|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:06 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
mdadm, raid 1, SSD за сървър
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 mdadm, raid 1, SSD за сървър
Намислил съм тая комбинация за едно сървърче - mdadm, raid 1 върху 2х 1(2)TB SSD. Правил съм го, но върху дискове, нямам опит с SSD в такава конфигурация. Някой правил ли го е и има ли особенности?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 21, 2021 4:21 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: mdadm, raid 1, SSD за сървър
Не се занимавай с глупости. Направи си автоматичен бекъп някъде локално в мрежата на устройвото и втори някъде отдаличено и забрави за проблема. С два SSD в raid 1 нито скорост ще постигнеш, нито сигурност.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 21, 2021 4:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Айде да караме по - полечка, че изплискваме легена.
Я ми отговори, за колко време ще вдигнеш сървъра в движение от архиви в облака? RAID1 се прави основно не за бекъп на данните, а да се съкрати времето в което машината не работи при дефект на единия носител.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 21, 2021 5:04 pm |
|
 |
|
syscop
|
Принципно няма разлика между hdd и ssd - щом с едното работи, ще работи и с другото. От какъв порядък може да е downtime?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Сеп 21, 2021 5:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Колкото по-малко, по-добре. Но не това е въпроса. Мисълта ми е има ли някакви капани от самата природа на носителя, тримване, кеширане ... нещо, което да прави използването на SSD неподходящо.
|
| Вто Сеп 21, 2021 7:08 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ползвам основно adata и crucial от (128 до 1024)GB - още нямам повреден. Винаги ги държа не повече от 50% запълнени. Trim на повечето не е правен никога. Има и с linux, и с windows. На laptop-а, от който пиша е adata 1T nvme на около 5к часа и записани 5TB (това от diskinfo) и пише, че е 100% - няма износване. Най-натовареният е на съпругата 256GB, laptop с 4G ram и win10 - дискът "върти" постоянно. Още не е дал фира - на около две години е. Това ми е скромният опит.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Сеп 21, 2021 8:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Виж сега SSD в нормални компютри съм виждал.
Питах за точно конкретна комбинация mdadm raid 1 и ssd
Всъщност веригата която съм си наумил е ssd-mdadm-lvm-luks.
|
| Вто Сеп 21, 2021 11:07 pm |
|
 |
|
syscop
|
Исках да отбележа, че виждаш и ползваш диск (/dev/нещо_си) и няма значение дали е ssd или hdd. В единия случай нещата ще се случват по-бързо. Успех в начинанието  п.п. За raid-a нямам мнение - два или три пъти съм възстановявал данни от такъв и ...., не искам да го правя отново.
|
| Вто Сеп 21, 2021 11:35 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
@Цецо .. имам доста сървърчета в тази комбинация .. и в началото имах 30% счупени дискове (Adata) след година работа ... след разследване установих ,че по подразбиране Centos-a(7) не е включил fstrim.timer service-a ...след включване проблема със счупен диск изчезна и си работят животинчетата без проблем.
|
| Чет Сеп 23, 2021 9:42 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е за такива неща питам, мерси.
|
| Чет Сеп 23, 2021 10:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами имаме счупени ssd-та в 1-ца, но на тях има БД и пишат доста, имаме и счупени дискове ако е въпросът,та ..мога да взема статистика от последната година, навсякъде масивите ни са 1-ца, или почти навсякъде, на тях няма ОС само данни. Проблеми определени сме срещали по скоро свързани с хардуера на фуджитсу машини, а също така имаше някакви мъки с secure boot-a и tpm-a но отново бяха май конкретно с въпросните фуджитсута. От едно известно време има е малки нюкове, там са също две ссд-та в 1-ца ако не ме лъже паметта, но тях ги слагаме от около година и нямам много и формация, но и за там мога да питам. Иначе за ссд-та, някои просто си мрът дори и без да пишеш на тях, имаме в момента около 10 хил у-ва с малки ссд-та, при все че са tlc и са индустриални пак си се чупят, имаше една партид при която имахме около 10% повреди в рамките на 6-12 месеца. Но тези у-ва не са много критерий.
|
| Чет Сеп 23, 2021 10:19 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|