| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Тул за тестване на серийна комуникация
Както става ясно от заглавието търся тул за тестване на серийна комуникация. Представям си го като модул който изпраща информация, тестваното устройство я приема, отговаря, а тула проверява дали отговорът е коректен. Ще е полезно да логва колко съобщения са изпратени и приети, дали има грешки и т.н. Идеи?
|
| Сря Мар 23, 2022 12:00 am |
|
 |
|
HCL
|
 Re: Тул за тестване на серийна комуникация
Нещо като I2C,SPI,RFFE,SPMI,UART,CAN протокол тестерите който можеш да си купиш като софтуерен ъпгрейд към всеки от по-големите осцилоскопи/логически анализатори? Мисля, че е много добър бизнес, особено ако се ориентираш към по-екзотичнити MIPI протоколи. Трябва ти едно FPGA и дизайнер който да налае логика в контролерите. Но количеството работа никак не е за подценяване. Ако ще обхваща и test suit-a спокойно може да отидат 2 години. Някой от multi-drop протоколите имат сериозно количество arbitration and frequency corner cases да бъдат покрити, и не само.
|
| Сря Мар 23, 2022 12:37 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
|
| Сря Мар 23, 2022 8:49 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ем точно доклайт. Има си автоматично следене за получени команди и автоматичен отговор. Както и периодично изпращане на команди. Само, че е платен, ако иска да запази в проект цялата логика - команди, интервали и автоматични отговори. Иначе ще ги въвежда при всяко стартиране на програмата. А и май нямаше статистика... За мен е логично да се напише някъв софтуер за тестване. На моя готхъб имам прост терминал.... Но ако тестовете са елементарни и Docklight става...
|
| Сря Мар 23, 2022 9:12 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
+1 В проектите по които работя и съм работил, протоколите винаги са мултимастер с времево арбитриране на шината и НИКОГА такива "стандартни" решения не са ми вършили смислена работа. Отделно че PC ОСовете не са реал-таим и респонса на фреймовете по бъса времево е невъзможен когато има времево арбитриране на шината. Трябва къстъм интелигентен хардуерен "снифер" поддържащ времево и протоколно съответната мрежа + къстъм PC софтуер за него. (До сега винаги така сме си решавали проблема, а не е да не сме търсили и ние "стандартен универсален" вариант...)
|
| Сря Мар 23, 2022 9:36 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това за което говориш са по-скоро протоколни анализатори / декодери. Такова си имам. За логично, е логично. Досадата е, че тулът също трябва да се тества дали бачка коректно. Затова търся нещо вече тествано. Доклайт прилича на нещо което би ми свършило работа. Ще го тествам. Мерси за предложението.
|
| Сря Мар 23, 2022 11:08 am |
|
 |
|
HCL
|
Не точно, освен декодерите се продават и цели test suits, според зависи колко си готов да платиш. За MIPI SPMI бяхме купили от едни индийци целия пакет. Декодерът за Agilent беше нещо от рода на $1500, а тестовата среда, която се състоше от fpga image за Алтера и Ксайлинкс с параметризиран брой master и slave контролери и добър пакет готови тестове с Python API, беше към $25000 на година. И това е само за един протокол. Emilvtc го е описал много точно. Това си е сериозен продукт и макар да не в ниша ценита са високи.
|
| Сря Мар 23, 2022 12:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Преди време търсих подобни неща... мисля, че тоя script communicator ползвах последно. Идеята не е лоша - може да правиш всякакви скиптчета набързо и с GUI и QtScript, комуникации и т.н. Може даже да си ги дебъгваш, не е нужно да инсталираш среди. Обаче... някои неща ме дразнеха. Не знам може и да са ги оправили. Но и с тях си свърших работата.
|
| Сря Мар 23, 2022 1:54 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Разгледай 232Analizer и по точно Programable Macros или programmable Auto-Response
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Мар 23, 2022 6:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
https://www.totalphase.com/Тези имат доста добри неща и не са скъпи. Ползвам ги от години...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 23, 2022 10:27 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Чет Мар 24, 2022 11:49 am |
|
 |
|
itso.t
|
Благодаря за предложенията. Виждам че въпросът ми в първото мнение е прекалено общ. Под серийна комуникация съм имал предвид тулове за тестване и дебъгване на такава по UART.
Иначе предложението на Мухата се мотае някъде в шкафовете, но много рядко опирам до него.
|
| Чет Мар 24, 2022 12:17 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Чет Мар 24, 2022 4:30 pm |
|
|