| Автор |
Съобщение |
|
Рони
Ранг: Минаващ
|
 PCM record/playback software
Имаме нужда от free Windows софтуер за запис на реч. Нужно е да поддържа PCM с честота на дискретизация 8kHz и 8, 13 и 16 битова разрядност на семплите. Чудесно ще бъде ако позволява и редакция на записа.
Може ли да ни помогне някой?
Благодаря предварително.
|
| Сря Фев 07, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Start->Programs->Accessories->Entertainment->Sound Recorder  .
|
| Сря Фев 07, 2007 6:16 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
|
| Сря Фев 07, 2007 6:30 pm |
|
 |
|
Рони
|
Не зная какво е подобието или разликата между формата на файловете с разширение .wav и PCM. Трябва ми за да го предам през PCM интерфейс (който ми е познат) във формата описан по горe. Dimitar помогни моля!
|
| Сря Фев 07, 2007 6:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
wav формат е файлов формат за съхранение на звук, поддържащ различни видове кодирания/компресии и т.н. За PCM файлов формат не съм чувал, тъй като PCM компресията се съхранява в wav файлов формат и се поддържа на различни платформи. Ако имаш файл с разширение PCM, значи най-вероятно става дума за PCM компресия съхранена в raw формат, което е неудобно, защото трябва да знаеш каква точно PCM компресия е използвана, а те са доста: IMA ADPCM, Microsoft ADPCM, PCM, 4-bit, 8-bit, 16-bit, signed, unsigned, 8kHz, 16kHz, 32kHz т.н., т.е. става пълна боза.
Постни някой PCM файл да видим за какво става дума.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Фев 07, 2007 9:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пирев е прав - няма такова животно като файлов формат РСМ. Това е стандарт за компресия. В хедера на всеки wav файл е записано с какви параметри и кой вид компресия е. Рони, бе ти много безпомощно звучиш с това "помогни моля" - какъв си такъв проджект мениджър, мога само да гадая тогава какви са ти подчинените  . И не се обиждай, ама тук във форума за да получиш смислен отговор и помощ трябва да зададеш смислен и точен въпрос и да обясни точно какво искаш да правите (имам предвид и другата ти тема за ГСМ модула). Ако страдаш от някаква мания за секретност или някой да не ви вземе пазара - забрави просто  .
|
| Сря Фев 07, 2007 10:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
WAV формата следва RIFF-спецификацията (Resource Interchange File Format). Google дава много информация по темата, но едно добро начало е http://ccrma.stanford.edu/courses/422/p ... aveFormat/
PCM (Pulse-code modulation) не е компресия, а начин за дискретизация, т.е. представяне на аналогов сигнал в цифров формат. При GSM модулите с които съм работил се ползва 13-битов линеен PCM на 8kHz sampling rate. Не знам дали е така при всички GSM-и, провери си документацията на твоя Siemens. Ако е така може да се наложи да си преформатираш данните, понеже при PC повечето програми работят на 8 или 16-бита...
|
| Чет Фев 08, 2007 11:28 am |
|
 |
|
Рони
|
Оказва се, че животно като PCM формат има. Получихме го чрез софта CoolEdit. Върши идеална работа. Големи възможности. Разучаваме.
miro_atc e напълно прав. "Чистата" "PCM (Pulse-code modulation) не е компресия, а начин за дискретизация, т.е. представяне на аналогов сигнал в цифров формат". Засега 13-битов линеен PCM на 8kHz sampling rate е валиден за всички или поне за Сименс. Преформатирането не е проблем.
@Dimitar много добри са ми колегите, повярвай! По въпроса за секретността - такава няма или поне не чак дотолкова че да дразни. Работим стъпка по стъпка и малко приказваме - стил на работа  .
Предлагам да прехвърлим разговорите по тази тема на Микроконтролери - Хардуер » Siemens TC65 GSM/GPRS open platform module and DTMF. Там би имало повече смисъл.
Благодаря, колеги!
|
| Чет Фев 08, 2007 12:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Че закачи един PCM файл да го видим, де, щом имало такова животно 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 08, 2007 2:23 pm |
|
 |
|
Рони
|
Една проба. Оптвам да прикача .pcm файл. Получавам съобщение за грешка - "The Extension pcm is not allowed"
sorry
|
| Чет Фев 08, 2007 5:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Архивирай го в zip файл и тогава го качи.
|
| Чет Фев 08, 2007 5:20 pm |
|
 |
|
Рони
|
zip'a
|
| Чет Фев 08, 2007 5:47 pm |
|