Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Altium - как? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Altium - как?
Пускам тази тема с идеята да споделяме дребни трикове за Altium. Явно 90% от форумците лежим на тая кълка, а тя има необятно количество трикове. И тъй като повечето сме на принципа - мануала е за балъци, ръчкай докато стане, често правим нещата по-сложния начин.

Ето моя първи принос за темата. Вероятно някой от триковета са познати на хората работещи дълго с тая програма.

1. Обикновенно рутирам платката основно в 2-3 вида ширини на писти. Да кажем основна 0.25мм, където се налага слизам до 0.2мм, а захранвания основно на 0.5мм. Много ми е досадно непрекъснато да щракам Tab и да променям ширината пишейки цифри. Другия способ е да се опишат в Rules, ама и това е досадно. Оказва се че има лесен начин.

В PCB редактора -> Tools -> Preferences -> PCB Editor -> Interactive Routing -> Favorite Interactive Routing Widths.
В тази таблица оставяте/въвеждате само масово използваните от вас ширини (удобно е да са малко 2-3-4 броя). После като тръгнете да рутирате даден нет, чуквате '3' и сменяте на следващия по ред фаворит за ширина. Можете да чукнете и 'SHIFT+W' и да изберете от таблицата.

Същото нещо има и за Via-сите.

2. Altium-a има един невероятно полезен инструмент - Inspector. Има го и в Schematics и в PCB едитора. Цъкайки върху даден обект с десния бутон, можете да изберете 'Find Similar Objects'. Отваря ви се един джам със свойства. Така можете да го накарате да ви селектне всички други обекти по описани от вас свойства. И после да промените тези или други свойства на селектнатите обекти наведнъж. Аз лично го ползвам за:
- Да заключа важни/всички компоненти като веднъж съм ги наместил.
- Да променя шрифтовете на много компоненти в белия печат и да ги позиционирам в средата на компонента.
- Да сменя нета на всички сегменти от прокарана вече писта.
- Да се променят отворите на множество сходни падове наведнъж.
- Да се променят размерите на падовете на един/няколко компонента наведнъж.
- Да се маскират с маска всички проходни отвори с даден размер.
- Абе има още купища приложения на инспектора, ама не се сещам в момента. Но налага ли се групова работа с дадени обекти е много гъвкав инструмент.

3. Ако не използвате Rooms/Componnet classes и ви дразнят всеки път при генерацията на ECO:
Project->Project Options->ECO Generation и слагате на Ignore всичко където се споменава Rooms или каквото друго ви дразни.

4. Ако при Annotate в Schamtic-a непрекъснато ви размества елементите събрани в един и същи корпус (например операционни усливатели, логически елементи и т.н.), лечението е - нареждате си ги както ви е кеф и после цъквате на елемента с десния бутон, Properties и горе-ляво, на реда където се указва кой по ред да е елемента в корпуса, цъкате locked. Това пак може да стане през инспектора.

Сря Дек 18, 2013 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Altium - как?
хммм :-k

всичко, което си описал че ти пречи, в същност (според мен) помага?

за дебелини на писти, какво по-ясно от това да си ги опишеш в табличка? не знам какво са сътворили в алтиума, ама надали е по-неудобно от ментора. верно, ако тръгнеш да чукаш тел-по-тел, ще мине месец. в ментора можеш да прави темплити: от даден нет/бъс -> темплит и после прилагаш темплита за нет или клас. при това можеш да задаваш формули и релации. изобщо ползването на 'rules' би трябвало да е удобство.

rooms не са ли зони от платката, в които важат специфични правила?
аз ги ползвам интензивно - примерно под BGA чиповете са едни дебелини, via и отстояния, като излезеш от зоната - други.
но може би е нещо друго, щом те мъчи в контекста на ECO.

Сря Дек 18, 2013 6:28 pm
Профил
Аватар

Въпрос на платки Дедо. :) 99,99% от хората не са помирисвали твойте платки.

Сря Дек 18, 2013 6:40 pm
Профил ICQ

Съвсем кратко да не спамя, с ТАВ не е ли по-бързо? Аз масово ползвам тоя начин на въвеждане, не само за РСВ, и в аутокада и в солида, струва ми се по бързо и ясно, ама може и да греша.
п.с. проблем е като нямаш numpad.

Чет Дек 19, 2013 12:15 am
Профил

Здравейте,
А как мога да импортна библиотека .bxl файл в алтиум- да се направи на .lib?
Пробвах със свободната версия на Ultra Librarian ULADI_Reader.
Прави делфи код, но не мога да разбера как да го импортна в алтиума? Ultra Librarian-а ги отваря и се виждат нещата.
Благодаря

Пон Дек 30, 2013 10:51 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]