Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Distributed cross-compilation 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Distributed cross-compilation
Или иначе казано как бихте ускорили компилирането на масивен ембедед проект (как звучи само) върху линукс клъстер? Предполагам bazel и distcc няма да имат някакви трудности с GNU toolchain-a. Дали ще е ARM или х86 би трябвало да им е все едно, или? А някакви надеждни гледна точка на сигурността cloud услуги в тази насока?

Чет Ное 11, 2021 9:15 pm
Профил WWW

Мнение Re: Distributed cross-compilation
Incredibuild?
Не знам колко е голям проекта, за който говориш, но има бенчове за билдване на големи проекти на яки машини - https://openbenchmarking.org/test/pts/build-gcc
Има и разни 128 ядрени машини сега.
Но е примамливо да изчешеш няколко десетки дремещи i7-ци да чукулят по кода. Въпросът е че при умерено големи проекти овърхеда от мрежата ще почне да влияе. Отделно зависимостите вътре в проекта няма как да се прескочат.
Друга посока за "инвестиране" е изчистване на билд процеса - на теория, инкременалния билд трябва да успее да поеме капацитета за бълване на код на малко индийско градче... Мога силно да препоръчам "tup build" поне като идеология.

Чет Ное 11, 2021 9:35 pm
Профил
Аватар

Маке инкрементални билдове са единственото, което бях виждал досега, но когато компилацията за дневната регресия въпректи това стигне половин час не е оптимално. Но може и да има проблем в зависимостите, прав си. Това трябва да се провери на първо място.

Чет Ное 11, 2021 10:19 pm
Профил WWW

Make е класика, но има много алтернативи. За мен най-доброто е този "tup build" - http://gittup.org/tup/ - не е много за учене, но да се мигрира към него голям наличен проект е силно нереалистично. Аз съм го ползвал за дребни проектчета, и то по-скоро на ниво експерименти. Всъщност освен големината на проектите, размера на екипа може да е голям проблем - трудно се прокарват такива промени. Всички обичат да вдигнат краката на масата и да кажат "чакам да се компилира".
Якото на туп-а е че водещата им цел е безкомпромисно точен билд - в смисъл детекция на промените и следене на зависимостите. Феноменално бързите инкрементални билдове са "страничен ефект" ...
Колкото до скоростта - модерна машина (5950x - 16 ядра/32 треда) мачка пълен билд на кърнела на линукс за минута. Това е за 1.5К евро. За няколко пъти отгоре може да се свали наполовина - ако има кой да инвестира. И не е необходимо да се бориш с дистрибуция на билда.
Приличен фирмуер за ембедед устройство дето излиза 500К бинари го мачка за 2 секунди - пълен ребилд. Други проекти не успяват да се забързат толкова - хвърчи първите 100-тина файла и запецва за 5-6 секунди - идва един голям дейта C файл, дето е нужен за останалите файлове...
Ако се поработи и върху сториджа (на горната машина е екпрес 4.0 самсунг 980 про) може би ще стане още по-добре - не съм изследвал много, но поне визуално според htop-а 32-те треда си стоят пълни през цялото време. В тая машина ссд-тата са 2 броя, ама засега не ми се занимава със второто (предвид резулататите с едно).
Другото, което може да помогне, е ccache - никога не съм го ползвал в мои проекти, но често е идвал с външни такива - примерно yocto и buildroot bsp-та.

Пет Ное 12, 2021 9:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]