|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 5:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Altium Designer...
а защо не ползвате самия солид да си сглоби платката (през IDF)
|
| Нед Фев 25, 2018 9:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
От няколко версии насам импорта в солид е станал още по тромав и ресурсоемък, много често и забива.
|
| Нед Фев 25, 2018 9:54 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
на мен ми трябва с панаирджийски цели  , не толкова за солида
|
| Нед Фев 25, 2018 11:14 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
..... няма проблем с 3D, както бях написал по-горе 
|
| Сря Фев 28, 2018 11:58 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Явно PDN не е много популярен тук. Ще споделя впечатления, може да са от полза на някой: Плужека е много обещаващ и определено изглежда че е писан от професионалисти, но интерфейса с Алтиум е гаден и отнема време да го накараш да направи каквото искаш.
Има симулация на напреженов източник със серийно съпротивление; токов синк както и чист резистор за товар; напреженов стабилизатор триточков с програмируемо вътрешно съпторивление; както и нещо подобно на SMPS с два входа и два изхода. Последното не съм тествал
Липсва сериен резистор като примитив, така че ако има RF филтри по захранването няма как да се симулират прилично по DC. Самата симулация е сравнитено бавна, но това което ме дразни най много е че не използва ресурсите на процесора на мах. RF 8 слойка с прилично количесто глухи и TH вии отнема около 12минути за 3 захранващи бъса само. По принцип си струва занимавката само ако има относитено малко захранващюи шини/плейнове за симулация Не можах да го накарам да симулира Z фрезовани джобове с метализирани стени. Метални вложки също няма как да се задават. Ако някой е ползвал нещо по сериозно за симулации в DC домейна да свирка
Като качество на резултатите съм много довелен. Има супер детайлен рипорт на всяка виа и пад като напрежение и плътност на тока. Картинките също са много добри и рипорта е повече от подробен. Определено е обещаващо, но за в момента не бих го одобрил за купуване и ще почакам година две докато изчистят интерфейса и добавят нови примитиви в симулацията.
|
| Чет Мар 01, 2018 12:54 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да питам и аз един въпрос . Досега платки не съм правил  , но скоро ще ми се наложи . Питането ми е може ли да се импортне формата на платката от чертеж в солида ?
|
| Чет Мар 01, 2018 10:23 am |
|
 |
|
milmar
|
Като снимка и после "русуваш" върху нея всичко. А-а, само контура ли, да може. Трябва да минеш през dfx/dwg.
|
| Чет Мар 01, 2018 10:49 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Преди да се регистирам на места като тези, https://www.3dcontentcentral.com/default.aspx#на които има добри 3D модели на компоненти (step), някой събрал ли вече някаква колекция от стандартни резистори и кондензатори (полярни и неполярни) SMD кварцове и генератори светодиоди обикновени резистори и кондензатори радио конектори стандартни конектори тримери и потенциометри други стандартни корпуси за транзистори, диоди, ИС Изключвам разбира се фирмите, които ги дават по принцип, като Самтек.
|
| Чет Мар 01, 2018 5:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
Е па що да импортваш от солида, по лесно е да я направиш в алтиума, колкото и да е сложна не е зор ако имаш координатите на точките, а ти очевидно ги имаш.
|
| Чет Мар 01, 2018 5:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Grubi, метни на лични някакъв мейл, за да ти изпратя каквото имам. Не е много, но ще ти спести малко време. И имай предвид, като правиш или сваляш 3D модели, че модела трябва да лежи в равнината XY. Много модели в www.3dcontentcentral.com не са правени според това правило и се налага местене и въртене. И да питам - защо записа на панелизирана платка в .step ми записва само борда, без компонентите?
|
| Чет Мар 01, 2018 5:51 pm |
|
 |
|
milmar
|
И аз ползвам същия сайт, има доста богат избор. Въртенето и наместването на модела по x,y,z е много лесно. Ползвам и този сайт, но тук са по-малко моделите на ел. компоненти. https://grabcad.com/library
|
| Чет Мар 01, 2018 6:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
в Алтиума само ги екструдира от различните слоеве, а другите все пак са нарисувани - дали от конструктора или от от хора имащи време и познание/око за това. Честно казано, бих даже платил за добре направени модели (или такива които можеш да модифицираш лесно).
А иначе това за въртенето и него го научих с неволята, но наистина е лесно.
Незнам защо с панела става така - да не би защото се повтарят имената на компонентите... или има някой чек бокс някъде си...
|
| Чет Мар 01, 2018 6:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
https://diptrace.com/libraries-and-3d-models/3d-models/.step модели...  На сайта на Digikey също има... Преди малко с нежелание отворих солида да правя 3D модел на LED дисплей на Kingbright (на сайта им не можах да го намеря). Не, че е сложен, но е губи-време. Една последна проверка и от Digikey изскочи правилния мадел. 
|
| Пет Мар 02, 2018 1:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да, и това го има понякога и производителите го имат, т.е. винаги имат но не винаги дават иначе диги-то предлага и да си инсталираш ultra librarien, но там нещо май няма много step модели grabcad i e-drawings имат доста модели, но иска регистрация, която си и направих има някой коитп оравят моделите в стл и други формати, искащи последващ експорт до степ
разбира се, трябва да се вика и неволята понякога и да се правят собствени / да не забравим как се прави със солида никога не съм правил степ, или по скоро никога не съм "правил" степ за компоненти, може би е добре да опитам все пак
другата интересна история е като напасваш кутия към платка или обратно, с конектори или без
|
| Пет Мар 02, 2018 4:21 pm |
|
 |
|
Grubi
|
още едно субективно нещо понеже номерата на компонентите го слагам със стотици според страницата на която са R000, R001 и т.н. stroke font 0.2/0.8mm ми се вижда малко дебел и тлъст 0.15/0.7 изглежда точно за компоненти 0603, но под 0.2 белия печат май или няма да е с добро качество, или ще изглежда зле/мижаво
мнения? зависи и от производителя разбира се.
в случае синя маска / бял печат
|
| Пет Мар 02, 2018 5:20 pm |
|
|