Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Keeloq... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Keeloq...
Днес цял ден се разправяме със Майкрочип за да получим лиценз за използването на тия джаджи. Разказаха ни играта с разпити и други глупости и накрая щях да падна от коня, като казаха - ами утре ще решим дали да ви дадем лиценз. Т.е. тия отворковци може и да не ни го дадат. Баси и като си представя, че става въпрос за не много малка американска фирма - не ми се мисли някой в БГ ако иска лиценза какво ще е. Не сме били публична компания, било ги страх да не стане изтичане на информация и разни такива други глупости.
Та въпроса ми е - някой пробвал ли се е да ползва тая технология и ако да, как са взели лиценза, защото явно не е много лесно и евтино май :? .

Чет Юни 22, 2006 6:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Сори за поредния мега-ламерски въпрос, но какво точно е това? :)

Чет Юни 22, 2006 10:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
верно ли са ви въртяли на шиш? май са си навирили толкова много носовете, че като вали им влиза вода в гърлото...
може да е свързано с манията за крипто-алгоритми. нали знаеш кой продава SSL серификати на света извън америка?

рекс, това е просто една имплементация на алгоритми за криптиране, използвани най-вече за идентификация; скачащи кодове и други от този вид
(много ламерски отговор)

от сайта на майкрочип:
Цитат:
Typical Applications:

• Remotely Security Control, including remote keyless entry (RKE) and passive keyless entry (PKE)
• Property and Identity Authentication
• Security Systems – remote sensors and their intercommunication
• Pseudo Random Number Generation, such as electronic toy dice

всичко това реализирано с PIC с особена периферия. крипто ключове до 64 бита и seed 32 бита. нищо кой-знае какво.
ако ти е интересно - http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=2074

Чет Юни 22, 2006 10:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Спомням си, когато през 1998г. закупихме развойната среда на MicroChip за Keеloq, нямахме никакъв проблем. Попълнихме няколко формуляра в Комет и това беше. Но тогава не купувахме лиценз за софтуера на криптиране, само развойната среда. Вече не помня какво точно съдържаше въпросната среда, защото след това я преотстъпихме.

Чет Юни 22, 2006 11:05 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Точно за RKE става въпрос 8) . Пирев и ние взехме китовете, ама в тях липсват два-три много важни файла за декодирането на тая тъпня. И веднъж смениш ли програмата в процесора на кита - вече за нищо нестава. Е кажи ми сега - закакво ми е тоя кит тогава. В БГ имахме подобна разработка (произвеждахме дистанционни за гаражни врати) още преди тия с вирнатите носове да го пуснат това и беше почти на същия принцип. Та ако са правят много на интересни ще си го имплементнем него.

Чет Юни 22, 2006 3:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи искате да използвате алгоритъма и/или готов софтуер, да го запишете в PIC и това да енкодера/декодера, така ли ? Щото аз не съм сменял никакъв софтуер на никакъв процесор, използвахме директно HCS512 и там какво още беше другия чип.

Чет Юни 22, 2006 4:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Процесора, който е в предавателя е много особен - има вграден хардуер за приемната (да приемната) 3D антена и също така има вграден Keeloq генератор в него от чийто регистри четеш кода и го излъчващ към приемника после. Просто е доста специфичен чип и точно за това приложение. Процесора в приемника си е нормален. За да работи цялата работа и за да можеш после да произвеждаш и продаваш джаджите ти трябват още едни файлове от майкрочип и лиценза да го правиш това. Тия въпросните файлове не са включени в кита - защото ако ги имаш тях и вече няма тайни за теб в тоя Keeloq - а те естественно не ги дават на някой дето си е купил кит за 200$. И като смениш програмата на процовете в кита за да си направиш някой и друг експеримент и вече неможеш да декодираш Keeloq-а.

Чет Юни 22, 2006 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нормално е да ви мъчат за тоя лиценз. Върху него се крепи целия алгоритъм. Друг е въпроса, че секретността на тия файлове отдавна е само в главите на микрочипците.

Чет Юни 22, 2006 6:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Предполагам не ти трябва това ->

http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... ght=keeloq

// ********************************************************************
// Keeloq Decryption Algorithm
//
// version 1.00 08/07/2000 Lucio Di Jasio
//
// ********************************************************************

void Decrypt()
{
unsigned char i, j, key;
signed char p;

p = 1;

for (j=66; j>0; j--)
{
key = DKEY[p--]; .............................. и тъй нататък

Чет Юни 22, 2006 6:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това ми трябва 8) . Може ли да ми пратиш паролата за архива на ЛС да го разгледам. Макар, че по-тоя начин няма да е много легално и едва ли ще можем да го продаваме, ама за спорта става :? .

Чет Юни 22, 2006 7:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]