|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:26 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Проблем със сървър
Имаме си едно сървърче, което почна да прави странни мизерии... През известно време спира да бачка някъде между TCP и IP стека. В смисъл на ниско ниво се пингва на 100%. Портовете които трябва да са отворени изглеждат като наистина отворени, даже като пусна порт скенер познава кои са отворените портове. Но явно само хендшейка бачка, демек сокета се отваря без грешка, но трафик - йок!
Всъщност днес последния път като заби май пускаше по 1 пакет, поне на SSH ми дава да въведа парола, след което изписва вярно кога за последно съм се логвал и се отсвирва.. няма промпт няма нищо. Но в повечето случаи и до там не мога да стигна.
За съжаление не съм толкова в час с Линукса, всъщност ОС-а е CentOS, макар че разглеждам де що логове и никъде никаква индикация за какъвто и да е проблем. Не знам вече какво да гледам и какво да търся
Едно от съмненията беше нещо хардуерно мрежовата карта да забива, но колегите пробваха локално с някакво USB терминалче и по същия начин конзолата се отсвирва още преди да е захапала... Демек не ми изглежда като хардуерен проблем, макар че знам ли...
Естествено след рестарт всичко се оправя, но само за известно време, което става все по-кратко и по-кратко...
Най-вероятно ще се отиде към нова машина, но викам да питам за акъл първо, че едно сървърче за рак не е толкоз евтино 
|
| Пет Яну 29, 2010 4:49 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Виж поне LOG-овете, може и да пише нещо.
|
| Пет Яну 29, 2010 6:49 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
И от двете може да е. Ако е от мрежовата карта сигурно имаш някакви права за да неможе да се влиза с УСБ терминалче. Уточни какъв е сървъра (Какво прави?) (апач ли е? роутер ли е? какво е?) за да те насоча към нов линукс ако е софтуерен проблема, че този CentOS не ми харесва особенно за сървър  И на мен ми са се случвали такива бози но винаги се е оказвало от мрежовата карта или от PCI слота на който съм я сложил  Като я преместя на друг почва да бачка (не винаги). Ако и на друг слот не бачка слагам друга и т.н. (Имам 1 кашон с 3Com-ски 3C905-ци, 2 реалтек-а и 3 торнадота (3COM Tornado от тез новите)). Да ти кажа реалтеците бачкат по-добре 
|
| Пет Яну 29, 2010 7:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми тези които ги знам ги гледам, даже днес претърсвах специално за всякакви "пресни" файлове, но никъде не видях лог за хардуерни проблеми примерно... Пак казвам че съм бос на тема Линукс, може и да не съм гледал каквото трябва.
Иначе в стандартните кой се е логвал, заявки към апачи и т.н. няма нищо подозрително. Междувременно той почна съвсем често да се скапва, даже единия път бях пуснал "top" и последните показания бяха съвсем читави - 0% cpu, usage, паметта също свободна... Нищо за което да се хвана, пак казвам той реално не забива и затова може би няма дъпове. Пинг примерно си работи и времето си е все толкова независимо дали си е отсвирил или не...
darkshy сървъра като машина е HP DL380G5 E5420 ако това има някакво значение, иначе както казах се отсвирва на ниво TCP и практически няма достъп до нищо. Отгоре има Апачи ама то е на високо ниво и не мисля че има отношение към проблема. Поне днес това успях да установя - отсвирва се при спряно Apache, само SSH върви... (върви докато не се отсвири).
Въртележки на карти няма как да правя, всичко е на дъното...
OS- a също вече не мога да сменя безболезнено... На времето се спряхме на тоя заради възможността за клъстеринг, щото идеята е беше да стане сериозен сървър и да има друга машина като падне едната другата да я замества... Уви, тя взе че падна преди да сме купили резервната
Проблемът в момента е как да диагностицирам дали е софтуерен или хардуерен проблем... Някои казват проблем с мрежовата карта, други проблем с РАМ, трети с диск, четвърти че са софтуерни мизерии, макар че май софтуерните отпадат щото както казах уж спрях всичко освен ОС-а и конзолата... А пък теста на хардуера е малко зор, щото няма под ръка нито резервен сървър нито части за сървъри. То ако беше стартно РС иди-доди..
|
| Пет Яну 29, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ако имаш физически достъп, закачи един телевизор и клавиатура и почни да гледаш, ако трябва във всяка виртуална конзола по нещо.
Дори "cat /proc/interrupts" може да ти даде някаква идея. Ако драйвера за мрежата е на модул, махай модула (rmmod) и пак го качвай, като естествено сваляш интерфейса.
Спри всички процеси, дори мини в "init 1", с неудобството да си само с една конзола.
Това ако мислиш че имаш загадъчни хардуерни проблеми.
Другото е да имаш чисто мрежови проблеми, някакви неуредици с DNS-и и прочее. В тази посока един "tcpdump" и малко опити може да покаже какво се случва. Ако има разни филтри с "iptables", пробвай да ги позабършеш с "iptables -F" (според случая, ако има смисъл) и пак дзверене и чесане. Пък дори рутингите си погледни, да няма косъмчета там.
С други думи, know your enemy.  И успехи.
|
| Пет Яну 29, 2010 11:12 pm |
|
 |
|
darkshy
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Щом е за апач значи ако имаш възможност му сложи едно дебианче и няма да имаш проблеми  Друг е въпроса дали не са хардуерни. То попринцип всичко е възможно. Може от температурата на океана в Сидни да не ти работи и казанчето за вода в тоалетната (ако е с електроника) например  Ако имаш възможности преди да сменяш ОС и т.н. отвори сървъра и поразмести малко нещата (рам паметите, мрежовите карти и т.н.) и гледаш то земало че се оправило  Айде късмет!
П.П. Аз не те питах за сървъра като машина а за това какво прави. (в случая - АПАЧ)
П.П.2. Когато ми стане така винаги първо отварям, вадя всички части, чистя с четка и прахосмукачка до блясък всичко (особенно слотовете) защото от прахоляка и влагата стават утечки и ...после се чудиш защо нещо неработи 
|
| Съб Яну 30, 2010 12:05 am |
|
 |
|
goose
|
Преди да ровиш за хардуерни проблеми провери дали не ти е препълнен /var-a ... Това си е типично поведение на препълнена файлова система.
П.С. Ако не е това - имаш още един порт на сървъра, маркиран като ИЛО, това е мениджмънт порта на сървъра. Сетни му адрес при буут на машината, след това закачи един мрежов кабел и се закачи с броузер на този порт. Ако не си го ползвал по подразбиране мисля че беше юзер администратор с парола серийния номер на машината. Ако имаш хардуерен проблем 99% ще го има в логовете там.
Поздрави,
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Съб Яну 30, 2010 9:20 am |
|
 |
|
miro_atc
|
да... и на мен надеждата ми е в lights out-a, че физически съм на 500 км от машината а пък на колегите ще им писне да ги тормозя 
|
| Съб Яну 30, 2010 11:00 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Пуснахме iLO-то, но и там няма нищо... и пълна профилактика нищо не откри, но междувременно сървърчето спря да се бъгва. Май не остава друго освен да палим свещи и се молим
Сега имам един друг (може би мой) проблем с това сървърче... Значи както казах на него се върти Апачи и сме си написали наша системка с PHP+бази данни. Наложи се да я показваме на различни клиенти и затова просто пуснах няколко копия на системата като виртуални сървъри на различни портове.
Дотук всичко е наред, само дето навремето не сме предвидили, че клиентите ще са в различни часови зони. И целия ни код ползва часовника на компютъра... Сега както и да сверявам часовника все някой от виртуалните сървъри няма да е в час.... А това е важно, тъй като се правят доста транзакции и за всяка се печата точното време в което е направена.
Дали има начин да излъжа всеки виртуален сървър да е с различно време? Иначе ще трябва да преправям целия PHP код, което хич не ми се ще....
|
| Съб Фев 06, 2010 12:59 pm |
|
 |
|
goose
|
Сетни го по UTC и обяви на всички, че за да могат да са сигурни за плащания към тях от цял свят и да се знае кое кога е дошло, сървъра работи с гринуичко време
P.S. Можеш да пробваш и това:http://www.dedyisn.net/2009/02/how-to-setting-default-time-zone-in-apache-webserver-for-php/
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Съб Фев 06, 2010 1:45 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|