| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Cadsoft Eagle въпрос
Здравейте.
Захванах с най после да си правя програматор за Atmel-ски мцу-та. До тук добре - схемата изглежда супер, поддържаните чипове също ( http://pinokio3000.narod.ru/my_designs/AVR910_USB_Programmer_eng.htm)
Започнах да правя платката на Eagle, но излезе проблем. Atmega8 с който разполагам е в QTFP32 корпус. Платката ми трябва да е едностранна.
Когато стигнах до PCB редактора установих че smd чипа ми го слага на най горния леър, а пистите на всичко останало на долния.
Въпроса ми е как да прехвърля smd-то на долния слой, така че да се получи едностранна платка?
|
| Сря Юли 18, 2007 1:07 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Нормално SMD-то да е на горния слой. Пистите можеш да ги слагаш на горния - избираш тул-а за рутиране (или за рисуване на писти) и от лейърите избираш top лейъра - пистата трябва нормално да се оцвети в червено.
|
| Сря Юли 18, 2007 1:40 pm |
|
 |
|
darkyp
|
Ако искаш SMD-то на долния - бих го mirror-нал чипа и бих се абстрахирал от червените му крака.
|
| Сря Юли 18, 2007 1:41 pm |
|
 |
|
michev
|
Workaroud-и колкото искаш..
И аз го направих като го пуснах да рутира на горния слой, обаче какво правим ако имаме и някой др. нормален чип? И него ли ще го мирърваме че да съвпаднат изводите?
Сигурно си има начин да се направи това без такива заобиколки. Точно този начин търся
Благодаря за бързия отговор @darkyp.
|
| Сря Юли 18, 2007 1:55 pm |
|
 |
|
michev
|
 Това бил ключа за палатката.
При мирор на СМД елемент той минава на долния слой.
|
| Сря Юли 18, 2007 2:04 pm |
|
 |
|
michev
|
 въпрос 2
Здравейте отново на всички.
Пускам си тук вторя въпрос за да не пиша нова тема.
Та начертах си схемичката на Иигъл, направих и платката, обаче се наложи да мирърна цялата платка...
Иигъл-а изпищя че това не може да го направи защото това не е позволено във фрии версията.
... Намерих крак.. кракнах.. мирърнах... и всичко се строши.
Файловете ми за схемата и платката са развалени? (ERROR 292..)
По принцип платките които си правя са достатъчно малки да се поберат в пространството дадено от фрии версията.
Махнах крака с надеждата, че файловете ми ще се отворят, но уви.
Въпроса ми е има ли чалъм да си ги оправя? (че голям зор.. не ползвам ауто рутер-а  )
|
| Съб Юли 28, 2007 11:57 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Резервни копия правиш ли? При всяка по-значима промяна -> запис във файл с ново име(например с добавена една цифра отзад). Не съм работил никога с Eagle, но OrCAD-а например прави автоматично backup-и на определено време. А в края на деня правя ръчно един backup върху някакъв носител. Така никога не се налага да почваш от самото начало.
И за какъв дявол ти е да обръщаш огледално цялата платка?
|
| Съб Юли 28, 2007 4:13 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
На кое по точно правиш мирър?Мирър на писта не се прави,а ако правиш на компонент- то би трябвало да не е мирър а друга команда.Ако си направил мирър то би трябвало да направи всичко огледално но във същия слой дето си,барабар с корпусите и съвсем нормално е да се е сгъбила програмата.При преместване на компонента от TOP ->Bottom слоя трябва да са ти активирани съответните слоеве в които ти са контурите на корпуса на компонента иначе ало е SMD става каша.Вземи си OrCAD или Protel,малко е гърч в началото дорде се научиш но после си е лесно.
|
| Съб Юли 28, 2007 4:26 pm |
|
 |
|
darkyp
|
ами кой с квото е свикнал. а и ако искаш малка програма за рутиране и схеми Eagle е доста добро попадение с/у двата гигабайте на протел.
Крак читав за Eagle аз не съм намирал. Наложи се малко IDA и саморъчно да го направя. За сега не съм срещал проблеми с файлове, които да не се отворят с тази грешка.
Сега за проблема - вместо да въртиш цялата платка (mirror) по-добре я печатай с mirror. Това си го може дори и не кракнат.
|
| Съб Юли 28, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
Sonic
Ранг: Новодошъл
|
Ами - незнам дали ще е от помощ ...
но ... ето малко неща ...
- Сериал генерато за Eagle + легализер за схемите дето чертаете с него ,
или пък ви пращат от други реално нерегистирани версии...
Шелчето за легализера го направих набързичко ... ( просто лаучва самия легализер за цялата директориика с проекта на платката и/или компонента , но скоро - ако не ме домързи , и ако го харесвате ще го направя по-културен )
http://sonicguard.hit.bg/Eagle-Nice.rar
BTW - darkyp - мерси за схемите 
|
| Съб Юли 28, 2007 9:31 pm |
|
 |
|
michev
|
Мирърването ми трябваше още преди да съм рутирал. Исках цялата платка да я обърна, за да не правя пистите на топ леър-а ами на долния. Станалото станало... въпроса е сега как да поправя издънениете(пиратски) файлове.
@Sonic точно такава програмка ми трябва, но работеща
С тази която си качил поправя лицензията на файла, но го оплита доста сериозно (виж прикрепения файл).
пс - ползвам Иигъл 4.16r2
|
| Съб Юли 28, 2007 9:48 pm |
|
 |
|
Sonic
Ранг: Новодошъл
|
хмм - на 4.15 и на 4.16r1 съм , и работи без проблеми ...
оки - ще направя обновяване ...
или направо ще кача некъде моята версия ( на нещата  )
Последна промяна Sonic на Съб Юли 28, 2007 10:07 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Юли 28, 2007 10:03 pm |
|
 |
|
michev
|
 ..файловете
ето счупените файлове с които може да тестваш
|