархии в алтиума, но стигам до извода, че не е това начина (въпреки добре направеното и забавно синхронизиране на портове).
Естествено, за 5 пъти по-малко време щях да го направя на MSVisio (навярно за време, съизмеримо с времето за тоя пост  ), но при всяка промяна в някоя от връзките щеше да трябва да ходя и по визио документа.
|
| Сря Май 04, 2011 11:34 pm |
|
 |
|
Lupus
|
 |  |  |  | NikB написа: Хе, хе, потърсих стара си тема, а виждам, че интересът се е възобновил тука. Впрочем, сега ми дойде дертът (грижа, болка, душевна мъка  ) да правя сборен чертеж (или схема на връзките - дано не ги бъркам  ) на една играчка, която има две платки, два трансформатора, един двигател и няколко датчика около двигателя. .... |  |  |  |  |
За да няма объркване - едно е сборен чертеж на дадена монтажна единица, друго е монтажен чертеж на няколко такива единици и трето - схема (таблица) на връзките. Тони може и да отрича ЕСКД като морално остаряло, но то дава цялата структура на една документация.
PS. Прегледах и старата тема. На теб май никак не ти се занимава с документация. Нека да се разберем за какво служи документацията - предимно за производството! И там нещата трябва да са както строго иерархични, защото на базата на нея се изгражда целия производствен процес, така и разбираеми за всеки следващ, който ще работи с нея. И според обема на сериите и тяхната разхвърляност във времето документацията е по-пълна или по-съкратена.
Съвсем друго е експлоатационната документация! Там можеш да ползваш Визио, Фотошоп и каквото още имаш под ръка за да стане тя напълно разбираема, но за КЛИЕНТА, а не за ТЕХНОЛОГА! КОНСТРУКТОРА и ТЕХНОЛОГА в едно производство трябва да си говорят на един език и той за сега е ЕСКД. А който не ми вярва, нека прочете защо не е била построена Вавилонската кула. 
|
| Чет Май 05, 2011 8:52 am |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти за разясненията, но с голяма част от разсъжденията ти няма да се съглася
Първо, всеки е наясно, че документацията служи за комуникация между различните (да кажем) специалисти, за да става това, което е замислил конструкторът.
Второ, документацията, стриктно по ЕСКД няма никакъв проблем да се прави и на визио и на нотпад и с туш на паус. Мен лично (:)) ме дразни това (:)  ), че компютрите се ползват за пишещи машини, а не мултимедийни центрове за лесно автоматично създаване, документиране и поддържане на изделия.
Вкл. и последните версии на Алтиум - пълна скръб от гледна точка на йерархията на конструктивната документация (освен ако не съм пропуснал нещо по книгите и програмата  )
Вероятно има истински CAD-CAM системи (:) - термин от преди 1985г) в масовите производства. Но ако номенклатурата е от няколко десетки вида изделия, повечето от които с електроника (вкл софтуер  , вкл за PC, щото си комуникират), а обемите са по няколко бр от изделие на месец - направо не е за приказване  как се поддържа документация и ISO система за качество.
|
| Чет Май 05, 2011 10:08 am |
|
 |
|
Lupus
|
Би ли начертал с помощта на Визио детайлен чертеж на една кутия на формат А4 от алуминий само с три отвора, оразмерена така, че майстора като го види, да ти издялка на фрезата образец?
Качи чертежа тук да го обсъдим.
|
| Чет Май 05, 2011 10:25 am |
|
 |
|
NikB
|
Не, но на Visio мога да направя схема на връзките между модулите (чертеж 301 по ЕСКД), както, и примерно, схема на базата данни (таблици, полета, индекси, връзки  )

|
| Чет Май 05, 2011 11:48 am |
|
 |
|
Lupus
|
Можеш разбира се, но само това. Нито сборен чертеж, нито принципна или монтажна схема няма да направиш без специализиран софтуер. А и ЕСКД е система, а не инструмент. Тя прави документацията на едно изделие подредена и еднакво разбираема от всички.
|
| Чет Май 05, 2011 1:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
учудва ме, че алтиума не може да се справи с йерархии от модули...
как се конструира/симулира/комплектова цяло изделие? от няколко платки, с жици, механични елементи, вариантни модификации?
аз имам платки с по над 100 страници схема. без йерархия не ми се мисли даже как се работи.
е, ползвам ментор 
|
| Чет Май 05, 2011 1:53 pm |
|
 |
|
NikB
|
Явно не съм се изразил правилно - алтиума си работи с йерархии и си е голямо забавление, но не виждам удобен начин за документиране на схемите и платките на цяло изделие.
А може и аз да не съм разбрал нещо.
Значи, ако се прави една платка - няма проблем да се проектира на много листи, ако трябва - дори със сложна йерархия.
Но не съм видял до сега как може да се направи проект от свързани (например с кабели и съединители) платки.
А съм уверен, че (като софтуер) е доста по-просто от сега съществуващите възможности на алтиум.
|
| Чет Май 05, 2011 2:05 pm |
|
 |
|
ash
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 18, 2008 9:00 pm Мнения: 16 Местоположение: 0x2A
|
Ми, ние пишем един солюшън на дот нот от години, ама е мноо скъп
Сега сериозно - драсни едно ЛС да си поговорим какво точно ще правиш и може да помогна
_________________ Bit happens
|
| Чет Май 05, 2011 9:55 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|