|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 5:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
 Re: Altium Designer...
Абе доста разлика си има от 99 до 16-17 или 18. Доста странно ми звучи "няма разлика", несравнимо е във всеки аспект. Особенно ако опитваш от типа "high speed design", пък и на елементарни проекти си личи разликата. Но не може да се оцени добре от програмист, който прави платки през свободното си време примерно, понеже е проста работа. Защото познавам и такива, дето всичко им е еднакво и сравняват по AutoRoute-to.
|
| Пет Фев 23, 2018 10:52 am |
|
 |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Конкретно http://www.altium.com/documentation/15. ... +Shielding))_AD Да вземем да спретнем едно сравнение как се прави в Алтиум, PADS, Allegro и който иска други А иначе, който му се гледа видео https://www.google.se/search?q=place+st ... POdLfvgcAF
|
| Пет Фев 23, 2018 12:10 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами аз Pads още го уча! Обаче имам питане за Altium. Как правите pad на корпус с отвор, но с plane само на top-а? Съответно без метализация на отвора. Това, което аз правя, е да ги начертаят отделно. Има и офсет м/у отвора и plane-a. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Фев 23, 2018 3:16 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
отвора трябва да не е simple, a Top-Middle-Bottom или Full stack и си правиш магиите както искаш за всеки слой.
|
| Пет Фев 23, 2018 3:38 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
има ли някой впечатления от PDN анализатора? Тук се влачи много и е доста изнервящо. Много рядко вдига повече от 20% ЦПУ
|
| Пет Фев 23, 2018 8:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
10x! То имало табове в тоЯ ми ти прозорец. Ама кой да види! 
_________________www.elkran.com
|
| Пет Фев 23, 2018 8:20 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Предубеждения... На мен 18-ката ми харесва най много. Като си настроиш всичко както трябва даже и импеданса на пътечките смята както трябва. Отделно 3D-то му е до такава степен развито, че ако всички компоненти са ти с коректно 3D, можеш да го запишеш в step формат и да го пратиш на механичния дизайнер. И той без да е виждал платката на живо да ти направи кутия, която пасва перфекто от първия опит. PCB inspector също е много мощен инструмент с който можеш буквално да променяш всичко, било то на един компонент или на всичките.
|
| Съб Фев 24, 2018 9:32 am |
|
 |
|
Tisho
|
Само съм го гледал на презентации. Според мен има доста време докато стане използваем тул.
|
| Съб Фев 24, 2018 9:35 am |
|
 |
|
Grubi
|
@Tisho - експорта в степ нямаше ли го и преди? Мен ми направи впечатление преди две години, че имаше експорт в STL (не съм сигурен), така че един вид можеше да разпечаташ цялата платка на 3D принтер, пак с прототипни намерения.
Което ме връща на стара тема - кога в 3D режима се появява "гола" платка и кога с компоненти (с generic форма или реален step зареден/зададен за всеки компонент).
|
| Съб Фев 24, 2018 10:55 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Груби, тоя последния ти въпрос е много странен - какво точно имаш предвид?
|
| Съб Фев 24, 2018 4:41 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Step-a го ползвам още от 13та версия, а от кога го има - трудно ми е да ти кажа. Shift + S, ако си настроил всичко правилно би трябвало да ти "съблича" платката слой по слой, като накрая остава само избрания.
|
| Съб Фев 24, 2018 5:47 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@Dimitar - ами според настройките горния слой може да се появи само с падове, или пък с generic форми/паралелепипеди или каквито там step-ове са заредени на конектори, резистори, кондензатори, чипове и т.н. Т.е. гола платка или платка със компоненти/приблизителни компоненти върху нея.
Има и настройки каква да е маската и т.н. Трябва да сложа снимка, явно не се изразявам ясно.
|
| Съб Фев 24, 2018 6:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
След като повиках неволята, а не да се чудя кои документи и търсения да чета
PCB Library - съоветния компонент Ако кликнете върху полигона, който е на Mechanical1, се появява диалог 3D body, там трябва да е на extruded, или ако имате истински STEP или както искате. Вижте си и Body Side, Layer, Height и т.н.
Сега проблема с появяване на 3D компонент или не
Tools и Manage 3D Bodies for Library... или Manage 3D Bodies for Current Component... (което използвах),
после си изборате кой Body State искате (т.е. може да избираш от коя форма да екструдваш формата на компонента) И понеже моя Mechanical1 беше голям точно колкото компонента, става грозно - вижда се само форма, но падовете са покрити от екструдираната форма. Коригирате си Mechanical1 плейна и засега съм доволен от резултата.
Най-интересното беше защо само някой компоненти го имат този проблем, а други не. Частичен отговор е, че този дизайн е импортнат от Allegro, но защо 80% от компонентите тогава си изглеждат както трябва... Друг проблем са хедъри от всевъзможен тип, дали ще имат STEP, който да пасва например на повечето 2.54мм, FFC и подобни или пак да екструдваме стандартна форма, и от къде, т.е. от кой слой - в зависимост от това може да имаш плътен компонент, или само "ограда" или както си го нарисуваш.
п.с. разбира се, това са само "красоти", но понякога и те са важни
Хайде наздраве и благодаря!
|
| Нед Фев 25, 2018 11:36 am |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Нед Фев 25, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Идеята на простите форми в 3д е да се оптимизира процеса. Последната ми платка е с големината на телефон, но експорта към солид е над 400мб фаил и процеса трае 20 тина минути. Нямам идея колко повърхнини са се сбрали, ама после и солида яко се мъчи докато я премятам насам натам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 25, 2018 8:53 pm |
|
|