Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Какъв лиценз ми трябва? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Какъв лиценз ми трябва?
Значи проблемът:
Написал съм някакъв си софтуер и искам да го рилийсна на света. Напълно свободна употреба за лични и комерсиални цели, отворен код позволяващ промяна и редистрибуция със и без печалба. Единственото условие е да ми се гарантира кредита за създаването на продукта и собствеността на началното IP.
Кой е най-подходящия лиценз който трябва да сложа?

Съб Фев 04, 2017 3:16 pm
Профил

Мнение Re: Какъв лиценз ми трябва?
Какъвто и да е лиценза той има значение само ако се стигне до съдебен спор...

При MIT/BSD лиценза общо взето казваш "правете каквото щете, само не ме съдете". Ти като автор трудно може да постигнеш нещо, дори и да ти изтрият името... с две думи ако нямаш намерение и не ти се стъпва в съда, това се ти лицензите.
От друга страна тъй като клиента дето ползва "твоя" код и в даден момент се окаже че ти като си го писал си нарушил някакъв патент или си настъпил друга мотика става кофти (за клиента). Поради тая причина клиентите трябва да си отварят очите, когато ползват BSD/MIT лицензи щото "авторите" не им гарантират нищо и не може да заведеш регресивен иск.
Та от тая гледна точка Apache и някои други лицензи дават малко по-голяма сигурност на клиентите, обаче ти като автор трябва да си опичаш акъла...
И вече от GPL нагоре вече става още по-сложно. Ти като автор си запазваш правото да съдиш в определени ситуации и клиентите могат теб да съдят в повече ситуации.

В крайна сметка няма безплатен обяд. Няма как едната страна да получава само права, а другата само задължения. Така че решаваш си докъде си склонен да носиш отговорност и какво искаш от другата страна и търсиш пресечната точка ;-)

Мен ако питаш избери си някой вариант на BSD и не се занимавай с глупости.

Съб Фев 04, 2017 3:48 pm
Профил
Аватар

В крайна сметка си избрах 3-точковия BSD...

Съб Фев 04, 2017 11:30 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Единственото условие е да ми се гарантира кредита за създаването на продукта и собствеността на началното IP.

Тука на FOSDEM днес имаше цял ден трак за лицензи в едната зала :).

Авторското право на всичко създаденно то теб ти принадлежи по подразбиране, освен ако изрично не го предоставиш на някой друг или имаш специални клаузи в договора ти с работодателя. Ако ти разбирам правилно изискванията, то BSD 3 clause e добър избор.

Нед Фев 05, 2017 1:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]