Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
OpenGL на различни карти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение OpenGL на различни карти
във връзка със слагането на повече монитори, въникнаха в мен едни терзания.

нормално картите са за 2 монитора и в тази постановка всичко е ОК.
конкретно чуденката ми е за менторския софт, предполагам и другите е анологично положението. в настройките има една чафка "Use OpenGL", и като я цъкнеш има още опции, но зависят от конкретната реализация на хардуера.

та въпроса ми е, ако има 2 различни хардуера/рендера на OpenGL какво става?
ако преместиш един процорец от една физическа картан на друга?

Знам, че решението е карта с 3 или 4 изхода, или 2 въразни карти (Cross Fire на ATI примерно), но като правило това е скъпо решение, а ще изисква и смяна на целия видео хардуер.

Чет Сеп 04, 2014 1:58 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение Re: OpenGL на различни карти
1. Crossfire няма нищо общо с броя монитори. Това единствено дава възможност GPU-тата на две видео карти да работят заедно за по-добра графика, която графика се извежда единствено през изходите на ГЛАВНАТА карта.
2. Преди Eyefinity бяха на високи цени, но в момента са на доста приемливи. Примерно миналата година, точно август-септември, за тогавашнiят ми работодател взех(ме) Eyefinity 6 за 700+ лв. Друг е въпроса, че един месец търсихме и на 99% от местата ни казваха "от 1 до 2 месеца доставка".
3. Препоръчвам ти Eyefinity 6 видео карта на AMD ATI , ако наистина имаш нужда от повече монитори. Поддържат се страшно много конфигурации: от това всеки монитор да е отделен дисплей/декстоп до това всички да образуват ЕДИН общ и ако мониторите са ти frameless (и те поевтиняха последната година) си става една сериозна 'монолитна' работна площ.

Другият вариант ти е да вземеш Eyefinity 3 - по около 100$ са. Има и с пасивно охлаждане. Обаче са 2 x DVI + 1 x HDMI / DP. Докато Eyefinity 6 са САМО с 6 x DP и ако искаш 6 монитора най-добре да са с DP, иначе трябва 4 x HDMI + 2 x DP. ПРЕХОДНИЦИ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА !! Единствено активните DP -> HDMI, но те струват повече от разликата между монитор Х без DP и същият модел, но с DP ;-) Така че най-добре монитори с DP. Отделно и поддържаните резолюции са повече.

Относно OpenGL, не би трябвало да има проблем. Дори и да си на две карти. Драйвера осъвместява нещата.

Има един вариант с лаптоп: Intel Core iX с вградено видео + външно може да докараш 3 екрана. Но много зависи от изпълнението на производителя. Но го има като вариант: 2 @ Dedicated GPU + 1 x Integrated GPU ;-)

Успех !

Чет Сеп 04, 2014 2:40 pm
Профил

Въпроса е какво решавас с Eyefinity, защото ако е за броя монитори те и матрокс имат подходящи решения. Далаверата на Eyefinity идва от възможността всички монитори да ти се виждат като един дивайс, т.е. можеш да имаш exclusive fullscreen като той обхваща всички монитори и те се виждат като еидн с голяма резолюция.
В новия DX мисля има нещо пипано по въпроса, и май вече може да става и с нормлани карти, тук Predator може да ни светне .. ама май не пиши напоследък, аз лично не съм задълбавал в тая насока по далече от подкарването на самите карти :)

Пет Сеп 05, 2014 3:51 am
Профил

43-инчовия супер-широкоекранен монитор за игри NEC CRV43 (на снимката брандиран като Alienware)
Изображение

Помисли и за по-голям и с резолюция монитор. То си трябват поне 2, че да се гледат едновременно схемата и платката. Имахме проблеми с големите, че въпреки твърденията им че са ФуллХД, се оказа само хоризонтално. По вертикала реално бяха по-малко и не се виждаше таскбара на виндоса и горната лента на програмите, което ги правеше неизползваеми за работа. За филми на 2-ри монитор ставаха. Та се наложи да ги пускаме на 1700 резолюция, да се хваща целият образ.

Пет Сеп 05, 2014 8:12 pm
Профил WWW

Matrox са по-скъпо решение. В момента има Eyefinity 3 за ~160лв и Eyefinity 4 за ~200 - справка solytron.bg (за фирми) / jmt.bg (за физ. лица). Споменявам тези две фирми, защото там ги намерих.

Даже има Low Profile карта и карта с изцяло пасивно охлаждане. Даже снощи се двоумях дали да не взема LP картата за една компактна система, че са само няколко бройки, после погледнах тази с пасивното охлаждане и се чудих за нея, защото тишината е важна, но в крайна сметка се отказах, защото видях дъна на AsRock с H/Z/X87 чиспет, поддържащи 3 дисплея с Intel HD4xxx серията. Вградените в процесорите им GPU-та на 4-то поколение Core iN. Излиза по-скъпо - дъно + процесор, но за сметка на това има други безспорни плюсове.

Нед Сеп 07, 2014 2:38 am
Профил
Аватар

на мен не ми трябва за игри, или поне не в общоприетия смисъл. DirectX май изобщо не ме вълнува в този контекст.

Основно ползвам машината за ментор и SW.
и докато първия може да мине с почти слаба реализация на OpenGL (искам много памет и прозрачности основно), втория софтуер може да убие всякаква карта при сглобка от 10,000 компонета с прозрачности. на лаптопа съм с два 4870 с кросфаър, биос им идрайверирите са сменени на про-версията (сега не поня номер) и всичко върви на пушка. обаче е (1) лаптоп; (2) няма извод за 2 монитора.

схематиката и всичко друго без платкаджийския софт са просто 2D и върви на всякакви карти. но платкаджийската част за прорачности иска OpenGL. а като се опитам да заредя последната платка на машина с 512MB видео-рам вика "няма памет". идиотия, но нямам контрол върху нея.

схематиката традиционно работи на 2 монитора. на единия е оснояния чаршаф, на другия са разни джамове за пропъртита, избор на компоненти, месиджи и т.н. имам и един не малък джам с изведени бутони на разни полезни скриптове. разбира се, всичко това може да е в поп-ъп прозорци, но не е чак толкова удобно.

платкаджийската част също е удобна за работа на 2 монитора с почти същите допълнителни по функции прозорци.

отделно е CES (редактора за ограничния), който по същество прилича на екселска таблица с мнооого колони и редове, колкото нета/копоненти имаш. за нея може би ще е подходящ монитор като за счетоводство 8)

като почне човек да рути платка, към платкаджиския софт е добре да вижда поне схематиката и CES, като цъкането става във всички джаможе. хубаво е да имаш пред очите си и pdf-а на цял екран, че и да е четим при това. да не забравяме и брайзър, скайп и т.н. ненужни по принцип неща.

та като цяло са ми необходими поне 3 монитора, лесно си раздувам мечтите до 5, че и дори 6. но като цяло не ми трябва мощен OpenGL хардурен на всички - би се получила умопомрачителна цена само на видео картите. затова ми е и чуденето как би вървяла система смесен хардуер - една бърза карта и 1-2 по-бавни, но с повече изходи.

не ми е нужен цял десктоп.

Пон Сеп 08, 2014 12:51 pm
Профил

Ако е машина за вадене на пари и бюджета не е проблем, новите Mac Pro не са ли вариант?

Edit: http://support.apple.com/kb/HT5918?view ... cale=en_US
6 нормални или 3 4к монитора ... баси лудницата

Пон Сеп 08, 2014 1:08 pm
Профил
Аватар

Съвременните видео "карти", вкл. вградените, имат отделен framebuffer за всеки изход, така че рисуването на различни неща по тях е въпрос на софтуер.
Тоест, ако например видеото има изходи DVI, DP и HDMI, имаш налице три независими изхода. Реално и лапнитопът ти има поне два независими - LVDS-а към панела, и какъвто поне един външен са наситили.
Как се справя Windows-а с това и дали иска допълнителен софтуер - нямам идея.
За 3D-то също нямам конкретна идея. На някои лапнитопи със SLI всеки кадър се рендира от различно GPU, така че за статична картинка може и да няма особена файда.
Една друга "технология", NVidia Maximus май беше, може да рендира върху NV GPU-то, обаче да прехвърли крайната текстура във framebuffer-а на вграденото Intel GPU.

EDIT: Дедо, с други думи, ако не ти трябва 3D на повече от един изход, може и да нямаш чак такъв проблем. Или по-скоро остава софтуерен. :)

Пон Сеп 08, 2014 1:43 pm
Профил
Аватар

woody написа:
... Или по-скоро (проблема) остава софтуерен. :)

е, да де! проблема ми е със софтуерите :D

ментора работи на вин и linux. преди няколко години имах време и доста упорито пробвах как се работи на линукс.
трагедия... айде видеото се подкарва някак си, могат да ресуват схеми. като цяло обаче има разлика в скоростта и не е в полза на линукса.
драйверите за неко гато правило са стари, за стари железа и са далеч от качеството по изчистени бъгове от аналогичните за вин.
основния проблем обаче е липсата на VBS. а ментор традиционно поддържат всички скриптове на него. от 2-3 версии поддържат и JS, обаче не правят никакво усили да си препишат скрипровете и за него, а пък и аз няма да тръгна да преписвам моите.

за SW не знам дали има въобще нещо за други ОС-ове. гледам, че новите версии дори не поддържат вече ХР, както и частично поддържат вин8.
единствената ОС, за която върви всичко е вин7.

иначе винаги мога да пробвам с нещо такова, ако беше по евтино.
на тая цена е по-добре да си сложа платка.

Пон Сеп 08, 2014 3:22 pm
Профил
Аватар

Ако имаш някое iНещоСи с вградено видео, Intel-ските видео драйвери за Линукс са ОК, нямам някакви грижи. С NVidia има някои особености, ATI/AMD не съм ползвал.
Ако мога да помогна с нещо, свиркай. Проблемът с VBS/JS скриптовете обаче си остава.

Тия външни USB видео аз лично не смея да ги помириша. Ако е десктоп кашон, дори най-евтината (low-profile) карта с пасивно охлаждане ще ти осигури няколко изхода. Поне за платките. :)

Пон Сеп 08, 2014 3:40 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

ДедоБоре написа:
иначе винаги мога да пробвам с нещо такова ...

Монитора закачен на това само за браузене и статични неща. Тия джаджи в повечето случай ползват ресурсите на компютъра/лаптопа и нямат реална видео карта в тях. Аз съм с два монитора на лаптопа, като единият е с това. Може би защото не съм с карти като твоите, но на монитора с тази джаджа не мога и филм да пусна даже нормално.

Пон Сеп 08, 2014 3:53 pm
Профил

Аз не разбирам какъв е проблема ? Честно. На каква машина (марково PC, лаптоп, дъно) трябва да се увеличат мониторите ?
Посочих Eyefinity 3 за 160лв с ДДС, има даже нископрофилни 200лв. Има с пасивно охлаждане пак 200лв. Eyefinity 4 също е 200лв.
Все един PCI-Express слот има свободен.

Относно Линукс - трябва да е било преди доста време. Още 2006/2007-ма fglrx (ATI driver-a за линукс) почна да изкарва добра производителност. Като излезе Quake 4 вадеше повече кадри под Линукс, отколкото под Windows, примерно. Имаше си control panel за multi display конфигуриране и т.н. NVIDIA малко по-късно, но с бързи темпове ги настигнаха и са също отдавна добре. Intel-ските пък са си open source и също на ниво.

По-скоро не си сигурен какво или как го искаш, отколкото да няма вариант, който за 1 час да си решиш проблема с мониторите. Включвам пътя до-от магазина, монтирането на новата видео карта и 3-ти монитор плюс настройка на ОС.

Пон Сеп 08, 2014 4:01 pm
Профил

Според мен основният ти комп да е само за основната програма с която работиш- бяха ти го казали по-горе. За ПДФ документацията, ровене по сайтовете, скайп, гледане на схемата на друго място и т.н.- на друг комп или лаптопата. На основният включваш мрежата само да прехвърлиш файловете, или ги прехвърляш на флашка. За тези неща не е нужен мощен комп, по-добре и да е на линукс.

Пон Сеп 08, 2014 4:28 pm
Профил WWW

Ако основно го ползваш за 3д проектиране по-добре погледни FirePro на AMD и Quadro на Nvidia. Това са карти, предназначени за раборта точно с подобни приложения и нямат нищо общо с геймърските продукти. Специално за солида можеш да прегледаш това: https://forum.solidworks.com/thread/78834?tstart=0
Поздрави,

Пон Сеп 08, 2014 10:04 pm
Профил

Абе не знам как е ментора, но аз се сещам за други кадове които не се обичат с ати-то, солида и той не е лудо щастлив май ама май някак се примирява, то това е от една версия насам.
Аз не съм сигурен новият солид дали изпозлва наистина OpenGL или всичко минава през DX. От това което сме устанаовили до момента /последните 6 години пишем основно 3д приложения/ DirectX под боза се справя доста добре. Въпрос на софт е да. Мен пак не ми стана много ясно къде би следвало да е проблема, както и woody написа в много нови карти вторият или трети изход е не само отделен девайс но и отделно GPU, или поне частично отделно.
По твоя въпрос ако хванеш предатора на скайпа може би ще ти даде най-точен отговор.
п.с. абе ... аз се престаравам в детайли и ненужни компоненти ама 10.000 май не съм ги докарвал, почва да ми става интересно какви ги твориш ?

Вто Сеп 09, 2014 4:45 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща