| Автор |
Съобщение |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
 Софтуер за рисуване на ПЦБ Стак
Привет Какво ползвате за рисуване на стак за ПЦБ? трябва ми нещо което да генерира картинка като това http://www.fedevel.com/welldoneblog/wp- ... xample.jpgАко може да рисува и джобове (z milling) ще е перфектно Поздрави
|
| Вто Мар 06, 2018 11:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Софтуер за рисуване на ПЦБ Стак
тая картинка е по-скоро популярно-описателна за част от термините. истинската картинка трябва да включва размери на слоевете, материалите, толерансите, очаквания/контролиран импеданс и т.н. ментора си го прави, включително и на pdf, може да се експортне и като документален слой.
не знам на какво му казваш 'джоб', в ментора се ползва понятието cavity. и още едно понятие - back drill - когато се маха част от тръбичката на проходен VIA (контролирано по Z дупчене). това явление надига глава при около над 4GHz - появяват се артефакти в окото при по-дълги битови поредици. симулира се добре и може да се прецени дали наистина е необходимо, че цената е много неприятна.
за други софтуери нямам наблюдение
|
| Съб Мар 24, 2018 10:15 am |
|
 |
|
jig.tak
|
cavity <> pockets използват се и двете понятия, cavity май е по скоро за интегрирани компоненти И аз си мислех че бакдрил е скъп процес, но се оказа точно обратното. Наскоро при нас идва един да презентира Stevenage circuits. Правят пътечки широки 15um с лазар (не адитивно, а махат материал) и като ми спомена че им е много по лесно да направят Z-drill през два слоя + метализация, вместо да стакват микровии и на мен ми се промениха представите. Това важи дори за 75-100um припрег и кор. Надявах се да изскочи нещо на готово, че ми писна да рисувам грозни графики на алтиум за да покажа точно как трябва да е направена платката
|
| Съб Мар 24, 2018 2:38 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нещо ориентировъчно като цени казаха ли тия момци?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 26, 2018 1:04 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
По принцип цени не се коментират без да изпратиш запитване с конкретен панел и изисквания. Твърдеше че са конкурентни с китайците. Правят и алуминиеви подложки за свч. Метализирани проходни отвори в 6мм алуминий не бях виждал преди
|
| Пон Мар 26, 2018 9:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бе те всички на приказка са конкуретни с китайците. Ама като им пратиш и се почва... хън, мън... опа то отишла 100% отгоре. Че и накрая се оказва, че пращат големите поръчки на подизпълнител в Китай.
Последния ми случай с една "европейска фирма" беше особенно смешен. Поръчвам аз прототипа - бам с брадвата през коленете. Викам що така бе хора? Ами то е прототип, ала, бала... добре. Дайте ми сега цена за 4000 бр. Бам с брадвата през коленете. Е чакайте бе, нали искахте бройки, тя цената 2х на другите в Европа, за Китай въобще не коментираме. Ами то разбирате ли, ние сме бутикова платкаджийница, силата ни е в прототипите и ограничените серии, затова при големи бройки цената не е конкуретна. Абе я .... Аре у лево...
Та като цяло, такива дето си крият цените не ги обичам много. Нали се сещаш, че за да им пусна запитване, ще отидат 2 дни в разправии и комуникации. И накрая силно вероятно - цената няма да е баш конкуретна на китайците и няма да се разберем. Тия 2 дни кой ще ми ги плаща...
както и да е, това беше лирично отклонение. Ако иде реч за специални платки, сигурно си струват.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 27, 2018 10:34 am |
|
 |
|
jig.tak
|
има платки които китайците посмъртно не могат да направят от първия път и точно затова се скубе яко за прототипи в европата. 2 дена за уточняване на заданието е сравнително малко за прототипна платка която ще се прави около 1 месец. В една от швейцарските праткаджийници 6 броя двуслойни платки 50х50мм прототип са около 4500-5000ойро и ги правят около 4 седмици + 2 за доставка на материалите. За серия цената може да падне на 20 за бройка
Кел файда, ако някой ти направи платката без пари, ако не е перфектна и загубиш няколко седмици в тестове
Софтуера ми трябваше да мога бързо да правя стакове когато се уточнява заданието
|
| Вто Мар 27, 2018 8:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да разбирам те. То с китайците и къстъм стека даже си е таралеж в гащите. Реално, как да разбера, че са заложили каквото сме се разбрали. Обичайната практика е - първа серия прекрасна и после каквото дойде. То там нямаш ли милион бройки накуп, повтаряемост никаква. И аз когато е за нещо по-особенно си седя в Европата. Факт.
А ако намериш такъв софтуер, похвали се. Че и аз копирам картинки от Алтиума, ама не е баш каквото трябва.
|
| Сря Мар 28, 2018 10:39 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
поръчайте си платката със съоветната контролна изрезка и съоветния тест а иначе може да пробвате с Macaos - online системата им не е лоша, и имат добра подръжка от хора в Европа, които си разбират от работата www.macaos.comИма дефиниция на стек, материал и т.н. ако не се лъжа, плюс доста подробна спецификация. Ако кажете че искате в Европа, ще бъде произведена в Европа. Всъщност пакета идва директно от платкаджийницата, така че няма нищо скрито-покрито. Ето и брокер в Норвегия, те тук фабрики практически няма (освен бързи прототипи) https://elmatica.com/about/
|
| Сря Мар 28, 2018 11:43 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
я пусни линкче, че нещо не ми се набива в очи... сатурна съм го изтрил, той не правеше ли стекъпи?
|
| Сря Мар 28, 2018 1:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
https://www.macaos.com/products/me/pcbСваляш си версията, или им пишеш - те ти пращат линк и парола, и после цъкаш по менютата. Сатурна наскоро излезе нова версия, но не съм го пипал от години.
|
| Сря Мар 28, 2018 5:39 pm |
|
|