| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Как да ARP-сканирам subnet-а от windows?
Реших да видя и това как става - просто някаква пингварка в цикъл дето опитвайки
*каквото и да е* по целия subnet range ще сглоби пълната ARP таблица в момента и ще я
покаже.
Ами оказа се, че за повече от час вече не намирам нищо - нищо работещо, най-малкото.
Ква е тая лудост? Аз ли нещо недовиждам или светът е толкова оглупял вече?
Що ми трябва, ами при клиент като имам от моите netmca-та ( tgi-sci.com/tgi/nmcatb.htm )
да могат да му видят IP адреса и ако нямат интернет (знаейки си MAC адреса на анализатора (netMCA-то, де)).
Като имат интернет лесно, той си го поства в моя домейн и те с браузъра си имат букмОрка и
го виждат.
Ама не е работа, трябва да могат да го ползват локално и без интернет достъп.
Някой знае ли някакъв такъв продукт? Първо ми препоръчаха един ipscan - той върти нещо,
ама не показва MAC адресите по някаква причина. Търсейки попаднах на някакви, дето
имат нещо такова и му искат **** $250 *** - е за една тъпа пингварка, която под DPS
мога да си направя за минути, няма как да поискам от клиентите си да платят $250 (целият
анализатор им е под $1k) .
Помагайте ако можете...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Мар 25, 2010 8:07 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не съм сигурен, че ти разбирам въпроса.
Тези ИП-та господ ли ги раздава, че не ги знаете?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 25, 2010 10:37 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Значи не ми е много ясно  но за готов софтуер който визуално показва какво става в мрежата, дори в HEX (подобни възможности има MikroTik Routers )
ползвам този http://www.colasoft.com има MAC Scanner .Иначе съм търсил компоненти за манипулиране на TCP/IP и нищо
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Чет Мар 25, 2010 10:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе чак господ не е, някакъв dhcp сървър е. В случая е някакъв рутер; при мене тук
пък е Евроком сървърът (той дава реални адреси и е от другата страна на кабела).
Мерси за постнатото! То в MSDOS прозорец ли върви? Ще пробвам сега де
(аз не им знам на тях синтаксиса). Ако е unix не ми помага, повечето клиенти ползват
windows.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Мар 25, 2010 11:07 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Предполагам, че не е проблем на рутера да се окаже да раздава ИП адреси примерно от 100 до 200 и на устроиството да се сложи статичен адрес 222 който да го запомнят. Фаила го преименуваш на arplist.bat в първия ред слагаш мрежата(работи за клас C мрежа) а на втория ред слагаш MAC на устроиството.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 25, 2010 11:18 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мерси за файла - ще видя как да го ползвам.
Много неща не са проблем, ама не за всеки  .
Но се оказва, че да накарам windows да прати една най-елементарна RARP питанка
по известен MAC адрес и да ми покаже съответното IP ***Е*** проблем.
За мене не беше проблем за 5 минути да добавя отговор на RARP питане (не го
правех, реших да го сложа за да си разширя вариантите).
Не ми е проблем как аз да се ориентирам в обстановката; искам обикновен потребител да
може да впише някъде MAC адреса си и да види IP-то. Не искам да влизам в преговори
с администратори на мрежи и т.н. за всяка продадена бройка - а и е *толкова* елементарно.
Не и за MS, де. Нямат едно RARP utility, такова одебиляване.
|
| Чет Мар 25, 2010 11:25 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
И на мен ми трябваше инструмент да прати RARP със MAC и да получи IP от RARP сървър.
Поради липса на първо четене си написах ... в среда GNU/Linux ползвайки raw socket.
За Windows обаче чичко Били ми е скроил номер: http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_socket
|
| Нед Мар 28, 2010 5:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Сега разбирам. И се чувствам добре, знаейки, че ненапразно всичките тия години
не съм си губил времето с майкрософт и други неконтролирани от мене среди.
Не можеш да пратиш/получиш пакет, занеси кошничка с плодове на еди-коя си
улица да видим ще ти дадем ли достъп до това, умряла работа. Нямам време да
им давам и на тях да ме строяват.
Ето че дори и при най-периферен контакт успяха да ми загубят един ден - за нищо и
никакво... (докато се опитвах да разбера как такова елементарно нещо се оказва невъзможно
под windows и как няма намираемо готово utility и за linux за такава елементарна
и очевидно полезна цел).
Но проблемът не е голям, обикновено като няма интернет subnet-ът е от няколко адреса,
дето отговарят, и ако не е очевидно кой е анализаторът няколко опита са достатъчни.
|
| Нед Мар 28, 2010 11:44 pm |
|
 |
|
lud1
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Юли 30, 2006 3:45 pm Мнения: 3 Местоположение: София
|
Можеш да сложиш едно бутонче на твоето устройство , което като бъде натиснато да кара устройството да броадкаства в локалната мрежа . И след това на клиента с arp -a би трябвало да видиш неговия mac адрес и IP-to . Другия вариант е да сложиш дисплей и там да си го пише .
Но и постановката е малко неправилна . Принципно IP адресите винаги се раздават от някой , и ние трябва да имаме контрол или връзка с този някой . Ако мрежата е много голяма дори и това с броадкаста няма да работи . Ако е много малка може да няма кой да раздава адреси пък и какво правим ако адреса се смени докато няма нет . Плюс това в доста модерни мрежи с "по-умни" комутатори може и да не може да сканираш .
Та общо взето ти остават вариантите да имаш контрол над DHCP или да задаваш статичен адрес , което принципно важи и за всяко друго IP устройство така ,че не би трябвало да затрудняваш много клиентите .
|
| Съб Май 01, 2010 4:05 am |
|
|